Teksaslı işadamlarına yatırım daveti

Bakan Ergün, Teksas-Türk Amerikan Ticaret Odası tarafından düzenlenen, öğle yemeğinde Türk ve Amerikan işadamlarına seslendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HOUSTON/ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Teksaslı işadamlarını Türkiye'de ve üçüncü ülkelerde yatırım yapmaya davet etti.

ABD'de temaslarda bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Teksas eyaletine bağlı Houston şehrinde Teksas-Türk Amerikan Ticaret Odası tarafından düzenlenen, öğle yemeğinde Türk ve Amerikan işadamlarına seslendi.

Bakan Ergün, yemekte yaptığı konuşmada Türkiye ile ABD arasında uzun yıllardır devam eden iyi ilişkilerin, son yıllarda çok daha önemli bir boyut kazandığına işaret ederek, yakın zamanlara kadar stratejik ortaklık olarak ifade edilen ilişkilerin, artık model ortaklık olarak ifade edildiğini kaydetti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin, daha çok güvenlik ekseninde geliştiğini, bu ilişkilere derinlik kazandırmak için, ekonomik, kültürel ve ticari ilişkilerinde geliştirilmesi gerektiğini belirten Ergün, "birçok vatandaşımız, değişik vesilelerle ABD'de yaşıyor, çok başarılı işlere imza atıyor ve burada Türk insanının kabiliyetlerini ortaya koyuyor. Ben, bu vatandaşlarımıza bizi burada en iyi şekilde temsil ettikleri ve iki ülke arasındaki ilişkileri daha güçlü bir zemine taşıdıkları için teşekkür ediyorum. ABD ziyaretimizin en önemli amaçlarından birisi, ekonomik ve ticari ilişkilerimizi canlandırmak için yeni bir kıvılcım yakmaktır" diye konuştu.

Teksaslı işadamlarına enerji yatırımları için çağrı

Türkiye'nin daha rekabetçi bir ülke haline gelmesi için, finans sisteminden iş ortamına, ar-ge ve yenilikçilikten, enerji ve ulaşım altyapısına kadar her alanda yoğun çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Bakan Ergün, şunları kaydetti:

"Teksas'taki işadamları için enerji çok önemli bir sektör olduğundan, enerji yatırımlarıyla ilgili bir çağrıda bulunmak istiyorum. 2002 ile 2009 yıllarını kıyasladığımızda, elektrik tüketiminin yüzde 47 oranında arttığını görüyoruz. Büyüme sürecinin devam edeceğini düşünürsek, ülkemiz için enerji yatırımları çok büyük önem taşıyor. Önümüzdeki 15-20 yıl içinde enerji yatırımlarının tutarı 150 milyar doları bulacaktır. Daha da önemlisi, Türkiye, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Samsun-Ceyhan, Nabucco gibi uluslararası projelerle, dünyada doğu-batı ekseninin en önemli enerji koridorlarından birine dönüşmektedir. Ceyhan'da enerji ihtisas endüstri bölgesi kurulması ile ilgili çalışmalarımızın devam ettiğini de hatırlatmak isterim. Bu bölgede çok sayıda rafineri inşa edilecektir."

"Üçüncü ülkelerde yatırım yapalım"

Ergün, Türkiye'nin son 7 yılda 83 milyar dolar yabancı yatırım çekmeyi başardığına işaret ederek, Teksaslı işadamlarına şöyle seslendi:

 "Ben ABD'li iş adamlarını da Türkiye ile daha fazla ticaret yapmaya, Türkiye'de yatırım yapmaya davet ediyorum. Yine Türk ve Amerikan işadamlarının birlikte üçüncü ülkelerde yapacakları yatırımları da memnuniyetle karşılayacağımızı belirtmek istiyorum. Büyüyen ekonomiler, kendileri için olduğu gibi, kendileriyle iş yapan ülkeler için de çok önemli fırsatlar sunarlar. Ben Türk ve Amerikan iş adamlarının karşılıklı yatırım ve ticaret için son derece uygun olan bu ortamı çok daha iyi değerlendireceklerine inanıyorum. Tarih boyunca doğunun batı ile, batının ise doğu ile buluştuğu coğrafyamız, bundan sonra da dünya ülkelerinin buluşma noktalarından biri olmaya devam edecektir. Türkiye, geleceğin lider ülkelerinden biri olacağı için, Türkiye ile iş yapanlar ve Türkiye;de iş yapanlar, son derece rasyonel ve karlı bir iş yapmış olacaklardır."

Konuşmasının ardından Teksaslı işadamlarının sorularını yanıtlayan Bakan Ergün, "ABD ile ilişkilerde bir sorun olduğu için mi ticaret gelişmiyor?" yönündeki bir soruya, "ABD ile ilişkilerde sorun yaşanmıyor. Sadece işadamlarının konuya daha fazla ilgi göstermesi gerekiyor. Bazı konularda ticareti daha çok geliştirmeliyiz. Biz Türk işadamlarını, hangi alanlarda Amerikan pazarlarına girmeleri konusunda analizler yapmaya teşvik ediyoruz. Demir-çelik, tekstil, doğal taş, makine parçaları ve otomotiv yedek parçalarını Amerikan pazarlarına daha çok satabiliriz. Hem makine hem otomotiv yedek parçaları üretiminde konusunda Türkiye çok gelişmiş durumdadır. Bu alanlarda Amerika;ya daha fazla ürün satabiliriz. Örneğin makine parçaları konusunda Amerika ihracatın yanı sıra ciddi ithalat yapıyor. Ben başta Teksaslı işadamları olmak üzere ABD;li işadamlarını bu konulara daha fazla ilgi göstermeye davet ediyorum. Türkiye'de önemli fırsatlar var. Türkiye'nin yanı sıra çevre ülkelere yönelik de fırsatlar var. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde ilgi sorunu var, onun dışında bir sorun yok" yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir