THY, çıtayı yükseltmeyi hedefliyor

Kotil, dünyada en çok noktaya uçan hava yolu şirketleri arasında 8. veya 9. olmayı hedeflediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ADANA - Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, bu yıl sonunda, dünyada en çok noktaya uçan hava yolu şirketleri arasında 8. veya 9. olmayı hedeflediklerini söyledi.
Kotil, Adana'da, Anadolu Girişimci İşadamları Derneği'nin (AGİD) düzenlediği "Başarılı Girişimciler Deneyimlerini Paylaşıyor" başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, dünya havacılığının 500 milyar dolar ciroya sahip olduğunu belirterek, bu rakama bakıldığında bile pazarın ne kadar büyük olduğunun görülebileceğini ifade etti.
Dünyanın en hızlı büyüyen hava yolu şirketi olduklarını bildiren Kotil, bu kadar büyümeye rağmen uçak sayısını yetiştiremediklerini ve sürekli takviye yaptıklarını anlattı.
Kotil, 2003 yılında hükümetin aldığı kararlar ile THY'nin global bir hava yolu şirketi olmasının hedeflendiğini belirterek, şöyle devam etti:
"2004 yılında 64 uçak filosu olan bir şirket bir anda 59 uçak siparişi verdi. Büyük projeler devreye konuldu. 2009 yılında kriz olmasına rağmen başarılı şirket olduğumuz görülünce borsa değerimiz 4 katına çıktı. Yeniden yapılanınca daha çok noktaya uçmaya başladık. Şu an haftada 5 bin frekans yapıyoruz ama bu 10 bin frekans olmalı. Biz durmadan hat açıyoruz. Yani durmadan yeni bahçeler yapıyoruz, yeni ağaçlar dikiyoruz. Bu bize sürekli olarak büyümeyi sağlıyor. Durmadan hat açarak şirketi olgunlaşmamış halde tutuyoruz. Bu iyi bir şey değil ama THY'nin dinamikleri çok iyi olduğu için yeni bahçe yapmakta bir mahsur yok. Yıl sonunda dünyada en çok noktaya uçan hava yolu şirketleri arasında 8. veya 9. olmayı hedefliyoruz."
Yılbaşından bu yana yolcu sayılarında yüzde 25 artış olduğunu ifade eden Kotil, "Bu yıl sonunda 31 milyon yolcu hedefliyoruz. Bu rakam çok anlamlı çünkü British Airlines geçen yıl 30 milyon yolcuda kalmıştı. Bu yıl da yolcu sayıları azalıyor" dedi.
"89 yeni uçağı dört gözle bekliyoruz"
Kotil, Adana'da, Anadolu Girişimci İşadamları Derneği'nin (AGİD) düzenlediği "Başarılı Girişimciler Deneyimlerini Paylaşıyor" başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, sürekli kaliteyi hedefleyen bir şirket olduklarını belirterek, Avrupa'da kalite ile kazandıklarını kaydetti.
2010 yılı birinci çeyreğinde birçok şirket zarar ederken kendilerinin 79 milyon dolar net kar açıkladıklarını ifade eden Kotil, "2005 yılında yolcudaki payımız yüzde 4'dü. Yılbaşından bugüne payımız ise 8,4 civarında gerçekleşti" dedi.
Kotil, dünyada ekonomik klasta en iyi ikram yapan şirket seçildiklerini belirterek, "2011 yılında tüm sınıflarda en iyi ikram yapan şirket olmak istiyoruz. Bu hedefi yakalamak için gerekenin daha fazlasını da yaparız. Tüm kategorilerde birinci olmak adına ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu.
Marka olmaya çok önem verdiklerini ve her zaman global düşündüklerini belirten Kotil, tanıtım için 2005 yılında 5 milyon dolar harcanırken, rakamın bu yıl 70 milyon dolara çıktığını söyledi.
Başarılarını personelin özverisine borçlu olduklarını belirten Kotil, "Şu an bin 800 pilotumuz var. 4 bin kişi olan kabin personelimize bu yıl bin 500 kişi daha eklenecek. Rakiplerimizi geçmek için biz çok çalışıyoruz" dedi.
Kotil, filolarını güçlendirmek için 89 yeni uçak siparişi verdiklerini belirterek, bu uçakları teslim almayı "dört gözle beklediklerini" ifade etti.
Kotil ayrıca, Adana'daki iş adamlarının Şam'a direkt uçuş istediklerini ifade ederek, bu uçuşların önümüzdeki yaz gerçekleşebileceğini bildirdi.
Kotil, sunumunun ardından, Hava-İş'in, THY ile sürdürülen 22. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde oluşan uyuşmazlığın ardından grev kararı aldığını hatırlatan gazetecilere, "Şu an çalışmalar sürüyor, yorum yapmam doğru olmaz. Pozitif düşünmek lazım" dedi.
THY'ye 'Ekonomi sınıfında dünyanın en iyi ikram veren hava yolu' ödülü
Öte yandan Skytrax şirketi tarafından yapılan 2010 yılı değerlendirmesinde Türk Hava Yolları (THY), "Ekonomi sınıfında dünyanın en iyi ikram veren hava yolu" seçilirken, "Güney Avrupa'nın en iyi hava yolu" ödülüne de ikinci kez değer bulundu. 
Hava yolu şirketleri ve havalimanlarını, verdikleri hizmet ve kalite standartları yönünden 750 parametrede değerlendiren Skytrax şirketinin "havacılık endüstrisinin Oscarları" olarak adlandırılan 2010 yılı değerlendirmesinde, THY ilk kez 2007 yılında elde ettiği 4 yıldızlı hava yolu şirketi unvanını 2010 yılında da korurken, yeni başarılara da imza attı.
Ödüller, denetim ve ödül kuruluşu Skytrax tarafından 100'ün üzerinde değişik uyruktan 17,9 milyon yolcu arasında, Temmuz 2009 ve Nisan 2010 tarihleri arasında 10 ay boyunca düzenlenen anketler ve habersiz yapılan denetimlerle belirlendi.
Yapılan değerlendirmede THY, Portekiz, İspanya, İtalya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Karadağ, Makedonya, Sırbistan, Kıbrıs Rum kesimi, Malta, Romanya ve Slovenya'nın hava yolu şirketlerini geride bırakarak, "Güney Avrupa'nın En İyi Hava Yolu" ödülünü geçen yıl olduğu gibi bu yıl da aldı. THY, ekonomi sınıfı uçak ikramında ise "Dünya'nın En İyi Hava Yolu" unvanını alarak hizmet ve kalite yolundaki ilerleyişini tescillendirdi.
Öte yandan, bir süre önce yine Skytrax tarafından yapılan denetimler sonucu THY, Avrupa'nın 4 yıldızlı tek hava yolu unvanını korurken, first class'ta da ürün ve hizmet kalitesini öteye götürerek 4,5 yıldız ile 5 yıldızlı olma hedefine bir adım daha yaklaştı.
Uzun hatlarda first, business, ekonomi, kısa hatlarda business, ekonomi sınıfında yapılan değerlendirmelerin tümünde THY, Avrupa'nın tüm sınıflarında 4 yıldızlı olan tek hava yolu oldu. 
Bu konularda ilginizi çekebilir