”Tezkere talebini Başbakanlığa gönderdik”

Tuğgeneral Gürak, Türkiye'nin, uzun menzilli hava savunma füze sistemi temini kapsamında dört batarya tedarik etmeyi planladığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, sınır ötesi harekat yetkisinin uzatılmasına ilişkin Genelkurmay Başkanlığı teklifinin Başbakanlığa sunulduğunu bildirdi.

Tümgeneral Güler, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'nin Irak'tan çekilme planları çerçevesinde İskenderun'da 12 kişilik bir heyetin inceleme yaptığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, Tümgeneral Güler, bu konu ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı'na resmi bir talep gelmediğini söyledi.

Tümgeneral Güler, sınır ötesi harekat yetkisi süresinin uzatılıp uzatılmayacağı yönündeki soruya, ''Sınır ötesi harekat yetkisinin uzatılmasına ilişkin Genelkurmay Başkanlığı'nın teklifi 14 Eylül 2009'da Başbakanlığa sunulmuştur'' yanıtını verdi.

ABD ile istihbarat paylaşımının devam edip etmediğinin sorulması üzerine de Tümgeneral Güler, istihbarat paylaşımının eskiden olduğu gibi aynen devam ettiğini kaydetti.

Uzun menzilli hava savunma füze sistemi

Toplantıda, uzun menzilli hava savunma füze sistemi tedarikine ilişkin açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak ise Türk Silahlı Kuvvetlerinde bir ihtiyacın tespiti ve tedarikinin nasıl yapıldığına ilişkin aşamaları anlattı.

Tuğgeneral Gürak, tedarik için önce teklif değerlendirmesi yapıldığını, buna dayalı olarak harekat ihtiyacının belirlendiğini söyledi. Bu ihtiyaçların stratejik hedef planına ve tedarik planına konulduğunu anlatan Tuğgeneral Gürak, kaynak durumuna göre öncelik verilerek tedarik yoluna gidildiğini belirtti.

Tuğgeneral Gürak, bu usul kapsamında Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma füze sistemi ihtiyacının belirlendiğini ve 30 Haziran 2006 tarihinde Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı alınarak tedarik görevinin Savunma Sanayii Müsteşarlığına verildiğini kaydetti.

Savunma Sanayii Müsteşarlığınca gerekli ön hazırlıklar yapılarak 9 Nisan 2009 tarihinde teklife çağrı dosyaları ile istek mektubu hazırlanarak dağıtıldığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, dosyaları ABD, Rus ve Çin firmalarının aldığını söyledi. Bu firmaların tekliflerini 13 Ekim 2009'a kadar Savunma Sanayii Müsteşarlığına vereceğini bildiren Tuğgeneral Gürak, ''Konunun medyaya yansıması; ABD'nin iç mevzuatı gereği ilgili ABD firmasının teklif verebilmek için kongreden ön izin almak zorunda olmasından kaynaklanmaktadır. Hava savunma füzelerinin ne miktarda alınacağı gizli değildir. Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından hazırlanan çağrı dosyasında bellidir'' diye konuştu.

Batarya halinde kullanılan bu silahların bazı komşu ülkelerde mevcut olduğunu, Yunanistan'ın Patriot Hava Savunma Füze Sistemine sahip olduğunu ifade eden Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:

''Biz 4 batarya tedarik edeceğiz. Gerçek rakam ihale pazarlığında ortaya çıkacak olmakla birlikte yaklaşık maliyetin 1 milyar dolar civarında olacağı değerlendirilmektedir. Projenin ihtiyaç duyulan mali kaynağı, Savunma Sanayii Destekleme Fonu ve Devlet Firma Kredisi yıllara sari olarak, tahminen 6 yıl içerisinde karşılanacaktır. Proje maliyetinin tamamı bir defada ödenmeyecek yani 6 yıl içerisinde ödeme yapılacaktır. Bunlar proje sonuçlandığında belli olacaktır.

Bazı medya organlarında çıkan '7,8 milyar dolar' ifadeleri Türkiye açısından doğru değildir. Çünkü, ABD Savunma Bakanlığınca yapılan kongre bildiriminde, ihtiyaç 13 batarya belirtildiği için maliyet 7,8 milyar dolar ifade edilmiştir.

Yine iddia edildiği gibi, bu füzeler, belli bir ülkeye karşı değildir. Mobildirler ve her cephede kullanılabilirler. Hava ve füze tehdidi nereden gelirse, bu savunma füzeleri de caydırma ve savunma için o bölgeye kaydırılacaktır.''

"Bize göre, 'suç ve suçluyu övme' suçu oluşmuştur"

Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani'nin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkındaki sözlerine ilişkin olarak, "Bize göre, 'suç ve suçluyu övme' suçu oluşmuştur" dedi.

Tuğgeneral Çubuklu, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin DTP Hakkari Milletvekili Geylani'nin Orgeneral Başbuğ, CHP Genel Başkanı Baykal ve MHP Genel Başkanı Bahçeli hakkındaki sözlerini hatırlatması üzerine, Tuğgeneral Çubuklu, "Bize göre, 'suç ve suçluyu övme' suçu oluşmuştur. Ama ilgili Cumhuriyet Savcılığı mutlaka bu konuda gerekeni yapıyor. Zaten ilgili Cumhuriyet Savcılıklarımız bu konularda çok hassas davranmaktadır" diye konuştu.

