”THY Avrupa'nın 3. büyük hava yolu şirketi olacak”

Kotil, THY'nin kriz yılı olan 2009'u bir fırsat yılı olarak değerlendirerek kapasitesini yüzde 30 oranında artırdığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN – Türkiye'nin bu yıl konuk ülke olduğu 44. Uluslararası Turizm Borsası Fuarına (ITB) katılan THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin yakın zamanda Avrupa'nın 3. büyük hava yolu şirketi olacağını söyledi.

Fuar alanında bugün düzenlenen "Aviation Day" (Havacılık Günü) kapsamında İngilizce konuşma yapan Kotil, daha sonra Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, THY'nin kriz yılı olan 2009'u bir fırsat yılı olarak değerlendirerek kapasitesini yüzde 30 oranında artırdığını ve bunun yüzde 35 oranında bir taleple karşılandığını belirterek, "THY, Avrupa'nın 3. büyük hava yolu şirketi olacak" dedi.

Dışişleri Bakanlığının vize uygulamalarının kaldırılması konusundaki çalışmalarının da kendilerine çok yaradığını kaydeden Kotil, yolcu artışında Arap ülkelerinden bir patlama yaşandığını söyledi.

Kotil, "Avrupalı iş adamları dünyada rahatlıkla dolaşırken Türk iş adamları buralara gelmekte zorluk çekiyor. Bu çok adil olmuyor" diye konuştu.

İstanbul'un coğrafi konumunun da kendileri için büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Kotil, 2009 yılında Avrupa'nın çok sayıda önemli hava alanında yolcu sayısı azalırken, sadece İstanbul'da yüzde 5 oranında artış kaydedildiğini söyledi.

2010 'da hedef 31 milyon yolcu sayısı

Kotil, fuar alanında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada da dünyadaki ekonomik krize işaret ederek, bunun yanı sıra grevlerin, siyasi sorunların yaşandığını ve aynı zamanda müşteri taleplerinin arttığını belirtti.

"Tüm bu gelişmelere rağmen asıl sorunun himayecilik olduğunu düşünüyorum" diyen Kotil, bir şirketin kazanç sağlayabilmesi için masrafları azaltması, kaliteye her zaman çok yüksek tutması ve kendini tanıtabilmesi gerektiğini söyledi.

THY'nin bugüne kadar en zayıf olduğu tanıtım konusunda da şimdi büyük bir atağa geçtiklerini belirten Kotil, aralarında 2 Boeing-777 uçağının da bulunduğu yeni uçak alımlarıyla filoya 4 yıl içinde 98 yeni uçağın dahil edilmiş olacağını ifade etti.

Vize sorununa da değinen Kotil, Türk hükümetinin bazı komşu ülkelerle vizeyi kaldırmasının önemli olduğunu, Rusya'yla yapılmakta olan görüşmeler sonucunda da vize kolaylığı getirilmesini beklediklerini kaydetti.

Çevreyi korumaya yönelik yatırımlara ve uçaklardaki yemek servisinin kalitesine büyük önem verdiklerini de belirten Kotil, büyük bir büyüme hedeflediklerini, 2009 yılında 25,1 milyon olan yolcu sayısını 2010 yılında 31 milyona yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Seferlerinin yüzde 28'inin Avrupa'ya, yüzde 29'unun Uzak Doğu'ya, yüzde 31'inin ABD ve Kanada'ya ve henüz sadece yüzde 6'sının Orta Doğu'yu yönelik olduğuna da işaret eden Kotil, Star Alliance'a üye ve Lufthansa ve Singapur Airlines gibi şirketlerle partner olmalarının da kendilerine büyük avantajlar sağladığını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir