Tax free alışverişler yüzde 28 arttı

Global Blue Türkiye verilerine göre yüzde 222'yle en çok vergisiz alışveriş artışı Lübnanlı'larda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bu yılın ocak ayında yabancı ziyaretçilerin vergisiz (tax free) alışverişlerinde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28 artış yaşandı.

Global Blue Türkiye verilerine göre, ocak ayında, 2010'un aynı ayına göre, Lübnanlıların tax free kapsamında yaptığı alışverişte yüzde 222 artış gözlenirken, Brezilyalıların alışverişlerinde yüzde 110, İranlıların alışverişlerinde ise yüzde 77 artış gerçekleşti.

En büyük düşüş yüzde 30 ile halk ayaklanmasının yaşandığı Mısır'da gözlendi. Yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının yaptığı alışverişte yüzde 16, KKTC vatandaşlarının alışverişlerinde yüzde 14 gerileme yaşandı.

Bu yılın ocak ayında, geçtiğimiz yıla oranla, kişi başına ortalama harcama rakamında gerileme gözlendi. Ocak 2010 tarihinde 746 lira olan kişi başı ortalama harcama, geçen ay yüzde 9 gerileyerek 681 liraya düştü.

Ocak 2011 tarihinde, kişi başı ortalama harcamanın, yüzde olarak en fazla düştüğü 2 ülke Rusya Federasyonu ve Gürcistan olurken, kişi başı ortalama en yüksek harcamayı Azerbaycan'dan gelen turistler yaptı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir