Tavla tutkunları İstanbul’da yarışıyor
Dünyanın en iyi oyuncularının katılacağı İSTAVDER 7. Yıldönümü Tavla Şöleni WOW İstanbul Hotels’te yapılıyor.
İstanbul Tavla Derneği Tavla Kulübü’nün (İSTAVDER) kuruluşunun 7. yıldönümü kapsamında düzenlediği “Tavla Şöleni” başladı.
20-22 Şubat 2015 tarihlerinde, WOW İstanbul Hotels’te gerçekleşen Tavla Şöleni’nde bu yıl da dünyanın dört bir yanından ünlü tavla şampiyonları ve tavla tutkunları yarışıyor.
İSTAVDER 7.Yıldönümü Şampiyonası ve 7. Türkiye Danışman Çiftler Şampiyonası olmak üzere iki büyük turnuvadan oluşacak Tavla Şöleni, ayrıca one point, takımlar yarışması, hızlı tavla, 3 zar, bir puan gibi birçok yan aktivite ile de renkleniyor. Üç gün boyunca sürecek turnuvada şampiyon Pazar günü oynanacak maçlarla belirlenecek.
Dünyanın en iyi oyuncuları İstanbul’da
Türkiye’nin yanı sıra KKTC, Yunanistan, Bulgaristan, İran, Gürcistan, Almanya, Danimarka, İngiltere, İsviçre, Amerika, Portekiz ve Japonya’dan gelen oyuncularla birlikte toplam 400 tavla tutkununun yarışacağı turnuvalara, dünyanın en iyi oyuncuları olan Dünya Şampiyonu Japon Masayuki Mochizuki (mochi) ve dünya ikincisi Michihito Kageyama (michi) ile 2012 Dünya Şampiyonu Danimarkalı Nevzat Doğan, Avrupa Şampiyonu Sabri Büyüksoy, Erhan Yenişen, Cüneyt Argun Genç ve Ali Çetin Belene gibi usta oyuncular da katılacak.
Federasyon kurma çalışmaları hızlandı
Düzenledikleri turnuvalarla tavlayı sadece zenginlerin şampiyon olabileceği bir spor olmaktan kurtarmayı ve en kısa zamanda bir federasyon kurmayı amaçladıklarını söyleyen İSTAVDER Başkanı Fuat Erdağ; sözlerine şöyle devam etti:
“Dünyada gerçekleştirilen tüm tavla turnuvaları maddi durumu iyi olan insanlara hitap ediyor, turnuvaya katılım için 1000 Euro civarında ücretler ödeniyor. Oyunculardan toplanan bu paralar dereceye giren oyunculara ödül olarak paylaştırılıyor. Bizde ise; oyuncular son derece cüzi bir miktar (190 TL) ödeyerek turnuvaya katılabiliyorlar. Turnuvanın para ödülleri de sponsorlardan sağlanıyor. Böylece dileyen her tavla tutkunu turnuvalarımıza katılabiliyor. Amacımız tavlayı sadece zenginlerin şampiyon olabileceği bir spor olmaktan kurtarabilmek ve briçle satrançta olduğu gibi Spor Federasyonu kurmak. Federasyon için tüm hazırlıklarımız tamam, tek ihtiyacımız olan yeterli oyuncu sayısına ulaşmak. Bunun için de ulusal ve uluslararası pek çok turnuva düzenliyoruz ve Türkiye çapındaki tüm tavla tutkunlarını bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bu sene turnuvaya katılım sayımızı 400 oyuncu ile sınırlandırdık ama gelecek yıl 600 oyuncuya yükseltmeyi hedefliyoruz.”
“Tavla, matematik öğretir, alzheimer riskini azaltır.”
Avrupa Şampiyonu olan ve Türkiye’nin “En Filozof Oyuncu”su seçilen Sabri Büyüksoy, Türkiye ‘de tavlanın halk arasında çok yaygın oynanmakla beraber çok naif bir seviyede kaldığını altını çiziyor. Tavlanın satranç gibi okullarda ders olarak okutulması gerektiğini söyleyen Büyüksoy, tavlanın düşünce sporu olarak önemini şu şekilde açıklıyor:
“Ülkemizde tavlanın “çok” oynanmasını avantaja çevirip dünya tavlasında bir marka olmak mümkün. Öncelikle tavlanın şanstan daha fazlası olduğunu anlamak lazım. Örneğin, ABD, Danimarka ve İngiltere’de tavla seçmeli ders olarak eğitim müfredatına girmeye başladı. Satranç oynamanın düşünce gücü üzerindeki olumlu etkisinin kabul edilmesiyle Türkiye’deki okullarda yer buldu. Tavlanın yeterli pedagojik destekle daha büyük bir öneme sahip olacağını söyleyebiliriz. Çünkü; tavlanın Hayata dair şans, fırsat, risk, strateji, taktik, planlama ve test etme gibi pek çok alanda insan beyninin potansiyel gücüyle örtüşme imkânları daha geniştir. Tavla, satranç gibi düşünsel melekeleri aktive ederken, ihtimal hesapları ve strateji geliştirme çalışmalarıyla hafızayı güçlendirir, Alzheimer hastalığı riskini düşürür. Ayrıca planlamanın ötesinde, bir düşünce ve karar verme (decision making) problemidir tavla. Birçok kriter arasından hangi kriterin hangi durumda öncelikli olduğunu belirlemek ve ona göre karar almayı gerektirir. Tavla çocuklarımıza matematik öğretmenin de en kolay yoludur. Ve öğrenecekleri matematiğin miktarı ile karmaşıklığı, yaşları büyüdükçe ve kabiliyetleri geliştikçe artacaktır.”
Dereceye girecek oyunculara toplam 60.000 TL
Türkiye’de düzenlenen diğer turnuvaların aksine para ödüllerinin de verileceği İSTAVDER Tavla Şöleni’nde; dereceye giren 12 oyuncuya kupalarının yanında toplam 60.000 TL değerinde ödül dağıtılacak.
İSTAVDER 7.Yıldönümü Tavla Şampiyonu'nun Kazanacağı Ödüller
1- ÖZEL YAPIM A001 MODEL FMGAMMON ŞAMPİYONLUK TAVLASI (DEĞERİ 800 EURO)
2 - ÖZEL TASARIM ŞAMPİYONLUK KUPASI
3 - 8-10 Mayıs 2015 9.Kıbrıs Open turnuvasında 3(üç) gece çift kişilik konaklama (330 Euro)
4 - 8-10 Mayıs 2015 9.Kıbıs Open turnuvasına ücretsiz katılım (470 Euro)
5 - Sponsorluk Ödülü 18.000 TL (Vergi düşüldükten sonra net ödenecek rakam 16.500 TL)