Çubuklu, Geylani ile ilgili Genelkurmay Başkanlığının bir başvurusu olup olmadığının sorulması üzerine, kendilerine şu ana kadar basında yer alan bilgilerin geldiğini söyledi. Tuğgeneral Çubuklu, "Şu ana kadar intikal etmiş bir şey yok. Basınımızda çıkan her konuyu yakından takip ediyoruz. Onunla ilgili olarak bilgi ve belgeleri getiriyoruz. Bizi ilgilendiriyorsa yapılması gereken idari ve adli soruşturma varsa muhakkak suretle onunla ilgili gerekenleri yapıyoruz" dedi.

Albay Temizöz davası

Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün yargılandığı davada tanık ifadelerinin geri çekilmesi ile ilgili soru üzerine Tuğgeneral Çubuklu, tanıkların ifadelerini gerek savcılık gerek mahkeme aşamasında gerekse basına yansıyan şekliyle yakından takip ettiklerini söyledi.

Tuğgeneral Çubuklu, bunun tamamen yargıya intikal etmiş bir konu olduğuna dikkati çekerek, bununla ilgili bir açıklama yapmalarının yargıya müdahale anlamına geleceğini kaydetti.

Temizöz'ün görev yeri değişikliğine ilişkin soru üzerine Tuğgeneral Çubuklu, tutuklu ve hükümlülerin ya da açığa alınanların 926 sayılı Personel Kanunu kapsamında, atamaya tabii tutulacaklarına ilişkin bir hüküm bulunmadığını hatırlattı. Esas olanın personelin bulunduğu görevde, göreve bağlı şekilde devam etmesi olduğuna işaret eden Tuğgeneral Çubuklu, şunları kaydetti:

"Ancak, eğer görevi yakinen ilgilendiriyorsa yani o görevi yapmasına engel bir hüküm varsa onun yerine istihdam edecek bir kimse yoksa ya da soruşturmanın ya da yargılamanın selameti açısından bir sıkıntı varsa bu durumda ataması yapılmaktadır. Ya da yer değiştirmektedir ya da emre alınmaktadır. Bu konuda açık hükümler var. Özellikle özlük hakları açısından, ailesinin durumu açısından, mağdur olmaması açısından ve genel prensip olarak da yargılamaların ceza anlamında, atamaların ceza anlamında kullanılmaması açısından da bir atama görmemiştir. Şu anda yargılama devam ediyor bildiğiniz gibi.

Açığa alınma işi de tamamen yine Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 65. maddesinde, açığa almakla yetkili İçişleri veya Milli Savunma Bakanı ya da onların yetki verdiği müsteşar ya da Jandarma Genel Komutanı'nın takdir yetkisine tabidir."

Profesyonel ordu çalışmaları

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak da profesyonel ordu çalışmaları ile ilgili soru üzerine, komando tugaylarında profesyonelleşme çalışmalarına fiilen 22 Ocak 2008 tarihinde başlandığını, bu kapsamda temin edilen uzman erbaşların komando kollarında görev yaptığını belirtti.

Kol personelinin tamamını profesyonelleştirmeye yönelik temin faaliyetlerinin de devam ettiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, halen devam eden komando kollarının profesyonelleştirilmesi sürecinin tedarik maliyetlerine bağlı olarak 2010 yılı sonunda tamamlanmasının planlandığını bildirdi.

"Füze Kalkanı Projesi ile bağlantılı değil"

Gürak, Türkiye'nin tedarik etmeyi planladığı Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi'nin, ABD'nin Polonya ve Çek Cumhuriyetine yerleştirmeyi düşündüğü Füze Kalkanı Projesi ile hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, füze savunma sistemi tedariki konusunun hafta boyunca gündemde oldukça fazla yer işgal ettiğini belirterek, Milli Savunma Bakanlığınca açıklama yapılmasına rağmen yayınların ve yorumların devam ettiğini söyledi. Tuğgeneral Gürak, "Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projemizin, ABD'nin Polonya ve Çek Cumhuriyetine yerleştirmeyi düşündüğü Füze Kalkanı Projesi ile hiçbir ilgisi yoktur" dedi.

Bir önceki hafta, salı ve çarşamba günü, Marmara Bölgesi'nde yaşanan ve olumsuz meteorolojik koşullardan kaynaklanan sel felaketinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) mevcut imkanlarının, vatandaşlara destek sağlamak maksadıyla görevlendirildiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, "Bir hafta boyunca yaşanan sel felaketinde, TSK'ya ait 20 helikopter, 11 sahil güvenlik botu, 25 doğal afet taburu, 48 araç ve 3 arama-kurtarma timi ile toplamda 165 arama kurtarma faaliyeti icra edilerek, 1009 vatandaşımız kurtarılmıştır" dedi.

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve eşi Sevil Başbuğ tarafından, Gazi Orduevinde, 15 Eylül 2009 tarihinde, Ankara Garnizonunda bulunan gaziler ve ailelerinden oluşan 400 kişiye iftar yemeği verdiğini belirterek, bu yemeğe Kuvvet Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı ile Ankara garnizonunda görevli general ve amirallerin de katıldığını kaydetti.