Temiz enerji yatırımları hızlandı

Yeşil enerji yatırımları geçen yıl yüzde 30 artışla 243 milyar dolara ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Yeşil enerji projelerine küresel düzeyde yatırımlar geçen yıl yüzde 30 artışla 243 milyar dolara ulaştı.

Dünya Ekonomik Forumunun (WEF) hazırladığı rapora göre, yeşil enerji projelerine küresel yatırım geçen yıl önemli oranda artış gösterdi ve bu alanda daha fazla güçlü büyüme söz konusu. Raporda, şimdi daha fazla temiz enerji kaynaklarının fosil yakıtlarla rekabet edebileceğine, yüksek enerji fiyatlarının muhtemelen temiz enerjiye talebi artıracağına dikkat çekildi.

Raporda, 2010 yılında temiz enerji yatırımlarının 186 milyar dolar olduğu 2009 yılına göre yüzde 30 artarak 243 milyar dolara çıktığı belirtildi.

Çin'in geçen yıl bu alandaki yatırımları önceki yıla göre yüzde 39 artışla 54,4 milyar dolara ulaştı. Bu da Çin'in dünyanın en büyük rüzgar tribünü ve güneş modülü üreticisi yaptı ve kurulu yenilenebilir enerji kapasitesi bakımından ABD'yi geçmesine yardımcı oldu. Çin hızlı büyüyen enerji talebini karşılamak için temiz enerji sektörü dışında ayrıca kömür yakıtlı termik santrallere önemli yatırımlar yapıyor.

Geçen yıl temiz enerji yatırımları Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'da 19 milyar dolar artışla 94,4 milyar dolar, Amerika kıtasında 17 milyar dolar yükselişle 65,8 milyar dolar ve Asya ile Okyanusya'da 20 milyar dolar artışla 82,8 milyar dolar oldu.

WEF'in raporuna göre, geçen yıl ayrıca küçük ölçekli temiz enerji projelerine küresel çapta yatırım yüzde 91,6 gibi ciddi bir yükselişle 59,6 milyar dolara çıktı. Böylece temiz enerjiye yatırılan her dört doların neredeyse bir doları küçük ölçekli temiz enerji projelerine yatırılmış oldu.

Almanya, geçen yıl tek başına büyük bölümü küçük ölçekli konut ve ticari binaların çatı güneş enerji sistemleri biçiminde olmak üzere güneş enerjisi pil modelleri kapasitesine 7,5 gigavat daha ekleyerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Çek Cumhuriyeti, İtalya ve İngiltere'nin de ABD'nin yaptığı gibi bu alanda hızlı büyüme kaydettiği belirtildi.

Ancak bu unsurların hiçbirinin sektörün ilerlemesini raydan çıkarmada yeterli olmayacağı vurgulanan raporda, "Bugün, jeotermal, bioyakıt ve rüzgar projeleri, önemli enerji piyasalarında fosil temelli rakipleriyle rekabet edebilir ve onları geride bırakabilir" denildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir