TBMM'de lale şöleni
TBMM Destek Hizmetleri Başkanlığı tarafından bu sene Meclis kampüsü dahilinde 25 bin lale ve sümbül soğanı ekildi. Gelecek sene bu rakamın 35 bine çıkartılması hedefleniyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - TBMM bahçelerinde bu bahar lale ve sümbül şöleni yaşanıyor. TBMM Destek Hizmetleri Başkanlığı tarafından bu sene Meclis kampüsü dahilinde 25 bin lale ve sümbül soğanı ekildi. Gelecek sene bu rakamın 35 bine çıkartılması hedefleniyor.
Milletvekillerinin, personelin, Meclis'e gelen misafirlerin dikkatini çeken, Meclis kulislerinde ve bahçelerinde yetiştirilen çiçekler ve bu çiçeklerin başka çiçeklerle rengarenk biçimde kombine edilerek sunumu, insanların beğenisini topluyor. Bu manzaranın arkasında ise oldukça yoğun bir emeğin bulunduğu belirtiliyor.
TBMM Destek Hizmetleri Başkanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre; lale ve sümbül soğanları Kasım ayında ekilirken, Nisan ayında çiçek açıyor ve Mayıs ayında da bu soğanlar topraktan toplanıp yeniden Meclis'in serasında korumaya alınıyor. Kasım ayı geldiğinde ise lale ve sümbül soğanları seradan alınıp yeniden toprağa ekiliyor.
Bu yıl ortalama 25 bin lale ve sümbül soğanının Meclis kampüsünde çeşitli bölgelere ekildiğini belirten yetkililer, bu sayının önümüzdeki yıl 35 bine çıkartılmasının hedeflendiğini kaydetti. Bütün bu faaliyet için dışarıdan alım yerine, Meclis serası azami oranda kullanılıyor.
Ayrıca Meclis kampüsündeki bütün ağaçların cins ve türlerine göre sayımı yapıldı ve bunlara ilişkin kimlik kartları çıkartıldı. Ağaçların daha sağlıklı büyümeleri ve muhtemel risklere karşı korunmaları için büyük özen gösterildiği bildirildi.
Meclis kendi florasını oluşturdu
Yetkililerin verdiği bilgiye göre; Meclis park ve bahçelerinde kendine özgü bir flora oluştu. Bu yüzden Ankara'nın semtlerinde iklim koşullarına uyumsuzluğu sebebiyle yaşayamayan pek çok ağaç Meclis Kampüsü içinde rahatlıkla yetişebiliyor.
Örneğin Trabzon'da yetişen "karayemiş" ağacı, Ankara'nın sert ve kuru iklimine uygun olmamasına rağmen Meclis Kampüsü'nde yetişebiliyor. Zamanla kendi florasını oluşturan Meclis'te böylesi ağaçlar için gerekli nemin ve elverişli doğal ortamın bulunduğu bildirildi.
Yetkililer, bu tür ağaçları dikerken, kampüsün topoğrafyasından da yararlandıklarını; örneğin daha fazla güneş alan veya don etkisinde daha az kalacağı düşünülen yerlerin dikim için seçildiğini belirttiler.
Ayrıca bu yıl Meclis Kampüsü'ndeki bitki örtüsünün korunması, geliştirilmesi ve bahçelerin daha etkin bakımının sağlanması amacıyla Proje Etüt ve Haritalama Birimi, Toprak ve Su Kaynakları Yönetim Birimi gibi yeni birimler kuruldu.
Öte yandan, Birinci Meclis binası da çiçeklerle donatıldı. Meclis girişleri ve kürsüsü kırmızı beyaz karanfillerle süslenirken, saksı bitkileriyle dekoratif uygulamalar yapıldı. Eski Meclis binasının bahçesinde de yeni uygulamalara gidildi.
(AA)