Tedbirler bütünleşik bir paket olmalı
Beyazıt, ekonomi yönetiminin alacağı kararların parça parça yerine bir seferde açıklanmasının daha doğru olduğunu bildirdi.
İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yapı ve Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt, bankacılık sektörüne ilişkin alınan kararların bütünleşik paket olmasının önem taşıdığını, parça parça yerine bir seferde açıklanmasının daha doğru olduğunu bildirdi.
Bayazıt, Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu tarafından düzenlenen "Yükselen Piyasalarda İktisadi Dalgalanmalar ve Öncü Göstergeler" konulu konferans sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Sektöre ilişkin alınan kararlarla ilgili sorular üzerine Bayazıt, "Bütünleşik paket olması önemli. Bunun parça parça olması yerine bir seferde açıklanması daha doğru. Finans ve reel sektörün kendi önünü görmesi, öngörülebilirlik ve öngörülebilirliği kolaylaştırma, herkesin plan ve programını ona göre yapması açısından, karar alma mekanizmalarının sağlıklı çalışması açısından doğrusu bu. Dolayısıyla beklenti de bu..." şeklinde konuştu.
Otoritenin, şu anda bu tedbirlerin cevap verdiğini ifade ettiğini belirten Bayazıt, "Ne kadar cevap verip vermediğini görmek lazım. Onun için bütünleşik bir politika olması, tüm oyuncuların öngörülebilirliğini kolaylaştırması lazım. Yatırım yapacak kişi önümüzdeki 6 ay içinde, 1 yıl içinde nasıl bir konjonktür, nasıl bir faiz ortamı olacağını, bankaların kendisine ne kadar yardımcı olacağını veya olamayacağını görebilmeli ki ona göre planını ve programını yapsın" dedi.
Cari açık uzun ve orta vadeli tedbirlerle çözülür
Türkiye'de mali istikrarın ve fiyat istikrarının sağlanması açısından birtakım makro tedbirler alındığına değinen Bayazıt, cari açıkla ilgili bir soruyu şöyle yanıtladı:
"Şu anda cari açıkla ilgili kısa vadede alınabilecek tedbirler alınıyor. Ama cari açığın asıl tedavisi, orta ve uzun vadeli alınacak tedbirlerdir. Para politikalarıyla, fiskal politikalarla, bütçe politikalarıyla kısa vadeli tedbirler alabilirsiniz. Orta ve uzun vade açısından Türkiye hangi sektörlerde daha rekabetçi olacak, ithal ettiği ara malından hangisini Türkiye'de yapmaya başlayacak, hangi katma değer yaratabilecek işleri yapacak, enerjide nasıl tasarruf sağlayacak gibi konular önemli. Enerji tasarrufu çok geniş bir konu... Türkiye'nin en ciddi ithalat faturası ödediği alanlardan biri enerji.. Enerji tasarrufu kapsamı, orta vadeli plan gerektiren bir konu. Bugünden yarına yapılacak bir iş değil."
Tayfun Bayazıt, ekonomide ısınma tartışmalarıyla ilgili olarak ise "Şimdi ısınma olup olmadığı tartışmasından öte, cari açığa olumlu katkı sağlaması için ekonominin soğutulması politikaları söz konusu. Aşırı ısındı ısınmadı tartışmaları bundan bağımsız... Aşırı ısınmamış da olabilir, ama yine bir miktar soğutmak isteyebilirsiniz. Dolayısıyla cari açık açısından kısa vadeli tedbirler manzumesi var ortada. Merkez Bankası 'o tedbirler işlemeye başladı' diyor. Biz de onun ne kadar sonuç verdiğini, bunun diğer tedbirlerle desteklenip desteklenmemesi gerektiğini göreceğiz. Ama cari açık konusu sadece basit birkaç tedbirle çözülebilecek bir konu değil" yorumunu yaptı.
Faiz artırımı ve yeni bir faiz artışı dalgasının gelip gelmeyeceği sorusuna ise Bayazıt, "Bankacılık sektörü, üzerine gelen maliyetlerin önemli bir kısmını müşteri kesimine aktaracaktır. Maliyetlerin daha fazla artması durumunda bu kaçınılmaz olur" yanıtını verdi.