Temel Sağlık Kanunu geliyor

Sağlık Bakanlığı, 1920-1928'li yıllardan itibaren yapılmış 20'ye yakın kanunu toplayarak Temel Sağlık Kanunu çıkarmaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, önemli bir kanun hazırlığı içinde olduklarını belirterek, "1920-1928'li yıllardan itibaren yapılmış 20'ye yakın kanunu toparlayarak bir Temel Sağlık Kanunu yapacağız. Bunun için birkaç senedir ciddi bir hazırlık içerisindeyiz. Bu da çok köklü bir değişiklik olacak" dedi.
Akdağ, sağlık muhabirleriyle Hekim Evi'nde düzenlediği basın toplantısında 2011 yılını değerlendirdi ve 2012 hedeflerini açıkladı.
Geçen yıl Türkiye'nin dünya ekonomileri çalkalanırken çok iyi bir yıl geçirdiğini belirten Akdağ, sağlık hizmetleri açısından da gelişmelerin yaşandığını, dönüşüm programının bir takım bileşenlerinin daha güçlü şekilde hayata geçirildiğini dile getirdi.
Bir günde 100-120 bin kişi sistemden yararlanıyor
Akdağ, geçtiğimiz yıl içinde "Tam Gün" uygulamasının fiilen uygulandığını, bunun dışında merkezi hastane randevu sistemine geçtiklerini söyledi. Gazetecilerden bu konuda destek beklediklerini belirten Akdağ, şöyle devam etti:
"Önümüzdeki günlerde İstanbul'da da uygulamalara başlayacağız. Sistem şöyle; Türkiye'nin neresinde olursanız olun vatandaş olarak 182 numaralı telefonu arıyorsunuz. Seçtiğiniz bir doktordan bir randevu alıyorsunuz, eğer hangi branşa müracaat edeceğinize karar veremiyorsanız operatördeki arkadaşımız yardımcı oluyor. Karşınızda işini çok iyi bilen operatörler var. Şu anda sistemde bin 800 eğitim almış çağrı operatörü bulunuyor. Muhtemelen 2012'nin sonuna kadar bu sayı 3 binin üstüne çıkacak, belki 4 bine yaklaşacak. Herhangi bir sebeple hizmet verilemeyecekse size bilgi verilir. Bu, genellikle nadiren oluşabilecek bir durumdur.
Özellikle Pazartesi günlerinde sistemden 150 bine yakın kişi yararlanıyor. Ortalama bir günde 100-120 bin kişi sistemden yararlanıyor. Sağlık Bakanlığı hastanelerine aciller dışındaki başvuruların yaklaşık yüzde 20'si anlamına geliyor bu oran."
Yeni kanun hazırlığı
Akdağ, Sağlık Bakanlığının teşkilat yapısının değiştirildiğini ve bunun Kanun Hükmünde Kararname ile yapıldığını anımsattı.
Akdağ, 2012 yılı için önemli bir kanun hazırlığı daha bulunduğunu dile getirerek, "1920-1928'li yıllardan itibaren yapılmış 20'ye yakın kanunu toparlayarak bir Temel Sağlık Kanunu yapacağız. Bunun için birkaç senedir ciddi bir hazırlık içerisindeyiz. Bu da çok köklü bir değişiklik olacak. Yine işlerimizi, sağlık hizmetlerinin verilmesini kolaylaştıracak" diye konuştu.
İlaçla sigarayı bırakanlar takip altında
Sigara bıraktırma tedavisindeki ilaçların devlet tarafından ödenmesiyle ilgili bir soru üzerine de Akdağ, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini, daha önce ücretsiz verilen ilaçla sigarayı bırakanların bir yıl süresince takibinin yapılacağını, ücretsiz ilaç temininin devam edip etmeyeceğinin de buna göre şekilleneceğini bildirdi.
Akdağ, sonuçların olumlu olması halinde bu ilaçların ya Sağlık Bakanlığı ya da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ücretsiz karşılanacağını ifade etti.
Yeşil kartlılara "gelir testi" uyarısı
Yeşil kartlıların SGK'ya devredilmesinin ardından yürütülecek işlemlerle ilgili de açıklamalarda bulunan Akdağ, geçmişte yeşil kartlı sağlık hizmeti alanların yeni sistemde yine gelir testi yaptırarak ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanabileceğini bildirdi.
Akdağ, yeşil kartı ya da sosyal güvencesi olmayanların mutlaka gelir testi yaptırmaları gerektiği konusunda uyararak, aksi halde bu kişilerin en yüksek dilimden prim ödemek zorunda kalabileceklerine dikkati çekti.
Yeni kanunun, eski düzenlemeden daha çok vatandaşı koruduğuna işaret eden Akdağ, kişi başına geliri 300 TL'den daha düşük geliri olan ailelerin prim ödemeyeceğini söyledi. Akdağ, aylık geliri bin 200 TL olan dört kişilik bir ailenin prim ödemeyeceğini belirterek, "Bu kadar geniş sağlık hizmetinin cömertçe verildiği bir sistemde bütün bunlar sosyal bir devletin halkına karşı cömertliğini gösteriyor" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir