Tekstil, hükümetin yeniden gözbebeği oldu

Gülle, devreye giren tebliğ ve kurlardaki yükselişin istikrarlı olması durumunda uzun vadede ihracatta büyük katkı yaratacağını savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sayime BAŞÇI

İSTANBUL - Son haftalarda dolardaki yükseliş ile birlikte iyimser bir havaya bürünen tekstil sektörü, tedbirlerden ve kurlardan memnun. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, devreye giren tebliğ ve kurlardaki yükselişin istikrarlı olması durumunda uzun vadede ihracatta büyük katkı yaratacağını savundu.

Yabancı pek çok firmanın da değişen mevzuatlarla birlikte yönünü Türkiye'ye çevirdiğini aktaran Gülle, "Kurlar ve vergi ile ilgili bu gelişmeler Türkiye'de hükümetin tekstile olan sevgisini, aşkını bir kez daha ispat etti. 'Tekstil gözden çıkarıldı' diye söylemler olmuştu ama bu kararlar ile hükümet tekstil sevgisini gösterdi" ifadesini kullandı. Kurlarda yaşanan gelişmelerin sektöre etkisini ve sektördeki gelişmeleri değerlendiren İsmail Gülle, kur konusunda istikrarın büyük önem taşıdığını kaydetti.

Açıklamalarında "Biz bu kurların çok yukarı çıkıp çok düştüğünü gördük" ifadelerini kullanan Gülle, kurların bu seyirde devam etmesi durumunda ihracatın uzun vadede olumlu etkileneceğini dile getirdi. Şu anda dolardaki yükselişin sektörde olumlu bir hava estirdiğini kaydeden Gülle, dolar üzerinde devam eden ithalat nedeniyle sürekli yükselişin de sektöre zarar vereceğini iletti.

Bu tür oynamaların yine spekülatif kazanç sağladığına işaret eden Gülle, elinde döviz olanlar için önemli bir kazanç yarattığını iletti. Sektörde ithalat ile ilgili devam eden tebliğin de bundan sonraki süreçte olumlu pek çok gelişmeyi tetiklemesini beklediklerini aktaran Gülle, "Şu anda yolunda giden sadece tebliğ uygulamasının başlamış olması. Başlaması önemli bir şeydi. Bundan sonra etkisini olumlu olarak göreceğiz. Bundan sonra ithalat yaparken 2 kere düşünecek firmalar. Tekstil tebliği içeriye bir hareket canlılık getirecek. Aklı selim firmalar, Türkiye'ye yöneldiler" diye konuştu.

Negrin: Kurun istikrarı çok önemli

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin kurlar ile ilgili önemli olan durumun kalıcılık olduğunu kaydetti. Negrin, "Dolar kurundaki artış bize olumlu yansıdı. Fiyatlarımız daha cazip hale geldi ve daha ilk günlerden siparişlerde yüzde 10'u bulan artış gözledik. Ancak kurun bu seviyesinin istikrarlı olması çok önemli" diye konuştu.

Bundan önceki dönemlerde kurlarda artış olduğunda yabancı alıcıların hemen, Türk şirketlerinden fiyat indirimi istediklerini hatırlatarak, son kur artışında 'böyle bir somut indirim talebi olup olmadığını' sorduğumuz Negrin, "Evet dolar kuru bizim için olumlu sonuç verdi. Ama asgari ücret artışı da oldu. Bu maliyetlerimizi yükseltti. Şimdi bir indirim istense ve yarın dolar tekrar değer kaybederse sıkıntı yaşarız. Zaten bu yönde gelen bir talep de yok" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir