TCMB, faizleri değiştirmedi

Merkez Bankası faiz oranlarını beklentilere uygun olarak değiştirmedi. Ancak banka ilk kez enflasyon beklentilerindeki artışa vurgu yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA-  TCMB'nin Para Politikası Kurulu faiz oranlarının değiştirilmemesine karar verdi. Ancak banka önceki açıklamalarında farklı olarak enflasyon beklentilerindeki yükselişe dikkat çekti.

TCMB'nin açıklamasında şöyle denildi:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan kısa vadeli

faiz oranlarınının aşagıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 6,50, borç

verme faiz oranı ise yüzde 9,

b) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması

çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede

uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 2,50, borç verme faiz oranı

yüzde 12,

c) Açık piyasa islemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo islemleri yoluyla

gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8."

Merkez Bankası son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyette ılımlı toparlanma sürecinin devam ettiğini gösterdiğini ifade ederek, iç talebin kademeli bir artış sergilediği ancak dış talebe dair belirsizliklerin sürdüğünü vurguladı.

İmalat sanayinde kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelere ulaşmasının zaman alacağının anlaşıldığı ve istihdam koşullarındaki iyileşmeye karşın işsizlik oranlarının halen yüksek seviyelerde bulunduğu ifade edildi.

PPK'nin enflasyonun Mart ayında tek haneli seviyelere düşeceğini öngördüğü, bir süre hedefin belirgin şekilde üzerinde dalgalı bir seyir izledikten sonra yılın son çeyreğinden itibaren geçici etkilerin ortadan kalkması ile tekrar düşüş süreceğine öngördüğü belirtildi. PPK genel TÜFE'nin 2011 yılının ilk aylarından itibaren hedeflerle uyumlu seviyeye geleceğini ifade etti.

TCMB'nin açıklamasında Çekirdek enflasyonun ise geçen yıl uygulanan vergi indirimlerinin etkisiyle özellikle Mart ve Nisan aylarında oluşacak baz etkisine bağlı olarak artacağı ancak yine de hedefin altında kalmaya devam edeceği belirtildi.

İzlenmekte olan para politikasının desteği ile kredi piyasasında olumlu gelişmelerin sürdüğü bununla birlikte son dönemdeki iyileşmeye rağmen küresel ekonomideki sorunların henüz tam olarak giderilememiş olduğunu belirten Kurul, faiz oranlarının uzun süre düşük seviyelerde tutulması gerekceğini teyid etti.

Bununla birlikte PPK ilk kez enflasyon beklentilerindeki artışa dikkat çekerek, "Yakın dönemde enflasyon beklentilerinde gözlenen artışın genel fiyatlama davranışlarında bozulmaya yol açması halinde ise Merkez Bankası, Enflasyon Raporu'ndaki baz senaryoda öngörülen duruşa kıyasla daha erken bir sıkılaşmaya gitmekte tereddüt etmeyecektir" ifadelerini kullandı.

PPK son olarak "Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır." ifadelerine açıklamasında yer verdi.