TEPAV: Yeni pazarların talep yapısı sanayiyi olumsuz etkiler

TEPAV ve Dünya Bankası tarafından hazırlanan raporda Türkiye'nin sanayi mallarını ihraç ettiği ülkelerin değiştiği ve bunun da sanayiyi olumsuz etkileyeceği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TEPAV ve Dünya Bankasınca hazırlanan, Dışa Açıklığı Yönetmek: Kriz Sonrasında Ticaret ve Dışa Açık Büyüme Rapor'u kamuoyuna açıklayan TEPAV Vakfı İcra Direktörü Prof. Dr. Sak, yeni pazarların talep yapısının sanayinin gelişmesini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

TEPAV Merkezindeki toplantının açılış konuşmasını yapan Vakfın İcra Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, rapora göre ihracatını ve büyümesini hızlı artıran ülkelerin krizden daha çabuk çıktıklarının görüldüğünü anlattı. Sak, TEPAV olarak Dicle Kalkınma Ajansı ile yürüttükleri bir çalışma için yaptıkları dış çevre analizi esnasında, Suriye ve Irak ile yapılan ticareti incelediklerini ifade etti. Bu sırada, Türkiye'nin sanayi mallarında Irak'taki en önemli ticari rakibinin İran olduğunu gördüklerini dile getiren Sak, Irak'a yönelik ihracatta ağırlığı gıda ve inşaat malzemelerinin oluşturduğunu hatırlattı.

Sak, "Güney-güney ticaretinin artan önemine böyle bakınca, eğer Avrupa'daki kriz uzun süre devam ederse, sanki Türkiye'nin ihracatında düşük teknolojili ürünler yapısal bir hal alacak. Türkiye ekonomisini ileriye doğru taşıyabilecek, teknolojik altyapısını geliştirmesini imkan sağlayacak bir talepten mahrum kalıyoruz. Etrafımızda ortaya çıkan yeni pazarların talep yapısı, kaybettiğimiz talep yapısına hiç uymuyor. Daha düşük teknolojili, temel ihtiyaçlara yönelik bir talebi karşılamaya çalışıyoruz. Bana kalırsa, on yıllık bir perspektifte bakarsanız, Türkiye'de sanayinin gelişmesi açısından olumlu katkıda bulunmayacakmış gibi geliyor bu süreç. Sanayimizin teknolojik alt yapısını yenileyebilecek bir talep yapısıyla karşılaşmayacakmışız gibi gözüküyor; eğer AB pazarındaki bu problem önümüzdeki dönemde devam edecekse ki, devam edeceği gözüküyor'' uyarısında bulundu.

Arap Baharı ile birlikte gelişen olayların, bu bölgelerin talep yapısının değişmesi için sanki şansmış gibi gözüktüğünü kaydeden Sak, "Ama o da kısa vadeli değil. Dolayısıyla bana sanki iç pazarın önemli olduğu yeni bir döneme geçiyormuşuz gibi geliyor." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir