Tatlıses davasında 'töre' ve 'terör' suçlaması
İSTANBUL - Sanatçı İbrahim Tatlıses'e yönelik silahlı saldırıya ilişkin 7'si tutuklu 12 sanığın yargılandığı davada, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca, aralarında Abdullah Uçmak'ın da olduğu 5 sanığın ''suç örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak, töre saikiyle adam öldürmeye teşebbüs etmek'' suçlarından, 4 sanığın da ''silahlı terör örgütü PKK üyesi olmak'' suçlarından cezalandırılması istendi.
İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, aralarında Abdullah Uçmak'ın da bulunduğu 6 tutuklu sanık ile tutuksuz sanık Ruhşen Mahmutoğlu katıldı. Tutuklu sanıklardan Ersin Altun ise duruşmaya gelmedi.
Savcının mütalaası
Duruşmada esas hakkında görüşü sorulan İstanbul Cummhuriyet Savcısı Seyfettin Atıcı, davaya ilişkin 18 sayfalık bir mütalaa hazırladığını belirterek, örneklerini mahkeme heyeti, sanıklar ve taraf avukatlarına sundu.
Sanatçı İbrahim Tatlıses ve Buket Çakıcı'ya yönelik silahlı saldırı olayına ilişkin, bu olaydan önce veya sonra sanıklar arasında yapılan telefon görüşme kayıtları ile mail yazışma örneklerine yer verilen mütalaada, sanıkların emniyet, savcılık ve mahkemedeki ifadeleri de aktarıldı.
Sanıklar Nihat Şimşek, Abdulvahap İş ve Emin Birdal'ın, silahlı terör örgütü PKK ile bağlantıları bulunduğu ve bu örgüte üye oldukları savunulan mütalaada, sanıklardan Şimşek'in, PKK terör örgütünün Kuzey Irak'ta bulunan mensuplarıyla şifreli görüşmeler yaptığı, gizliliğe riayet ettiği, örgüt içinde aktif bir görevinin olduğu, örgüt mensupları arasında malzeme temini sağladığı, kırsal alanda bulunan teröristlerle irtibatlı olduğu ve bu örgüt üyesi olduğunun anlaşıldığı öne sürüldü.
Tutuklu sanıklardan Abdullah Uçmak'ın da, daha önce cezaevine girmesine sebep olan İbrahim Tatlıses'den intikam almayı planladığı ve bu amaçla cezaevine girmeden önceki imajını da kullanarak tekrar bir suç örgütü kurduğu belirtilen mütalaada, Uçmak'ın kurduğu bu örgütün üyeleri olan sanıklar Yunus Ayık ve Ersin Altun'u azmettirerek Tatlıses'i kasten, Buket Çakıcı'yı da olası kast ile öldürmeye teşebbüs ettiği ve nitelikli ateşli silah bulundurmak suçlarını işlediğinin anlaşıldığı kaydedildi.
''Uçmak ve PKK arasındaki bağlantının delili yok''
PKK terör örgütünün örgüte üye olan Ruhşen Mahmutoğlu aracılığıyla, İbrahim Tatlıses'i öldürme konusunda suç örgütü lideri Abdullah Uçmak ile anlaştığının iddianamede öne sürülmesine rağmen, Mahmutoğlu'nun PKK terör örgütü adına Tatlıses'in öldürülmesi için Uçmak ile bizzat görüşme ve para pazarlığı yaptığı, bu konuda para transferinde bulunduğuna ilişkin somut deliller bulunmadığı belirtilen mütalaada, şöyle denildi:
''Vehamet arz eden iddialar bakımından dosyadaki delillerin, iddianamede Uçmak'a atılı suçlardan, hükümlülüğüne yeter nitelik ve derecede bulunmadığı, dosya kapsamıyla sanık Ruşen Mahmutoğlu'nun sadece mail adresinin ve cep telefonunun Tatlıses'i öldürmeye teşebbüs eden kişilerle azmettiren şahıslar arasında irtibat kurmada rol aldığının sabit olduğu, ters durumların, bu kişi aracılığıyla azmettirenlere bildirildiğinin anlaşıldığı, örgütün mail adresinin farklı yerlerden aynı şifreyle açılarak da iletişimin şifreli ve gizli çeşitli formatlarla sağlandığı anlaşıldı.
Abdullah Uçmak'ın ve diğer insan öldürmeye teşebbüs eden faillerin, Uçmak'ın kurduğu ve yönettiği çıkar amaçlı suç örgütüne ve bu eyleme yardım edenlerin de PKK terör örgütü adına bu fiili işlediklerini bildiklerini ve bu kasıtlarının da kesin olarak belirlenemediği, zaten Uçmak'ın pek çok avukatla görüşmeleri olduğunun iletişim tutanaklarından anlaşıldı.''
Uçmak için 53 yıla kadar hapis cezası talebi
Mütalaada, Abdullah Uçmak'ın, ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek'' suçundan 2,5 yıl 9 yıl, İbrahim Tatlıses'e yönelik ''töre saikiyle tasarlayarak kasten adam öldürmeye teşebbüs etmek'' suçundan 13 ile 20 yıl, Tatlıses'in asistanı Buket Çakıcı'ya yönelik ''töre saikiyle tasarlayarak kasten adam öldürmeye teşebbüs etmek'' suçundan 9 ile 15 yıl, ''ateşli silahlar kanununa muhalefet etmek'' suçundan 5,5 yıl ile 9 yıl olmak üzere toplam 30 yıl ile 53 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması istendi.
Uçmak'ın kurduğu örgüte üye oldukları gerekçesiyle benzer suçlardan yargılanan diğer sanıklar Ersin Altun ve Yunus Aykın'ın 28 ile 46, Murat Alagöz'ün 24 ile 38 ve Nazife Erdemir'in de 26,5 yıl ile 42 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep edilen mütalaada, ''silahlı terör örgütü PKK'ya üye olmak'' ve ''ateşli silah bulundurmak'' suçlarından yargılanan sanıklar Nihat Şimşek, Abdulvahap İş ve Emin Birdal'ın da 11,5 ile 27'şer yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması istendi.
Tutuksuz sanıklardan Ruhşen Mahmutoğlu'nun da, ''silahlı terör örgütü üyesi olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilen mütalaada, diğer sanıklar Coşkun Yıldız, Bülent Altun ve Cengiz Güney'in, isnat edilen suçlarla ilgili yeterle delil elde edilemediği gerekçesiyle beraatlerine yönelik karar verilmesi istendi.
Sanıklar savunma için süre istedi
Duruşmada, savcılık mütalaasına karşı savunmaları sorulan sanıklar, mütalaaya karşı savunma yapmak için süre istedi ve tahliyelerini talep etti.
Tutuklu sanıklardan Nazife Demir, ''Söyleyecek hiçbir şeyim yok. Hiçbir örgüte üye değilim. Dul bir kadındım ve kızımın okumasına yardım etmek için çalışmaya başladım. Tek suçum da bu'' dedi.
Abdullah Uçmak da, bir sonraki duruşmada savunma yapacağını söyledi.
Mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.