TEPAV Perakende Güven Endeksinde 6,6 puanlık düşüş yaşandı

Güven Endeksi'nde Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre ise 2,7 puanlık bir toparlanma oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi'nde (TEPE) bu yılın Mayıs ayında bir önceki aya göre 6,6 puanlık düşüş yaşanırken, geçen yılın aynı ayına göre ise 2,7 puanlık bir toparlanma oldu.

TEPAV, TEPE'nin Mayıs ayı 2010 sonuçları haber bülteniyle açıklandı. Buna göre, Ocak 2010'dan bu yana artış eğilimine giren ve geçtiğimiz Nisan ayında en yüksek düzeyine çıkan TEPE'de Mayıs 2010'da, bir önceki aya göre 6,6 puanlık bir düşüş yaşanarak eksi yüzde 7,4 olarak gerçekleşti. Nisan ayında ise endeks eksi yüzde 0,8 olarak gerçekleşmişti.

Diğer yandan, endeks Mayıs 2009'a göre ise 2,7 puanlık bir toparlanma gösterdi. Endeks, geçen yıl Mayıs ayında eksi yüzde 10,1 idi.

Ocak 2010'dan beri önemli bir toparlanma eğilimine girmiş olan ve TEPE'deki iyileşmeye katkı sağlayan beklentilerde, Mayıs 2010'da bozulma yaşandığı görüldü. Mayıs 2010'da anket katılımcılarının yüzde 34,7'si önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 37,9 oldu. Bu Nisan 2010'a göre 20,9 puanlık gerileme anlamına geliyor.

TEPE'nin alt-sektörlerine bakıldığında ise Mayıs 2010'da motorlu taşıtlar, tekstil-hazır giyim ve gıda sektörlerinin diğer alt sektörlere kıyasla daha iyi bir performans sergiledikleri saptandı. Mobilya ve elektrikli ev aletleri sektörlerinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla sırasıyla 4,21 ve 15,25 puanlık bir düşüş dikkat çekiyor.

TEPE soruları detaylı olarak incelendiğinde ise Mayıs 2010'da geçmiş dönem satışların seyri ve beklentilerin gidişatı arasında oluşan farklılık dikkat çekti. Her ne kadar her iki gösterge de geçtiğimiz yılın aynı ayına göre düzelmiş olsa da, Nisan 2010'la karşılaştırıldığında, satışların düzelme eğilimini koruduğunu ancak önümüzdeki üç aya yönelik satış beklentilerinin önemli ölçüde bozulduğunu söylemek mümkün. İstihdam beklentilerinde ise henüz bir toparlanma gözlenmiyor. Nisan 2010'da başlamış olan düşüş eğiliminin Mayıs 2010'da da devam ettiğinin altı çizildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir