”Terör tek partinin çözeceği bir olay değil”

Türker, "Başbakan'a önerilerimizi yazılı olarak vereceğiz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan parti liderleriyle görüşmeleri kapsamında ilk olarak DSP Genel Başkanı Masum Türker ile biraraya geldi.

Erdoğan'ı DSP Genel Merkezi'ne gelişinde Türker ile DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Vural ile Genel Başkan Yardımcısı Uluç Gürkan karşıladı.

Erdoğan ile birlikte görüşmeye Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Kamu Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler de katıldı.

Görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Türker, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinin ardından DSP Genel Merkezinin önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Erdoğan ile terörü konuştuklarını, kendilerine terör konusunda çeşitli değerlendirmelerde bulunduklarını aktaran Türker, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakan, terörle ilgili konuların bir kısmını partilerle görüşmesinden sonra açıklayacak. Bazı önlemlerden bahsetti. Biz de kendilerine terörle ilgili düşüncelerimizi aktardık. Önümüzdeki hafta da terörle ilgili bu aktardığımız düşünceleri ve kendilerinin bize verdikleri bilgi çerçevesinde önerilerimizi vereceğiz.

Özetle kendileri ile paylaştığımız husus şu, bütün vatandaşların dikkatini çekmek istiyorum, terör, tek başına bir partinin çözebileceği bir olay değildir. O nedenle Sayın Başbakan'ın siyasi parti liderleriyle özellikle kendisi dışında olan bütün muhalefet partileriyle görüşmesini doğru bulduğumuzu ama bir öneri olarak Milliyetçi Hareket Partisi ve Barış ve Demokrasi Partisi ile de görüşmeyi değerlendirmesini dikkatine sunduk. Çünkü bir Başbakan, eğer bu konu için muhalefet liderleriyle konuşmayı uygun görüyorsa ülkede bu konuda çözüme gidilecek demektir."

"İstihbarat veren kesimler tedirgin"

Türker, terörün kayıt dışı ekonomiyle beslendiğine dikkat çekti ve ekledi: "Balyoz ve Ergenekon gibi davalarla  istihbarat veren kesimler tedirgin edildi. İstihbarat ciddi bir şekilde işlemez hale geldi." dedi. 

Türker ayrıca, Başbakan Erdoğan'ın tüm temaslarını tamamladıktan sonra atılacak adımlar konusunda açıklama yapacağını belirtti.

"Anlamlı davranış"

Türker, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretini "Türkiye'de terörün sona erdirilmesi konusunda anlamlı bir davranış" olarak değerlendirdi.

Masum Türker, Erdoğan'ın ziyaretinin ardından DSP Genel Merkezinin önünde gazetecilere açıklamalarda bulunarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türker, "farklı gösterilmek istense bile DSP'nin iktidarı döneminde, 1999-2002 tarihleri arasında terörün sıfır noktasına ulaştığını" kaydetti.

Bunu, yalnız koalisyonda bulunan üç partinin iş birliği ile değil, aynı zamanda o dönemde muhalefet partileriyle yaptıkları iş birliği sonucu gerçekleştirdiklerini anlatan Türker, bu noktada özellikle Birleşmiş Milletlerin 51. maddesini uygulayıp lojistik desteğin kesilmesini sağladıklarını ve bu konuda terörün finansmanının önemli boyutlarda ve Türkiye'den de kayıt dışı ekonomi yönüyle beslendiğine dikkati çektiklerini aktardı.

Türker, konuya ilişkin 2005 yılında Parlamentoda yapılan bir araştırma raporunun bulunduğunu da söyledi.

Görüşmede, DSP milletvekillerinin 2008 yılında Parlamentoya sunduğu bir kanun teklifini de hatırlattıklarını dile getiren Türker, sınır güvenliğini sağlayacak, elektronik veya fiziki anlamda bir güvenlik duvarının oluşturulması üzerinde durduklarını kaydetti.

"Orta ve uzun vadeli önerilerimiz var"

Terörle ilgili görüşlerinin iki noktada toplandığını anlatan Türker, orta ve uzun vadede sonuç verebilecek bazı önerilerinin yanı sıra kısa vadede hemen bugün terörü sona erdirecek bir yaklaşımlarını da dile getirdiklerini anlattı.

Türker, şunları kaydetti:

"Bu konuda istihbaratın ciddi bir şekilde işlemez hale geldiğini ve son iki üç yıldır Türkiye'yi işgal eden adı Ergenekon, Balyoz gibi davalar nedeniyle özellikle gizli tanık yoluyla istihbarat veren kesimlerin tedirgin edildiğini, bu nedenle istihbaratın yalnız dışa bağımlı olmasının da Türkiye'ye büyük zararlar verdiğini söyledik. Biz DSP olarak herhangi bir vatandaşımızın kanının dökülmesini istemiyoruz, artık şehit vermek istemiyoruz. Bütün ailelerin beklediği; kanın akmasının durması, bölgenin de iyileştirilmesi gerektiği yönünde...

Orta ve uzun vadeli önerilerimiz, ekonomik özgürlüğün sağlanması, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü sağlayacak siyasal özgürlüğün baraj ya da seçim ittifaklarının dikkate alınarak orada siyaset yapmak isteyenlerin terör örgütünün yardımı olmadan seçilebilme imkanlarının sağlanması gerektiği yönünde görüşlerimizi belirttik.

Kültürel anlamda alınması gereken haklar konusunda, bize uygun gelen ve bu konuda mutabık kalabileceğimiz konularda da destek verebileceğimizi belirttik. Türkiye'nin her yöresini kapsayacak bir çözümün, özellikle teröre odaklanarak oluşturulması gereğine dikkati çektik."

"MHP ve BDP'ye sesleniyorum"

Türker, MHP ile BDP'ye seslenmek istediğini de ifade ederek, "Başbakan, eğer bu konuda görüşme yapmak isterlerse birlikte görüşmelerinde büyük yarar var. Çünkü kim olursa olsun, terörü hiç kimse kendi başına çözemez, hiç bir parti terör meselesini tek başına çözebilecek noktada değildir. Bu konuda 'ben iktidar olursam çözerim' anlayışını da doğru bulmuyoruz. Önemli olan bugün çözelim, bir kişi daha şehit olmasın, kimse ölmesin" diye konuştu.

"Önerilerimizi yazılı vereceğiz"

Masum Türker, "Başbakan'ın önerilerinizden benimsediği bir konu oldu mu?" şeklindeki bir soru üzerine, Başbakan Erdoğan'ın önerileri dikkatle dinlediğini, bazıları konusunda ayrıntılı bilgi vermelerini istediğini söyledi.

Gelecek hafta önerilerini Başbakan Erdoğan'a yazılı vereceklerini bildiren Türker, "Ya randevu alıp kendisini ziyaret edeceğiz ya da bazı arkadaşlarımız, teknik anlamda görevlendirdiği bazı arkadaşlarla çalışma yapabilirler. Bu konuda biz birikim ve deneyimimizi ve düşüncelerimizi her zaman paylaşmaya ve sunmaya hazır olduğumuzu belirttik" dedi.

"Hep Başbakan mı konuştu?" sorusuna Türker, Başbakan Erdoğan'ın terörle ilgili kendilerine sundukları bazı bilgileri de açıklayacağını kaydederek, "Bu terör kıskacında da şehit olan güvenlik güçlerinin, ölen vatandaşlarımızın ve teröristlerle ilgili ciddi bir çalışma yapmışlar. O çalışmayı da kendisinin sunması için bırakıyoruz" diye konuştu. 

"Terör konusunda konuşmayı tercih etti"

Türker, bir gazetecinin "Başbakan Erdoğan'ın referandum konusunda mı bir talebi olmadı, yoksa sizin görüşünüzü zaten bildiği için hiç mi açmadı bu konuyu?" sorusuna "Herhalde partimizi terör konusunda deneyimli bulduğu için yalnız terör konusunda konuşmayı tercih etti. Çünkü kendisine bu konuda epey bilgi sunduk, partimizin birikimini aktardık. Referandum konusunda DSP'nin duruşu açık. Biz referandum konusunu yargının siyasallaştırılması açısından Anayasa Mahkemesinin yapısı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısının oluşumundaki maddelerde yapılan iptalleri olumlu bulduk ama yetersiz bulduk. O nedenle daha evvel yetkili kurullarımız toplandı" karşılığını verdi.

"Demokratik açılım sürecinin bundan sonra devam edeceğine ilişkin bir açıklama, sinyal aldınız mı?" yönündeki bir soruya Türker, "Bu konuda bir demokratikleşme, insan hak ve özgürlükleri konusunda eğer destek isterlerse, kararlılık gösterirlerse destek vereceğimizi söyledik" dedi.

Konuya ilişkin bazı önerilerin bulunduğunu anlatan Türker, "Bu öneriler, insan hak ve özgürlüklerini zedelediği için destek vermeyeceğimizi belirttik. Örneğin bir olağanüstü hal durumunun olmaması gerektiğini, bu konuda yöre için ilerde tehlike oluşturabilecek, çok sert önlemlerin değil, terörü sona erdirebilme olasılığı olan ama demokratik ve özgürlükleri gözeten bir yaklaşım içinde olunması konusunda biz görüşlerimizi paylaştık" diye konuştu.

Erdoğan, DSP'den öneri bekliyor

Erdoğan'ın, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker ile yaptığı görüşmede, terörle mücadele konusunda yapılanları anlattığı ve DSP'den bu konuda öneri beklediğini söylediği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre Başbakan Erdoğan, DSP Genel Başkanı Türker'e terörle mücadele çalışmaları konusunda bilgi verdi. Erdoğan'ın, bu konuda DSP'den öneri beklediğini ilettiği, DSP'nin de hazırlayacağı dosyayı önümüzdeki günlerde kurye ile Başbakan Erdoğan'a göndereceği bildirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir