Teşvik sorunu Konya'ya yatırımcı kaybettiriyor
Ali Sarı / Anadolu Arslanları ışadamları Derneği (ASKON) Konya Şube Başkanı
ASKON, 'en değerli kaynak insan, en saygın hedef ise insana hizmettir' düsturuyla hareket ederek üretim toplumu bilincini yaygınlaştırmayı ve üretilen değer miktarını gelişmiş ülkeler düzeyine çıkartmayı hedefliyor. Bu şekilde ekonomi politikalarının üretim ve istihdam artışını sağlayacak şekilde değişeceğini biliyor ve bu inanç doğrultusunda yılmadan mücadele vermeye devam ediyoruz. Konya ve ülke gündemine ilişkin konularda dernek olarak aktif bir çalışma sergileyerek özellikle üyelerimizin daha bilinçli olması adına her hafta konusunda uzman kişilerin yer aldığı eğitim seminerleri düzenliyor, sosyal içerikli etkinliklerle de üyelerimizin kaynaşmasını temin ediyoruz.
Konya tarım kenti olarak bilinir. Bu özelliğini kaybetmiş değil. Kentteki sanayileşmeye baktığımız zaman temelinde tarım var. Tarımın ihtiyacı olan sanayi gelişiyor. Konya'ya sektörel olarak baktığımız zaman ıstanbul'dan sonra Ankara ile ikinciliği paylaşan bir sıralama içerisinde bulunuyor. Tarıma dayalı sanayide ülkede lider, dünyada da sayılı kentlerinden birisiyiz. Fabrika kuran fabrikalarımız var. Değirmen, un, irmik, bisküvi fabrikaları kuran fabrikalarımız var. Tarımsal anlamda Konya bu kadar ileriye gitmiş durumda ve diğer sektörlerde de Konya sektörel çeşitlilik olarak ıstanbul'dan sonra ikinciliği paylaşıyor. Kentte otomotiv yan sanayi açısından da çok önemli ilerlemeler yaşanmıştır.
Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük, nüfus bakımından da 4'üncü büyük ili olan Konya, bu gelişimi kendi özkaynağı ile sağladı. Zaten kamudan aldığı pay hiçbir zaman hak ettiği kadar olmamıştır. Konya kamu alanında öteden beri hep geri plana atılan bir il olmuştur.
Konya, iktidarlara ters yanda durduğu zaman da yanında durduğu zaman da lehine hiçbir gelişme olmamıştır. Son iktidar zamanında da hak ettiği devlet yardımını alamamıştır. Teşvik Yasası'ndan yararlanmamıştır, bir sivil havaalanı yoktur. Mesela mevcut iktidarın gerçekleştirdiği duble yollardan Konya'da başlayan ve biten hiçbir tane yoktur. Hep komşu illerden bu yana gelen yollar yapılmaktadır. Etrafındaki küçük iller yararlansa da Konya yararlanamamıştır.
Bu durum kente gelecek yatırımcının caymasına, var olan yatırımcının da başka bölgelere kaymasına sebep oluyor. Kimse Konya'ya yatırım için gelmiyor ama Aksaray, Niğde ve Karaman'a giden birçok firma biliyoruz. Çünkü bu iller teşvik kapsamında. Aynı kalitede üretim yapan Konya ile Karaman arasında yüzde 20 maliyet farkı var. Bu yanlış ve plansız icraatların yerine adil paylaşımcı ve düzenli projelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.