Tekstilci Kish Adası'nı keşfetti

Hazır giyim sektörünün ihracattaki yeni keşfi İran'ın Kish Adası oldu. Ada'dan gelen heyet geçtiğimiz hafta ilk iş bağlantısını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gamze ŞENER

İSTANBUL - İran'ın gümrük vergisi uygulanmayan Kish Adası, hazır giyimcilerin menziline girdi. İran'da serbest ticaret bölgesi olarak kabul edilen Kish Adası'ndan bir ticari heyet geçtiğimiz günlerde İzmir'e gelerek ilk iş bağlantısını yaptı.

Alım heyetinin 4 aylık bir çalışma sonunda İzmir'e geldiğini kaydeden Türkiye Moda Hazırgiyim Federasyonu (TMHF) ve Ege Hazırgiyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Örün, heyetin adadaki serbest bölgenin yönetim kurulu başkanı ve üyelerinden oluştuğunu söyledi.

800 bin doları nakit olmak üzere, 1.5 milyon dolar civarında iş bağlantısı yapıldığını belirten Örün, ağırlıklı olarak takım elbise, gömlek ve spor giyim konusunda alım yapıldığını kaydetti. "Biz adanın varlığından haberdar değildik, öğrenmiş olduk. İkinci bir Dubai yaratmaya çalışıyorlar" diyen Örün, nümüzdeki günlerde heyet ile adaya giderek, ön incelemede bulunacaklarını aktardı.

15 yıl vergi muafiyeti var

Uzakdoğu ülkeleri ile pek çok ülkenin adaya yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Örün, adadaki ticari işleyiş ile ilgili şunları söyledi: "Gelen ürünlerin yüzde 70' i gümrüksüz olarak başka ülkelere satılıyor. Yüzde 30'u ise İran'a gidiyor. Tekstil ve hazır giyim ürünlerinde ihracat yaptığımızda yüzde 30 ila 40 arasında değişen gümrük vergisi var. Oysa Kish Adası'na ürün yolladığınızda böyle bir vergi ödemiyorsunuz. Adada aynı zamanda 15 yıl süre ile gelir vergisi, kurumlar vergisi yok. Yani bir işyeri açtığınızda 15 yıl vergiden muaf tutuluyorsunuz."

Örün, her İranlı'nın adaya geldiğinde, İran'ın içine bin dolarlık malı gümrüksüz sokabildiğinin altını çizerek, "Haftada 2-3 kez giriş-çıkış yaptığınızı düşünün, çok önemli miktarda malı, İran içine sokabiliyorsunuz. Bu bizdeki bavul ticaretine benzer bir uygulama, önemli bir avantaj" şeklinde konuştu.

"İran'a ihracat %50 artar"

Kish Adası Yönetim Kurulu Başkanı'nın, TMHF ve BASİFED (Batı Anadolu Sanayici İşadamları Derneği Federasyonu) yöneticilerini davet ettiğini söyleyen Örün, "İran bizim için yeni ve önemli bir pazar. Yeni pazarda daha yeni bir alan açmak üzere ziyaretimizi gerçekleştireceğiz. Hazır giyimin bütün alanlarında gitmeyi düşünüyoruz. Trikocular, çorapçılar, iç giyimciler, denimciler, gelinlik ve abiyeciler ilgi gösterdi. Orada iyi alıcı bulacağımızı düşünüyorum" dedi.

Ön incelemeden sonra sektörden gelecek talep doğrultusunda ikinci ve daha kapsamlı bir ziyaret gerçekleştireceklerini kaydeden Örün, ikinci davette 30-35 firmanın koleksiyonları ile katılacaklarını ve mini bir fuar düzenleneceğini kaydetti. Potansiyelin büyük olduğuna dikkat çeken Örün, "Fırsatı değerlendirebilirsek bence İran'a yaptığımız hazır giyim ihracatını, 2 yıl içinde yüzde 50 artırırız" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir