”TBMM geçmişte demokratik açılımlar yaptı şimdi de yapar”

TBMM Başkanı Şahin, TBMM'de temsil edilen siyasi partilerin, herkesin terör belasından kurtulmak istediğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, TBMM görevini yaptığı için Türkiye'nin "dünden daha demokratik bir ülke" olduğunu belirterek, "TBMM geçmişte demokratik açılımlar yaptı şimdi de yapar.

Kanal 24'te "Gündem Özel" adlı programa katılarak soruları yanıtlayan Şahin, yeni yasama yılında Meclis'in gündeminin oldukça yoğun olacağını belirtti.

Siyasi partilerin düşüncelerini Meclis kürsüsünde ifade edeceklerini ancak bunları dile getirirken İçtüzüğün sınırları içerisinde kalınmasının bekleneceğini söyleyen Şahin, Meclis Başkanı olarak tarafsız olmaya söz verdiğini ve bu sözüne sadık kalacağını dile getirdi.

Gelecek dönemle ilgili görüşmeler yapmayı planlayıp planlamadığının sorulması üzerine Şahin, Türkiye'nin, bölgesinde daha etkin olmak ve kendisini meşgul eden sıkıntılardan kurtulmak istediğini kaydetti.

Terörden rant devşiren çok az bir marjinal grubun dışında Türkiye'de herkesin, TBMM'de temsil edilen siyasi partilerin, mevcut olan siyasi partilerin, iktidarın, muhalefetin, herkesin terör belasından kurtulmak istediğini anlatan Şahin, "Ama belki yöntem açısından aralarında görüş farkı olabilir. O nedenle bundan kurtulmak istiyorsak, nasıl kurtulacağımızın cevabını da birlikte vermek durumundayız" dedi.

Şahin, şunları söyledi:

"Bir ortak akıl yakalanmalıdır. Sanırım Hükümet'in de yapmak istediği budur. Bir ortak akıl yakalamak istiyor. Ortak akılı yakaladıktan sonra da Türkiye'nin bu sorunun, tabii ki Cumhuriyetin temel nitelikleri çerçevesi içerisinde, Anayasa'nın ortaya koyduğu temel espri içerisinde çözmek istiyor. Ben, kim olursa olsun, hangi siyasi parti olursa olsun, uzun süredir binlerce şehide mal olan, maddi kayıplara yol açan 'terör için harcadığımız o parayı keşke ülkenin kalkınması için harcasaydık' dedirten bu beladan Türkiye'nin kurtarılması için çaba sarf edilmesini taktirle karşılarım. Her vatandaş da aynı şeyi söyler. Şehit cenazelerine gidiyoruz. Soruyorlar bize şehit yakınları; 'Terörden ne zaman kurtulacağız, durdurun şu işi' diyor. Bu cümlenin muhatabı kimdir? Öncelikle Türkiye'yi yönetenlerdir, yönetmeye talip olanlardır. Hepimiz bu sorunun muhatabıyız. O zaman bununla ilgili kafa yormak durumundayız. Türkiye'nin ortak aklı yakalayarak, bu sorunu çözme bakımından önümüzdeki günlerde mesafe almasını diliyorum. Bu nasıl yapılır? Bunun nasıl yapılacağını kuşkusuz Türkiye'yi yönetenler bulacaktır. Bulmak için gayret ediliyor."

Bu konuda Meclis'e bir görev düşerse tabii ki Meclis'in bu görevi yerine getireceğini söyleyen Şahin, "Meclis Başkanı olarak bu konuda bana bir görev düşerse ben de bu görevi elimden geldiği kadarıyla yerine getirmeye gayret ederim. Çünkü Türkiye için, Türk insanı için bir çabadır. Bu çabaya destek verilmesinin gerekli olduğu kanaatindeyim" diye konuştu.

Şahin, "Bu konuda bana bir görev düşerse, şartlar böyle oluşursa ben de üzerime düşeni yapmaktan çekinmem. Şartların oluşmasına bağlı. 'Şu anda böyle bir hava var mı?' derseniz, şu anda böyle bir atmosferin oluşmadığı kanaatindeyim, ama ileri ki günlerde oluşur mu? İnşallah oluşur" dedi.

"Geçmişte yaptı şimdi de yapar"

Bir soru üzerine "Demokratik Açılımla" ilgili açık oturum istemine ilişkin Meclis Başkanlığına bir başvuru olmadığını bildiren Şahin, 1 Ekimden sonra bu konuların Meclis gündemine geleceğini düşündüğünü ifade etti.

TBMM görevini yaptığı için Türkiye'nin "dünden daha demokratik bir ülke" olduğunu belirten Şahin, AB ile katılım müzakereleri çerçevesinde Anayasa ve yasa değişikliklerinin yapıldığını anımsattı. Bunların aynı zamanda "demokratik açılım" olduğunu dile getiren Şahin, bunda bir çok siyasi partinin katkısı olduğunu anlattı.

Şahin, "TBMM geçmişte demokratik açılımlar yaptı şimdi de yapar. Geçmişte bunu nasıl yapmışsak, herkesin nasıl bunda katkısı varsa şimdi de öyle olacaktır. Bundan niye kaçınalım? Halkımızın lehine olan şeylerdir" dedi.

Demokrasisi güçlü ülkelerin ekonomik bakımdan da güçlü olduklarına dikkati çeken Şahin, bu ikisinin bir arada geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Şahin, "Anayasa değişikliği bekliyor musunuz?" sorusuna "Anayasa değişikliği olabilir. Hükümet yetkilileri gerekli olduğundan bahsediyorlar. Biliyorsunuz Anayasa değişiklikleri üst hukuk normu olduğu için bu konuda konsensüs, mutabakat aramak bu işin doğrusudur" karşılığını verdi.