Temsilciler Meclisi'nden yine Türkiye aleyhtarı karar

Kararda KKTC'deki "Rumlara ait dini alanlar ve eserlerin korunması ve dini özgürlüklere saygı gösterilmesi" için Türkiye'ye çağrı yapılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Temsilciler Meclisi'nde, Rum-Yunan lobisine mensup milletvekillerinin girişimiyle KKTC'deki Rumlardan kalan dini mekan ve eserlerle ilgili Türkiye aleyhine bir karar tasarısı kabul edildi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin de desteğini alan, Kongredeki Elen grubunun eşbaşkanları Gus Bilirakis ve Carolyn Maloney tarafından 12 gün önce sunulan tek yanlı karar tasarısının, Genel Kurul gündemine alındıkten sonraki gün Genel Kurulda görüşülerek kabul edildiği öğrenildi.

Kararda, KKTC'de "Rumlara ait dini alanlar ve eserlerin korunması ve dini özgürlüklere saygı gösterilmesi" iddiasıyla Türkiye'ye çağrı yapılıyor. Bağlayıcılığı bulunmayan tasarı, Kongrenin bu konuya bakışını yansıtma özelliği taşıyor.

İçeriği

1631 sayılı kararla, Türkiye'ye, "Kıbrıs ile ilgili BM Güvenlik Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarını derhal yerine getirmesi, adanın kuzeyindeki Rumlara ait dini mekanlarda yıkım faaliyetlerini, yasadışı arkeolojik kazıları, dini ikon ve antikaların ticaretini derhal durdurması, tüm kayıp eserlerin bulunup onarılması için çaba göstermesi, yıkılan ya da tahrif edilen dini mekanların muhafazası ve yeniden inşasına imkan sağlaması ve Rumların dini özgürlüklerine getirilen tüm kısıtlamalara derhal son vermesi" çağrılarında bulunuluyor.

Karar, "ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonuna, ABD Başkanı'na, ABD Dışişleri Bakanı'na ve Dışişleri Bakanlığının uluslararası dini özgürlüklerle ilgili dairesine, konuyla ilgili kaygıları ve bu tasarıda çağrısı yapılan eylemleri ele alma yolunda somut adımlar atması" istemini de içeriyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatına (AGİT) da çağrı yapılan kararda, AGİT'ten, "teşkilata üye ülkelerin, Rumlara ait çalınmış eserleri almamasını sağlaması ve Türk hükümetine bu konuda uluslararası yükümlülüklerine uyması için baskı yapması" isteniyor.

Karar tasarısının gündeme gelmemesi için yoğun lobi faaliyeti yürüten Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinin, Pelosi'ye mektup göndererek, konuyla ilgili rahatsızlığını yazılı olarak kayda geçireceği öğrenildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir