Tekkeköy'de sanayi ve tarım sektörleri karşı karşıya geldi
Tekkeköy ilçesi Aşağıçinik Köyü’nde 176 hektarlık birinci sınıf mera arazisinin Lojistik Köy projesine ayrılması üreticilerin tepkisi ile karşılandı.
Ercan ÜSLÜ
SAMSUN - Samsun’un Tekkeköy ilçesine bağlı Aşağıçinik Köyü’nde kurulması planlanan Lojistik Köy projesine karşı çıkan 65 kişi tarım arazisinin amaç dışı kullanılmasına ilişkin dava açtı.
Ziraat Mühendisleri Odası da, arazinin hem tarım dışına çıkarılmasına hem de mera yönetmeliğindeki değişikliğe karşı iki ayrı dava açtı. Davacıların avukatı Alp Tekin Ocak, Danıştay’ın proje dosyasında bilirkişi raporu eksikliğinden dolayı yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlatarak, “Ancak inşaat devam ediyor” dedi. Proje ortaklarından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mevlüt Özen ise Danıştay’ın davayı yerel mahkemeye gönderdiğini ifade ederek, “Dava, yerel mahkemeye intikal ettiği için Danıştay’ın aldığı karar otomatik olarak düştü. Proje yönetim kurulu olarak yeniden bir bilirkişi raporu zaten hazırlandı. İnşaatın devam etmesinde kanuna aykırı bir durum yoktur” dedi.
AB destekli 43.6 milyon euro yatırım tutarındaki projeye, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Organize Sanayi Bölgesi, Tekkeköy Belediyesi ve Samsun Ticaret Borsası ortak. Bakanlığın 2004 yılında 75 bin liralık gübre, tohum ve mazot desteği sağlayarak, merayı köylülerin müşterek kullanımına açtığını belirten davacılardan Serkan Lay, “Burada yaşayanların tümü istisnasız Tekkeköy merasından yararlanırlar. Bu proje sebebiyle ortadan kalkacak alanda hepimizin tarım arazisi var. Yılda ortalama 5-10 ton civarında buğday, fiğ ve mısır üretiriz. Proje gerçekleşirse buradaki herkes tarım ve hayvancılığı yapamaz hale gelecek, yoksullaşacağız” dedi.
ZMO’nun açtığı 2 ayrı dava sürüyor
Diğer yandan projeye Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) da iki ayrı dava açtı. ZMO Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, ZMO Genel Merkezi’nin açtığı davada hukuki süreçlerinin devam ettiğini belirterek, “Hal böyle iken, kararın kesinleşmesine kadar Bakanlık kararının uygulaması da durmalı. Bu aşamada ilave imar planı yapılması mümkün değildir. İlgili kurum ve kuruluşlara yazı yazılarak, kararlar gereği hiç bir işlem yapılmaması gerektiği avukatlarımızca bildirilmiştir” şeklinde konuştu.
Türkiye’deki mera alanlarının bu ve benzeri projelerle mera vasfından çıkartıldığına dikkat çeken Tosun, “Ülkemiz topraklarının mera alanı olarak 2001-2014 yılları arasında yüzde 5,47’sini kaybettik. Türkiye, son yıllarda yüzde 10 oranında tarım toprağını kaybederken bu oran Samsun’da yüzde 17’nin üzerinde. Tarımsal sit alanları oluşturmalıyız” dedi.
Mimarlar Odası da dava açmaya hazırlanıyor
Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu ise, Lojistik Köy inşaatının planlamanın yetersiz olması nedeniyle vatandaşın mera alanlarına da taştığını vurgulayarak, “Vatandaşın açtığı davalarla Danıştay’dan 2 defa yürütmeyi durdurma kararı çıkmasına rağmen inşaat sürüyor. ‘Yargılama süreci bitene kadar inşaatın durması gerekli. ZMO’nun tarım arazilerin dönüştürülmesinde yargı sürecine dahil olmuş durumda. Biz de planlama yönüyle diğer odalarla birlikte ele alıp hukuk sürecine dahil olacağız’’ şeklinde konuştu.
Proje ortakları: Çalışmalar hız kesmeden sürecek
'Kurulacak depolar ihracatı artıracak'
- Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz: Projenin yeri noktasında çok hummalı bir çalışma gerçekleştirdik. Hatta şehrin iç kesiminde Toybelen mevkiinde bir yer için çalıştık. Ancak burada demiryolu ağı olmadığı gibi coğrafyası engebeli ve yokuş bir alandı. Uzun uğraşlar sonrasında mevcut yerde karar kıldık. Bu projeye topyekün sahip çıkmalıyız. Depoların yanı sıra otellerin, restoranların, nakliyeci gibi birçok tüccarın yer alacağı bir yer olacak. Diyelim Rusya’da portakal şu an 2 lira. Eğer biz bu yapacağımız depolarda ürün bozulmadan bir ay bekletirsek Rusya’da portakal azalacak ve fiyat artacak. Biz de artan fiyatla birlikte ihracatımızı da artırmış olacağız.
'Türkiye'nin en büyük makro projelerinden'
- Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu: Samsun Lojistik Köy AB destekli bir proje 43 milyon euroluk yatırım tutarıyla Türkiye’nin en büyük makro projelerinden biri. Nasıl Türkiye’nin gelişimini engelleyen bazı kesimler var. Burada da bu yapılanmanın önüne geçenler var. Yoksa her şey normal düzeyinde ilerliyor. Proje çalışmaları hız kesmeden devam edecek. Ve Lojistik Köy Samsun’a yapılacak.”
'Lojistik köyde tarım ürünleri de depolanacak'
- Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar: Danıştay, projeye dahil edilen mera alanı dosyasında bilirkişi raporunun eksik olduğunu belirterek bu raporun alınmasını istedi. Yüklenici firmaya zaten ruhsat verilmiştir. Burada kanuna aykırı bir durum yok. Şöyle bir durum olabilirdi. Aşağıçinik köylüleri, mera alanı dışında projeye dahil edilen kendi arazileri noktasında mağdur edildiklerini iddia edebilirlerdi. Ancak buraların da kamulaştırılması 3 yıl önce tamamlandı. Kaldı ki, bu proje, yörede yaşayan ve tarımla uğraşan halkın da lehine olacaktır. Lojistik köy tamamlandığında, burası tarım ürünlerinin de depolanacağı, ithal ve ihraç edileceği bir merkez haline gelecek.
'Yürütmeyi durdurma kararı askıya alındı'
- Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mevlüt Özen: Ankara’da verilen yürütmeyi durdurma kararı proje dosyasındaki bilirkişi raporunun eksikliğine ilişkindi. Mahkeme, daha sonra davayı yerel mahkemeye gönderdiği için otomatik olarak Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı askıya alınmış oldu. AB Delegasyonu yöneticileri, Sanayi Bakanlığı yöneticileri, yüklenici firma yetkilileri ve proje ortaklarından oluşan proje yönetim kurulunca sonrasında bilirkişi raporu alındı. Yerel mahkeme projenin aleyhine karar verse bile, bizim burada yaklaşık 500 dönümlük imarlı, ruhsatı alınmış tapulu alanımız var. Burada inşaata devam edeceğiz.