TBMM'nin yeni başkanı İsmet Yılmaz oldu

TBMM Başkanlık seçiminde 4'üncü tur az önce tamamlandı. 4'üncü tur sonuçlarına göre AK Parti'nin adayı, Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz yeni Meclis Başkanı seçildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM’nin yeni Başkanı, AK Partili milletvekillerinin oylarıyla seçilen Sivas milletvekili İsmet Yılmaz oldu.

Muhalefet partilerinin destek vermediği İsmet Yılmaz, dördüncü turda 258 oy aldı. Diğer aday CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ise 182 oyda kaldı. Toplam 547 milletvekilinin oy kullandığı seçimde 78 oy ise geçersiz çıktı.

Böylece iki gün süren seçim maratonunda gerçekleştirilen dört turun ardından 25. Dönem Meclis’in yeni başkanı belirlenmiş oldu. 

Meclis Başkanlığı için Deniz Baykal ve İsmet Yılmaz’la birlikte MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarışmıştı.

İlk iki turda da Meclis’te grubu bulunan partiler kendi adaylarına oy vermişti ve adaylar partilerinin Meclis’teki sandalyeleri kadar oy almışlardı. İlk turda ise HDP ve MHP, kendi sandalyelerinden birer fazla oy alırken, CHP ise iki fire vermişti.

Üçüncü turda da benzer bir durum yaşandı ve milletvekilleri, partilerinin destekledikleri adaylara oy verdi. 548 milletvekilinin oy kullandığı 3. tur oylamada İsmet Yılmaz 259, Deniz Baykal 129, Ekmeleddin İhsanoğlu 80, Dengir Mir Mehmet Fırat ise 78 oy aldı.

Bu sonuçla üçüncü turda seçilmek için yeterli olan en az 276 geçerli oya hiçbir aday ulaşamadı. Bunun üzerine en çok oyu alan iki aday olan İsmet Yılmaz ve Deniz Baykal, dördüncü turda Meclis Başkanlığı için yarıştı.

Bu turda ise 258 oy alan İsmet Yılmaz, partisinin oylarıyla Meclis Başkanı seçilmiş oldu. Toplamda sandalye sayısı 256’dan fazla olan ancak tek bir aday üzerinde ittifak edemeyen muhalefetin oyları, dördüncü turda dağılmış oldu.

Meclis’te 132 sandalyesi bulunan CHP’nin desteklediği Deniz Baykal, üçüncü turda 129 oy almıştı. Dördüncü turda ise Baykal 182 oy aldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptığı açıklamada kendi adaylarının dördüncü tura kalmaması halinde geçersiz oy kullanacaklarını açıklamıştı. MHP’li milletvekilleri, dördüncü turda geçersiz oy kullandı. Oy kutularından 78 geçersiz oy çıktı.

Çıkan sonuca göre de HDP milletvekillerinin bir kısmı, CHP adayı Deniz Baykal’a oy vermiş oldu. Sonuçta iki gün süren seçimin ardından ise TBMM’nin yeni Başkanı, AK Partili milletvekillerinin oylarıyla seçilen İsmet Yılmaz oldu.

Meclis'te AKP'nin 258, CHP'nin 132, MHP ve HDP'nin ise 80'er sandalyesi bulunuyor.

Öte yandan CHP'den Mehmet Tüm ile Zeynep Altıok, Genel Kurul'a Madımak olaylarına ilişkin tişört giyerek geldi. Altıok'un üzerinde "madımak" ifadesi büyük harflerle yazılmış "unutmadım aklımda" yazarken, Tüm ise üzerinde ise "Unutmadık unutturmayacağız" yazılı bir tişört giydi. 

Yeni başkandan ilk mesaj

TBMM Genel Kurulu'nda son tur oylamada Meclis başkanlığına seçilen AKP'nin adayı İsmet Yılmaz, anayasa ve hukuk kuralları çerçevesinde, tarafsızlık içinde çalışacağını söyledi.          

Yılmaz, seçilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, "Meclis başkanı olarak görevde kaldığım süre içerisinde, anayasa, iç tüzük ve hukuk kuralları çerçevesinde yüce Meclis'e hizmet etmeye çalışacağımı ifade etmek isterim" dedi.

Türkiye'nin yeni dönemde TBMM'den öncelikle yeni bir anayasa beklediğini kaydeden Yılmaz, "Ülkemizin bugün ulaştığı ekonomik ve demokratik seviye, yeni bir anayasayı zorunlu kılmaktadır"dedi.

TBMM Geçici Başkanı Baykal görevi Yılmaz'a devretti

TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamanın ardından, TBMM Başkanı seçilen İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile makamına gitti.

Burada yaklaşık 10 dakika süren görüşmenin ardından Deniz Baykal da makama geldi. Kısa süre sonra Başbakan Davutoğlu makamdan ayrıldı ve ardından devir teslim töreni yapıldı.

Baykal, törende, yeni görevinin ve sorumluluğunun hayırlı olmasını dileyerek, TBMM Mührünü Yılmaz'a verdi. 

Yılmaz da Baykal'a teşekkür ederek, Türkiye demokrasi tarihinin önemli döneminde Baykal'ın izi ve damgası olduğunu söyledi. Her aşamada, bugüne kadar gelen bir tecrübe birikiminin şimdi de örneklerini gördüklerini ifade eden Yılmaz, "Bu ana kadar, geçici başkan olarak da bu demokrasi treni rayını hiçbir tartışmaya yol açmadan bu noktaya getirmiş olmasından dolayı sonsuz teşekkür ediyorum" dedi.

CHP Sözcüsü Koç'tan eleştiri   

Meclis Başkanlığı seçimlerinde MHP'nin tavrını eleştiren CHP Sözcüsü Haluk Koç, “Koltuk tedarikçisinin kimler olduğu ortaya çıktı. 4. turdaki tablo bunu çok açık ortaya koydu. ‘Alayına karşıyız’ siyasetinin sıkıntı olacağını söylemiştik. Alınmışlardı ama bugün ‘alayına karşıyız’ diyenlerin kimlere doğrudan destek olduklarını görmüş olduk” dedi.

Haluk Koç ayrıca AK Parti-MHP koalisyonu iddialarına dair, "Birbirlerine çok yakışıyorlar, Allah yollarını açık etsin." yorumunda bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir