TESK perakende sektörünü düzenleyen tasarıyı bakanlığa sundu

Konfederasyon perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısı taslağını Sanayi ve Ticaret Bakanlığına sundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konfederasyon olarak hazırladıkları perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısı taslağını Sanayi ve Ticaret Bakanlığına sunduklarını bildirdi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan TESK Genel Başkanı Palandöken, perakende sektöründeki kuralsızlığın esnaf ve sanatkarı bitirme noktasına getirdiğini, bu nedenle acilen perakende sektörünü düzenleyen bir yasaya ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.
Esnaf ve sanatkarın alışveriş merkezleriyle bir sorunu bulunmadığını, fakat kuralları olmayan bir perakende piyasası istemediklerini vurgulayan Palandöken, açıklamasında şu görüşleri bildirdi:
"Büyük sermayelerin hızla perakende piyasasında yer alması ile birlikte esnaf ve sanatkarlar aleyhine bozulan dengenin, ülkemizin sosyo-ekonomik yapısında da sıkıntılar yarattığını gördüğümüz için perakende piyasasının kuralları konsun dedik. Çağımızın bir gereği olarak elbette alışveriş merkezleri, süper marketler, hiper ve gros marketler de olacaktır. Ama biz bunların kuruldukları yerlerdeki nüfus yoğunluğu, ulaşım, otopark, sosyal tesisleri ile şehir alt yapısına getireceği yükler ve bölgedeki esnaf ve sanatkarlar yoğunluğunun da dikkate alınarak planlanmasını istiyoruz. Aynı şekilde bir apartmanın altında iki bakkal, iki kuaförün yan yana açılmasına da izin verilmemesi gerektiğini söylüyoruz. Esnaf ve sanatkarın dükkan açmasına da tüketim mahallerinin ihtiyacı göz önüne alınarak izin verilmeli."
Türkiye'de işletmelerin yüzde 98'inin, toplam istihdamın yüzde 60'ının, toplam üretimin yüzde 37'sinin, toplam yatırımın da yüzde 26'sının küçük işletmeler tarafından oluşturulduğuna işaret eden Palandöken, bu işletmelerin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
Bu konularda ilginizi çekebilir