Terörle mücadelede gönüllü birliklere ihtiyaç var

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ son günlerde artan terör olaylarına ilişkin yorumları değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, CHP ve diğer partilerin, terörle mücadelenin, uzmanlaşmış gönüllü birliklerle ve bu konuda tecrübeli yapılarla yapılmasının daha yararlı olacağı yönündeki görüşlerini defalarca dile getirdiklerini belirterek, "Aslında şu anda yapılan; bu açıdan baktığınız zaman, CHP'nin de başka partilerin de geçmişte dile getirdiklerinin kısmen hayata geçirilmesinden başka bir şey değil. Ama şimdi tabii farklı değerlendirmeler yapıyor olabilirler, bu onların görüşüdür" dedi.   

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Bekir Bozdağ'ı makamında ziyaret etti.

Bozdağ, ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Dün terörle mücadelede 1990'lı yıllara dönüş için muhalefetin eleştirilerine yanıt verdiniz. Ancak bugün CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, 'Sayın Bozdağ, hafızasını zorlasın ve o döneme ilişkin kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapsın' eleştirisinde bulundu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Bozdağ, "Ben o zaman şunu ifade ettim, benim hatırladığım kadarıyla terörle mücadelede polis özel timlerinin veya özel harekatın geçmişte terörle mücadelede başarısız olduğu için terörle mücadeleden el çektirildiğine dair bir bilgi hatırlamıyorum" dedi.

Bekir Bozdağ, şunları söyledi:

"O dönemde el çektirilmesine ilişkin o dönemdeki tartışmaları zannedersem 1997 yılı içerisinde terörle mücadeleden özel harekat el çektirildi. O dönemdeki tartışmalara bakılırsa, yani başarısızlıktan ziyade başka saiklerin etkin olduğunu... 'O nedenle başarısız bir sistemin yeniden gündeme getirilmesi diye bir şeyin söz konusu olmadığını' ifade ettim.

Tabii hem polis bizim polisimiz, hem asker bizim askerimiz. Polisimiz de askerimiz de bu ülkenin güvenliğinden sorumlu. Ülkeyi yönetenler, polisin ve askerimizin güvenliğimizin temini konusunda daha etkin kullanılması konusunda her türlü karar alma yetkisini yasalar çerçevesinde sahiptir. Bu çerçevede hükümetimiz bu dönemde böylesi bir tasarrufun mücadele açısından yararlı olacağını değerlendirirse ki değerlendiriyor, böylesi bir adımın atılması Türkiye'nin yararına diye düşünüyoruz. Fakat bunu kamuoyu değerlendirecektir. Terörle mücadelenin belli bir kısa eğitimden sonra araziye giden 20 yaşındaki gençlerle değil, bu konuda uzmanlaşmış gönüllü birliklerle ve bu konuda tecrübeli yapılarla yapılmasının güvenlik boyutuyla mücadelenin bu çerçevede yapılmasının daha yararlı olacağını, CHP adına konuşan, başka partiler adına konuşanlar defalarca dile getirdiler. Aslında şu anda yapılan; bu açıdan baktığınız zaman, CHP'nin de başka partilerin de geçmişte dile getirdiklerinin kısmen hayata geçirilmesinden başka bir şey değil. Ama şimdi tabii farklı değerlendirmeler yapıyor olabilirler, bu onların görüşüdür."  

 

Yeni anayasa uzlaşma ile yapılacak

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Biz kendimiz bir komisyon kurup, buradan bir dayatma yapmayacağız. Bu zaten Mecliste oluşturulan bir Uzlaşma Komisyonu ile olacak" dedi.

Bozdağ, bir gazetecinin, yeni anayasa hazırlıkları kapsamında AK Parti bünyesinde kurulan komisyona muhalefetin, "Bir ilke metni hazırlanacak ve bu metin bize dayatılacak" yönünde eleştiriler getirildiğini anımsatması üzerine, muhalefetin olayları doğru okuma sıkıntısının bulunduğunu ifade etti.

"Biz yeni dönemde dayatacağımız bir anayasa taslağı hazırlamıyoruz" diyen Bozdağ, yeni anayasanın artık milletin talimatı haline dönüştüğünü söyledi ve bu talimatın gereğini yerine getirmek gerektiğini vurguladı.

Bozdağ, "Bizim yaptığımız şey dersimize çalışmak. Yani AK Parti, kendi bir komisyon kurmayacak, bu uzlaşma komisyonunun parlamento zemininde olmasını biz hep ifade ettik. Parlamento zemininde olacak. Parlamento zemininde oluşan Uzlaşma Komisyonu bu çalışmayı yapacak" diye konuştu.

Anayasa konusunun önyargıların, ön kabullerin, ideolojik reflekslerin belirleyeceği bir konu olmaması gerektiğine işaret eden Bozdağ, "Tamamen iyi niyetle Türkiye için daha iyisini, daha güzeli ne ise onun arayışı niyetiyle masaya oturmalıyız" dedi.

Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani muhalefet partileri, bu derse çalışmayı bence, eleştirmeleri yerine bence kendileri de 'millet bize böyle bir talimat verdi', masaya oturduğumuzda bize 'nasıl yapacağız'a dair onlar da derslerini çalışmış olsalar, daha faydalı bir iş yaparız, çünkü yeni anayasa konusunun da partiler arası bir rekabet konusu olmaktan bizim çıkarmamız lazım.

Çok net söylüyorum, başka zamanlar da söyledik; çalışmalar sırasında daha iyi bir formül hangi parti ortaya koyarsa koysun herhangi bir konuda, biz o daha iyi formülleri benimsemekten hiç çekince göstermeyeceğiz. Çünkü bizim derdimiz Türkiye için daha iyisini, daha doğrusunu ve daha yararlısını bulmaktır."

Etnik değil insan odaklı hareket edilmeli

Bozdağ, "BDP'lilerden bir açıklama geldi 'gerekirse vergi de ödemeyiz' şeklinde. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine de demokratik özerklikle ilgili görüşlerini daha önce ifade ettiğini belirtti.

Ülkenin birliğini, kardeşlik hukukunu, dirliğini güçlendirme konusunda her adımı atacaklarında tereddüt bulunmadığını anlatan Bozdağ, bunun karşısında hiçbir adımı ise kabul etmeyeceklerini, buna izin de vermeyeceklerini vurguladı.

Türkiye'de bir bölgeye veya bir etnik yapıya dönük adımlardan öte insan eksenli, ülkenin bütün vatandaşlarına dönük adımlar atılmasını daha doğru bulduklarını ifade eden Bozdağ, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu yönde adımlar atacaklarını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir