TFF Başkanı herkesin adamı olmalı

Hükümet olarak futbolun özerk yapısına müdahale etmeyeceklerini dile getiren Bakan Kılıç, "Başkan bulmak gibi bir görevimiz yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Şenes Erzik'in Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanlığına aday olmayacağını açıklamasıyla ilgili, "Sürecin en önemli kazanımı şudur; Türkiye'de 18 Süper Lig Kulübü aynı isim etrafında bir araya gelebileceklerini göstermiştir" dedi.

Kılıç, Konya'da düzenlenen Bölgesel Gençlik Çalıştayı'nın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Şenes Erzik, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığına aday olmayacağını açıkladı. Sizin bu konuda atacağınız herhangi bir adım var mı?" şeklindeki soru üzerine Kılıç, "Bizim bu yönde bir adım hazırlığımız yok. Sürecin en önemli kazanımı şudur; Türkiye'de 18 Süper Lig Kulübü aynı isim etrafında bir araya gelebileceklerini göstermiştir" dedi.

Kılıç, Türk futbolu adına hep seslendirilen "diyalog kurulamadığı" iddiasının da bu şekilde geride bırakıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ben, kulüpler arasındaki bu ittifak arayışı devam ettiği sürece Türk futbolundaki tüm sorunların aşılabilir olduğuna inanıyorum. Kaldı ki sadece Spor Toto Süper Lig'de temsil edilen 18 kulübün değil, Bank Asya 1. Lig, 2. ve 3. ligdeki takımların da aynı şekilde iradelerine, görüş ve önerilerine değer verilmektedir. Dolayısıyla bu zeminde hareket edildiği takdirde, Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığı seçimine yönelik olarak aday belirleme sürecinde kulüpler mutlaka ortaklaşa bir aday çıkaracaklar diye düşünüyorum. Eğer bu adayı ortaklaşa belirleyebilirlerse buradan kazanan Türk futbolu olacaktır. Eğer polemikler geride bırakılabilirse, Şenes Erzik üzerinde sağlanan ittifak yeni bir isim üzerinde tesis edilebilirse, bu ittifaktan, işbirliğinden, uzlaşı arayışından Türk futbolu karlı çıkacaktır.

Bu ittifak, futboldaki kaotik görüntünün son bulmasına yarayacaktır. Dolayısıyla biz Hükümet olarak futbolun özerk yapısına müdahale etmeyi şu ana kadar düşünmedik bundan sonra da düşünmeyeceğiz. Ama kulüplerin birlikte alacakları kararlar doğrultusunda Türk futbolundaki sorunların çözümüne bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da katkı sağlama arzumuzu sürdüreceğiz. O nedenle çağrımız belli ve nettir. Türkiye Futbol Federasyonu'na başkan olacak kişi, herhangi bir kulübün adamı olmamalı, herkesin adamı olmalı, hukukun adamı olmalı, evrensel kuralların adamı olmalı. Türk futboluna istikrar sağlamak ve sorunlara kalıcı çözüm üretmek iradesine ve dirayetine sahip olmalıdır. Bu yapıdaki bir isim üzerinde kulüpler ittifak sağladığı takdirde futbolun önü de yolu da açılacaktır."

"Başkan bulmak gibi bir görevimiz yok"

"Bir isim çıkmazsa ne olur" şeklindeki soru üzerine Bakan Kılıç, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin Türkiye Futbol Federasyonu'na başkan bulmak gibi bir görevi olmadığını vurguladı.

Futbolun özerk yapısının bu yönde bir görevi siyasetin üzerinde bırakmadığını dile getiren Kılıç, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla Futbol Federasyonu'na başkan bulmak görevi, benim ya da Hükümetimizin görevi değil. Türkiye Futbol Federasyonu'na başkan bulmak görevi, kulüplerin ortaklaşa çabasının neticesi olarak ortaya çıkacaktır. Bu yönden bakıldığında biz süreci kolaylaştırıcı adımlara destek vermekle mükellefiz. Bunun dışında başkan bulmak gibi bir görevimiz yok. Kulüp başkanları elbette ki bir araya gelip otururlar, konuşurlar, tartışırlar, uzun toplantılar yaparlar ve nihayetinde bir isim üzerinde uzlaşarak genel kurulu gerçekleştirirler."

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir