Tek oranlı vergi sistemi işlemez

Şimşek, gelir vergisinin artan oranlı olmasının, adalet açısından önemine dikkati çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tek oranlı vergi sisteminin iyi işlemeyeceği kanısında olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, bir televizyon kanalında katıldığı programda, CHP'nin tek oranlı vergi konusundaki önerisine ilişkin soru üzerine, tek oranlı gelir vergisi önerisinin CHP'den gelmesinin kendisini çok şaşırttığını, vergide adaletin çok önemli ve hassas olduğunu belirtti.

Türkiye'deki vergi oranlarının OECD ülkeleri arasında çok düşük olduğunu kaydeden Şimşek, verginin tabana yayılmasının çok önemli hususlar olduğuna işaret etti ve "Bence bunlar üzerine yoğunlaşma, Türkiye'nin geleceği açısından daha olumlu olur" diye konuştu.

Bakan Şimşek, gelir vergisinin artan oranlı olmasının, adalet açısından önemine dikkati çekerek, tek oranlı bir verginin iyi işlemeyeceği kanısında olduğunu söyledi.

Oranlar çok düşük tutulduğunda kayıt dışılığın azalabileceğini ama Türkiye'nin bu oranları çok düşük tutacak bir yapısı olmadığını belirten Şimşek, "Petrol kuyularımız yok. Başka gelir imkanlarımız olsaydı geçici olarak düşürülebilirdi ama Türkiye'nin buna imkanı yok. Bence vergi adaleti açısından son derece olumsuz" diye konuştu.

Kur savaşlarına kayıtsız kalamayız

Şimşek, döviz kurlarının yakın geleceği, kur savaşları ve tedbirlere ilişkin soru üzerine, bu konuların piyasa hassasiyeti olan konular olduğunu ancak, Türkiye'nin olup bitenlere kayıtsız kalamayacağını mutlaka şu veya bu şekilde birtakım tedbirler alması gerektiğini belirtti.

Orta uzun vadede Türkiye'de rekabet gücünü artıracak, cari açığı çok daha idare edilebilir noktaya çekecek çalışmalar yaptıklarını anlatan Şimşek, özellikle kurdan olumsuz yönde etkilenen sektörlerle bu konuların tartışılıp konuşulması ve bir enstrümanlar setinin geliştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Bakan Şimşek, "Her şey siyah beyaz değil. O zaman bakmak lazım. Maliye Bakanlığı olarak biz bu çalışmalara her türlü katkıyı vermeye hazırız. Ama EKK üyeleri olarak önümüzdeki dönemde ihracatçılarla birlikte konu tartışılabilir. Birtakım spesifik konuların irdelenmesi, çalışılması çok önemli ama aynı zamanda ekonomik ve mali istikrarın da korunması çok önemli" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir