THY uçağında Sun Express personeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Hava Yolları'ndaki grev nedeniyle uçuşlarda Sun Express personelinin hizmet verdiği iddia edildi. Bianet.org'dan Çiğdem Mater "Hani Grev Aksatmıyordu?" yazısında TK 2901 sefer sayılı THY Ankara-İstanbul uçağındaki izlenimlerini şöyle aktarıyor:

Pazar akşamı, Ankara dönüşü. Barış ve Demokrasi Konferansı’ndan çıkmışız, İstanbul’a döneceğiz, iki gün şahane geçmiş ama grevdeki Türk Hava Yolları ile döneceğimiz için canımız sıkkın.
Uçağa binmeden önce cümlelerimi hazırlıyorum. Kabin görevlisini gördüğüm anda, ‘evet, THY ile uçuyoruz, özür dileriz. Ama grevi destekliyoruz, siz de greve çıkın, şirket kilitlensin’ diyeceğim. Aynen dediğimi yapıyorum, uçağa bindiğimiz anda gördüğüm ilk kabin görevlisine bunu söylüyorum. Kabin görevlisi kadın, biraz tuhaf, biraz da anlamamış bakıyor, ‘çok mu hızlı konuştum acaba’ diye düşünüp yerime yerleşiyorum.

Yerime oturduğum anda kabin görevlilerinin kıyafetlerine takılıyor gözüm. Turuncu ağırlıklı lacivert kıyafetler. Garipsiyorum. Sonra da herhalde kostümleri değiştirdi THY diyorum, ne zamandır THY ile uçmadığımı hesaplamaya çalışıyorum, aklıma Osmanlı kostümü tartışmaları geliyor ve birden fark ediyorum ki, o tartışmalar yeniden gündeme gelmeden üniformaların değişmesi imkansız. Bu şu demek: THY uçağının içindeki ekip THY ekibi değil!!!

Hemen, yanımdan geçmekte olan kabin görevlisini durdurup soruyorum: ‘siz THY personeli misiniz?’. ‘Hayır’ diyor, ‘Sun Express personeliyim’ ve hızlıca işine doğru uzaklaşıyor.
Kafamda sorularımı hazırlıyorum, uçak kalkar kalkmaz, ikaz ışıkları söner sönmez yeniden bir kabin görevlisi buluyorum kendime ve sıralıyorum soruları, çok anlamlı görünmeyen ama aslında çok anlamlı olan bir konuşma geçiyor aramızda:
- Bu Ankara- İstanbul uçuşu THY – Sun Express ortak uçuşu mu?
- Hayır
- Siz THY personeli misiniz?
- Hayır.
- Peki pilot nerenin personeli?
- İrlandalı.
- Nereli olduğunu değil, hangi şirkette çalıştığını sordum?
- Sun Express’te.
- Daha önceden tanıyor musunuz peki pilotu?
- Yok, ilk kez gördük.
- Peki siz neden Sun Express ekibi olduğunuz halde THY uçağı uçuruyorsunuz?
- Ya bir süredir böyle.
- Bir süredir derken, grevden beri mi?
- Yok, daha uzun zamandır.
- Yani ortak uçuş olmayan uçuşlarda da siz mi uçuyorsunuz?
- Yani, aslında, son zamanlarda biraz arttı.
- Yani grevden beri?
- Yani, evet.
- Peki siz sendikalı mısınız?
- Yok, değiliz.
Önceki gece Ankara-İstanbul (Sabiha Gökçen) uçuşunu yapan TK 2901 sefer sayılı uçaktaki durum aşağı yukarı böyle.
Bu konuşma ve küçük detektiflik bana THY’nin grev hiç bir aksamaya neden olmuyor açıklamalarının pek de doğru olmadığı hissini verdi. Benim anladığım, THY Lufthansa ile ortağı olduğu Sun Express’teki uçuşları azaltarak o ekipleri THY’ye kaydırıyor, ama ekip THY personeli olmadığı için THY üniformasıyla dolaşamıyor. Sonuç olarak, THY uçağını Sun Express personeli uçuruyor.
Grevdeki THY ile uçmuş olmanın getirdiği yükten, bu küçük detektiflikle kurtulduğumu söylemeliyim. THY ile uçanlar, sadece rötarları değil, böyle aksamaları da yazarlarsa, bu deneyimleri Hava-İş ile paylaşırlarsa, durumun THY’nin açıkladığı kadar ‘sorunsuz’ olmadığını kanıtlamakta faydalı olur.
Tanığım, THY grevi THY’yi aksatıyor, THY bileti alarak başka bir havayolunun pilotu ve kabin ekibiyle uçmanın başka bir açıklaması olabilir mi?