THY, sivil havacılık meslek standartlarını belirleyecek

Kotil, "Bir havacılık uzmanı AB'de çalışmak istiyorsa, yalnızca bu mesleği öğrenmiş olması yeterli olmuyor. Bu sertifika AB'de iş bulmasının kapısını da açıyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Türk Hava Yolları (THY) arasında sivil havacılık sektörü ile ilgili meslek standartlarının ve yeterliliklerin hazırlanması konusunda protokol imzalandı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu'nda gerçekleştirilen protokol törenine, THY Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş, THY Eğitim Başkanı Cemal Öksüz, THY Teknik Eğitim Müdürü Rahmi Aykan ve diğer ilgililer katıldı.

THY Genel Müdürü Kotil, imza töreninden önce yaptığı konuşmada, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun Türkiye'de ilklerden biri olduğunu belirterek, "AB sürecinde insanların daha standart meslek sahibi olmaları için bu çalışma başlatıldı. Protokol ile THY'ye standartların hazırlanması ve bitirilmesi görevi verildi. Biz bu görevi en iyi şekilde Mesleki Yeterlilik Kurumunun desteğiyle yapacağız" dedi.

Havacılık sektöründe şu anda bütün alt kollarıyla birlikte yaklaşık 92 bin çalışan bulunduğunu anlatan Kotil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yer hizmetlerinde 12 bin, kabinde 7 bin 500, pilot 4 bin 500, 6 bin 700 de teknisyen bulunmakta. Diğerleri yan kollarda çalışıyorlar. Dolayısıyla kocaman bir ordu havacılık sektörü. Türkiye, havacılık sektöründen çok ciddi bir ciro yapıyor. THY'nin cirosunu bilebiliyoruz, 6 milyar dolar. Diğer şirketlerin açıklanmadığı için ezberimde yok ama tahminen 10 milyar dolarlık bir ciro döndürüyoruz havacılık sektörü olarak. Bu işbirliğiyle beraber sivil havacılığın meslek standardının daha oturtulmasına katkıda bulunmuş olacağız.

Uygulamaya destek veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a teşekkür ediyorum."

Kotil, protokol ile sivil havacılık sektörünün meslek standartlarının oturtulmasında eğitim akademilerinin tümüyle görev alacağını ifade ederek, protokolün Türkiye'ye hayırlı olması dileğinde bulundu.

"AB'nin kapısını açacak"

THY Genel Müdürü Kotil, bir gazetecinin "Uygulama ilk önce hangi birimleri kapsayacak?" şeklindeki sorusu üzerine, "Aslında operasyondaki bütün üniteleri kapsıyor. Operasyonu yürüten, uçağı uçuran bütün kadroları kapsamış oluyor" dedi.

"Standartların belirlenmesi ne kadar sürecek?" sorusuna ise Kotil, "Sanıyorum 1,5 yıllık bir süremiz var, zaten bu çalışma yeni değil daha önce başlamıştık" yanıtını verdi.

Kotil, "Kaç kişiyi kapsayacak?" sorusunu da "Öncelikle standartlarla ilgili bir çalışma yapılacak, daha sonra sertifikasyon aşamasına geçilecek" şeklinde yanıtladı.

Türkiye'de teknisyen olarak çalışan bir kişinin, bir Avrupa ülkesinde çalışmaya devam etmesi için böyle bir sertifikaya ihtiyacı olduğunu dile getiren Kotil, "Bir havacılık uzmanı AB'de çalışmak istiyorsa yalnızca bu mesleği öğrenmiş olması yeterli olmuyor. Aynı zamanda sertifikaya ihtiyacı var. Dolayısıyla bu Türk çalışanların AB'de iş bulmasının kapısını da açıyor" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir