THY, Anadolu Sigorta'ya dava açmaya hazırlanıyor

THY, Anadolu Sigorta aleyhine sözleşme feshetmesiyle uğranan maddi ve manevi zararın tazmini için dava açacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Hava Yolları'nın (THY), çalışanlarının sağlık sigortasını yapan Anadolu Sigorta aleyhine, sözleşmeyi feshetmesiyle uğranan maddi ve manevi zararın tazmini için dava açacağı belirtildi.

THY Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamaya göre, bir gazetede yayımlanan ve Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi Genel Müdürü Mustafa Su'nun yaptığı "THY'de sağlık gideri normal bir poliçenin 4 katıydı" ifadelerine yer verilen haber nedeniyle THY çalışanlarının sağlık sigorta poliçelerine ilişkin bir açıklama zorunluluğu doğduğu belirtildi.

Açıklama, THY'nin 2008 yılının ikinci yarısında çalışanlarına sağlık sigortası yaptırmak üzere ihale açtığı, ihaleye sigorta sektörünün önde gelen 10 şirketinin katıldığı, ihale sürecinde THY'nin sağlık giderlerine ilişkin tüm bilgilerin katılımcılarla paylaşıldığı ifade edildi.

İhale sonucunda Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi ile 1 Ocak 2009 yılından başlayarak 1 yılı opsiyonlu olmak üzere 3 yıllık sözleşme imzalandığı anımsatılan açıklamada, Anadolu Sigorta'nın THY çalışanlarının oluşturduğu vakıfla daha önce çalıştığı ve ortaklığın çok sayıda çalışanı adına poliçe düzenlediği hatırlatıldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"THY çalışanlarının önemli bir bölümünü bünyesinde barındıran ve yaptıkları sağlık harcamalarını bilen şirketin 'Bir yıl zararı göze almıştık. Ama THY'de sağlık gideri normal bir poliçenin 4 katıydı' diyerek, ihale aşamasında basiretli bir tacirden beklenen özeni göstermeksizin fiyat teklifi verdiğini beyan etmesini, sözleşmeyi tek taraflı olarak süresi bitmeden, daha önce görülmemiş şekilde haksız olarak feshetmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Sözleşmenin tek taraflı ve haksız feshi neticesinde sözleşmeyi yürürlükte tutmayarak tazminat ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen bir yaklaşımın sağlık sigortası yaptıran milyonlarca kişinin sektöre olan güvenini de zedeleyeceğine dikkati çekmek istiyoruz.

Şirketin sözleşmeyi tek taraflı feshetme gerekçelerinden olan hasar prim oranında meydana gelen yükselme, herhangi bir kötü kullanıma veya suistimale dayanmamakta, genel şartlar ve sözleşme şartları çerçevesinde olağan riziko gerçekleşmelerinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, adı geçen sigorta şirketinin basiretli bir tacir gibi davranmayıp fiyatı başta doğru tespit edememesi de grup sağlık sigortası sözleşmesinden zarar etmesine neden olmuştur. Bu aşamada, her yılın bitiminde, o yıl gerçekleşen hasar prim oranının yüzde 90 oranının üzerine çıkması durumunda hasar prim oranı ile yüzde 90 oranı arasındaki fark kadar primin artırılacağı ve enflasyon farkının da prime uygulanacağının sözleşmede hüküm altına alındığını ifade etmek isteriz."

Açıklamada, Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi tarafından 1 Ağustos 2010 tarihinden itibaren iptal edilen sağlık sigortası için yeni ihale açıldığı ve Groupama Sigorta Anonim Şirketi ile aynı şartlarda önceki poliçenin süresinin bitimi olan 31 Aralık 2011 tarihine kadar geçerli olacak sözleşme imzalandığı ifade edilerek, "Türkiye;nin tüm dünyada gururu olan THY, çalışanlarının sağlık sigortasını temin etmekte zorlanmamış ve bir gün bile kaybetmemiştir. Ortaklığımız, THY ve çalışanlarına inanan sigorta şirketi ile yoluna devam etmektedir. Ortaklığımız, Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketini sigortacılık sektörünü denetleyici ve düzenleyici kuruluşlara şikayet yoluna gidecek ve maddi ve manevi zararının tazmini için ilgili mahkemelerde dava açacaktır" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir