Tekstile 170 bin kişi giriş yaptı

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, krizde 200 bin kişinin tekstil sektöründe işini kaybettiğini, moda fuarlarının sağladığı üretim artışıyla 170 bin kişinin sektöre giriş yaptığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, krizde yaklaşık 200 bin kişinin tekstil sektöründe işini kaybettiğini, moda fuarlarının sağladığı üretim artışıyla birlikte yaklaşık 170 bin kişinin sektöre giriş yaptığını açıkladı.

Tanrıverdi, tekstil sektörünün ihracat hedeflerine ilişkin olarak," 2010 yılı sonunda hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatının 14.5 milyar dolarda gerçekleşmesini bekliyoruz. 2011'de ise 16-17 milyar dolar bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin tek moda fuarı Collection Premiere İstanbul (CPI) tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Tanrıverdi, CPI, İstanbul Fashion Week ve Shoping Fast gibi tekstil sektörünü harekete geçiren fuar ve organizasyonlar sayesinde hazırgiyim ve tekstil sektörü ihracatında artış yaşandığını, ayrıca İstanbul'un, Avrupa, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Afrika'nın fuar merkezi olabilecek duruma geldiğini söyledi.

2009'da CPI'ın birincisini düzenlediklerin hatırlatan Tanrıverdi, "Bu fuarla birlikte bazı firmalarımız 5-6, bazıları ile 1-2 müşteri kazandı. Ancak, bu organizasyonların etkisini, önümüzdeki dönemde çok daha fazla göreceğiz. Avrupa kan kaybederken, İstanbul daha çok büyüyecek" dedi.

Moda fuarlarının etkisi

İstanbul'u bir moda merkezi haline getirmek adına hayalleri olduğunu ifade eden Tanrıverdi, "En büyük hayalimiz, fuarlardan dolayı otellerde yer kalmadığını görmek" dedi. İstanbul'da düzenlenmeye başlayan moda fuarlarının etkisiyle üretimin artığını, bunun da istihdama olumlu etkisi olduğuna dikkat çeken Tanrıverdi, "2008 yılında kriz nedeni ile sektörümüzde yaklaşık 200 bin istihdam kaybı yaşanmıştı. Şu anda bu kayıp yüzde 30-40'lara geldi ve yaklaşık 170 bin kişi yeniden sektöre girdi. Bu da sektörün düzeldiğini gösteriyor" dedi.

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan CPI'ın, uluslararası moda takvimine de girdiğine vurgu yapan Tanrıvedi, "İspanya, İtalya, Portekiz, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin destek alanına da girdi. Bu ülkelerin desteklerinden de yararlanılacak" açıklamasında bulundu.

17 milyar dolar ihracat bekliyoruz

Dünyanın en büyük fuarcılık şirketlerinden Alman IGEDO ile İTKİB ortaklığı ile düzenlenen CPI'ın, Avrupa ile Ortadoğu'yu İstanbul'da buluşturacağını ifade eden Tanrıverdi, "2-4 Şubat tarihleri arasında İstanbul Fashion Week ile birlikte Santral İstanbul'da gerçekleştirilecek olan CPI, Türk modasının dünyaya açılan yeni yüzü olacak. Dünya moda endüstrisindeki pek çok olumsuzluğa rağmen, Türkiye'nin şanslı bir konumda olduğunu ifade eden Tanrıverdi, yıl sonu itibariyle hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatının 14.5 milyar dolar civarında gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

CPI'ın yaratacağı pozitif atmosfer ile 2011 yılı için 16-17 milyar dolar aralığında bir ihracat rakamı hedeflediklerini belirten Tanrıverdi, "Başta ABD ve Rusya olmak üzere, Romanya, Kazakistan, Tunus ve İran gibi pazarlarda yüzde 60 ile yüzde 23 arasında değişen oranlarda artış sağlanması, alternatif pazarlarla birlikte 2011'de hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatının daha fazla ivme kazanacağına işaret ediyor. Alternatif pazarlarda büyümeye ilişkin ortaya çıkan bu pazarlar, CPI'ın hedef pazarları noktasında nedenli doğru bir çizgide ilerlediğini ortaya koyuyor" diye konuştu.

Fuar için 1 milyon euro bütçe ayrıldı

CPI İcra Kurulu Başkanı Volkan Atik ise CPI'a yerli ve yabancı yaklaşık 90 firmanın katılacağını bildirdi. Geçen yıl 32 bin kişiyi fuarda ağırladıklarını açıklayan Atik, bu yıl da CPI'ın tanıtımı için 40 ülkede çalışmalar düzenlediklerini ifade etti. Atik, CPI için 1 milyon Euro'luk bütçe ayrıldığını, bu bütçenin de harcandığını bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir