TBMM İçtüzüğünde reform yapılıyor
Yeni içtüzük taslağına göre, TBMM Genel Kurulunda, serbest konuşma saatinde en çok 15 milletvekili 3'er dakika söz alabilecek
ANKARA - TBMM'nin çalışmalarına 36 yıldan bu yana yön veren Meclis İçtüzüğünde "reform" niteliğinde değişiklik yapılıyor.
TBMM'de grubu bulunan 4 siyasi partinin temsilcisinden oluşan İçtüzük Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarını sonlandırdı. Hazırlanan İçtüzük taslağına göre, TBMM Genel Kurulunda, serbest konuşma saatinde en çok 15 milletvekili 3'er dakika söz alabilecek. Siyasi Etik Kurulu, Parlamento Akademisi, AR-GE ve Gelecek Komisyonu kurulacak. "Torba Kanun" ve "Temel Kanun" uygulaması kalkacak. Genel Kurulun gündeminin çok sık değişmesinin önüne geçmek için de 1 aylık gündemin önceden belirlenmesi şartı getirilecek.
TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonu Başkanı, AKP Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, diğer üyeler, CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz, MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz ve DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak'la birlikte Mecliste düzenlediği basın toplantısında, değişiklikler hakkında bilgi verdi.
Komisyonun 16 Ekim 2008'de kurulduğunu anımsatan Kapusuz, komisyon üyelerinin, siyasi kimliklerinden bağımsız şekilde, iktidar ve muhalefet açısından olaylara yaklaşarak, yeni bir içtüzük taslağı hazırladığını belirtti.
İçtüzüğün 36 yıllık süre içerisinde, 111 maddesinin değiştirildiğini, 155 kez değişiklik yapıldığını vurgulayan Kapusuz, bu düzenlemenin sistematiğinin bozulduğunu, milletvekillerinin, uygulama ağırlıklı içtüzük nedeniyle değiştirilmesi talebinde bulunduğunu anlattı.
Kapusuz, komisyonun bu ihtiyacı görerek, demokratik, katılımcı, çoğulcu, planlı ve öngörülebilir bir yasama ve denetim yapılması esasından hareket ettiğini söyledi.
Getirilen değişiklikler
Yeni içtüzükle, Meclis Başkanı, Başkanlık Divanı ve Danışma Kurulunun yetkilerinin artırıldığını vurgulayan Kapusuz, Komisyon Başkanlık Divanı, Komisyon Başkanlar Kurulu, Siyasi Etik Kurulu ve Parlamento Akademisi gibi bazı yeni kurumların oluşturulduğunu bildirdi.
Kapusuz'un verdiği bilgiye göre, TBMM İçtüzüğü'nde yapılacak diğer yenilikler şöyle:
Komisyonlar yeniden tanımlanacak. Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Bilişim, Bilgi Teknolojisi, AR-GE ve Gelecek Komisyonu kurulacak.
Belli bir tasarı veya konuyu incelemek, araştırmak ve görüşmek üzere özel komisyonlar oluşturulacak.
Komisyonlarda, ilgili bakanlığın bütçesi görüşülecek. Komisyonlarda, yılda en az 1 kez, bütçe uygulamaları, bakanlık çalışmaları, plan ve projeleri hakkında bilgi almak amacıyla ilgili bakanlar dinlenecek, görev alanlarına yönelik araştırma ve görüşme yapılacak.
Torba kanun ve temel kanun uygulaması kalkacak.
Yasama ve denetim faaliyetleri, oluşturulacak "Meclis Resmi Bülteni"nde yayınlanacak.
Karar yeter sayısı, üye tam sayısının 5'te 1 olacak.
Kanun tasarı ve teklifleri, belli sürede sonuçlandırılacak, son oylamalar açık oylamayla yapılacak.
Komisyonlar çalışmalarını, 1 haftalık kesin gündem, 1 aylık taslak gündem çerçevesinde sürdürecek.
Sivil toplum kuruluşları, komisyon toplantılarına katılıp, söz alabilecek.
Değişik önergeleri, komisyonlarda; en geç işin görüşüleceği günden bir önceki gün, saat 14.00'e, Genel Kurulda ise bir gün önce saat 15.00'e kadar verilecek.
Komisyon üyesi olmayan milletvekilleri de komisyonlarda önerge verebilecek.
TBMM Genel Kurulunda, denetim imkanları genişletilecek ve etkinleştirilecek.
Genel Kurulda, her hafta salı günü sözlü sorular için 1 saat süre ayrılacak. Genel Kurulda, soru-cevap diyaloğu kurulacak.
Kapusuz, yeni yasama yılına, yeni içtüzükle girileceğini söyledi.