TEPAV: Tecrübelerimizi bölge ülkeleriyle paylaşmak istiyoruz

TEPAV İcra Direktörü Sak, Türkiye'nin 1980'li yıllardan itibaren kamu yönetiminde gerçekleştirmeye başladığı reformların son derece önemli olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İcra Direktörü Güven Sak, Türkiye'nin 1980'li yıllardan itibaren kamu yönetiminde gerçekleştirmeye başladığı reformların son derece önemli olduğunu belirterek, bu alandaki tecrübeleri, Orta Asya'dan başlayarak bölge ülkeleriyle yakından paylaşmak istediklerini söyledi.

Sak, TEPAV bünyesinde kurulan Kamu Politikaları Eğitim ve Araştırma Enstitüsünün açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kamu yönetim reformu alanındaki deneyimini paylaşmak için 2007 yılında çalışmalara başladıklarını hatırlattı.

Türkiye'nin 1980'li yıllardan itibaren kamu yönetiminde gerçekleştirmeye başladığı reformların son derece önemli olduğunu anlatan Sak, "Bu alanda hem önemli başarılarımız var hem de herkesle paylaşabileceğimiz enerji israfına yol açan hatalarımız var. Dolayısıyla şimdi bunları önce Orta Asya'daki kardeşlerimizden başlayarak, bölge ülkeleriyle yakından paylaşmak istiyoruz. Açılışını yapacağımız enstitünün ana amacı bu olacak. Diğer taraftan da Türkiye'de kendi bürokrasimize yönelik eğitim faaliyetlerini artırmak gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Sak, enstitüde daha çok, sektörel politikalar, sağlık reformu, toplumsal politika, enerji politikası, sosyal politika ve maliye politikası alanında çalışmayı hedeflediklerini kaydetti.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanı Musa Kulaklıkaya da, Türkiye'nin gerek geçmişte imparatorluk tecrübesi ile gerekse genç cumhuriyetin kurumlarını oluştururken edindiği deneyimlerle kamu yönetimi ve kamu kaynaklarının kullanımıyla ilgili önemli reformlar gerçekleştirdiğini anlattı.

Türkiye'nin bu alandaki bilgi birikimi ve tecrübesini, aynı dili konuştuğu, aynı kültür kökeninden gelen topluluklarla paylaşmayı kendisine ilke edindiğini ifade eden Kulaklıkaya, "Orta Asya'daki genç cumhuriyetlerin devletleşme sürecinde, özellikle kurumların ve bu kurumların mevzuat altyapılarının oluşmasında Türkiye'deki kamu kurum ve kuruluşları deneyimlerini paylaşmaya gayret etti" diye konuştu.

TEPAV yetkililerinin verdiği bilgiye göre, enstitünün, Türkiye ve gelişmekte olan ülkeler olmak üzere iki hedef grubu bulunacak. Enstitüde özellikle kamu politikalarının ihtiyaçlara duyarlı, sonuç odaklı ve etkin olarak geliştirilmesi için modern kamu yönetimi araçlarının kullanımı konusunda kısa süreli eğitimlerin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Eğitim programları aracılığıyla, bir yandan Türkiye'deki stratejik kamu yönetimi kapasitesinin artırılmasına katkı sağlanırken diğer yandan Türkiye'nin özellikle 2001 ekonomik krizi sonrası ve Avrupa Birliği sürecindeki yeniden yapılanma deneyimi çerçevesinde elde ettiği birikimin bölgesindeki gelişmekte olan ülkelere aktarması öngörülüyor.

Bu çerçevede enstitüde, ilk olarak Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Moğolistan'dan gelen 20 kamu yöneticisine Doç. Dr. Ümit Özlale tarafından "Güvenilir ve şeffaf kamu politikaları için analitik araçlar" konusunda eğitim verilecek.