Tıbbi bir 'wikileaks'in önüne geçildi
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla hasta fişlemenin önüne geçildiğini söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla hasta fişlemenin önüne geçildiğini belirterek, "Tıbbi bir Wikileaks Skandalı'nın önüne geçildiğini" söyledi.
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Çıray, kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek "Sağlık Bakanlığı'nın hastaların tüm verilerinin tek merkezde toplanmasının önünün kapandığını" ifade etti ve şöyle devam etti:
"Uygulamaya ilk günden bu yana karşı çıktım. Bakanlık gönderdiği genelgelerle 'Net Veri 2 Gönderim Sistemi' adı altında Türkiye'nin tüm resmi ve özel hastanelerinde tedavi gören hastaların ad soyad vatandaşlık numarası dahil tüm verilerini topluyordu. Bir sure sonra özel hekimlerden de aynı bilgiler istenmeye başlandı. Bu hem hekimlik etiğine hem de hukuka aykırıydı. Çünkü 663 sayılı kararnamenin 16. Maddesi hekimleri gizli de olsa tüm belge bilgi ve defterleri ibraz etmek zorunda bırakırken; 47 madde de Sağlık Bakanlığına ve bağlı kuruluşlarına hastaların tüm kişisel ve sağlık bilgilerini toplama, işleme ve paylaşma yetkisi veriyordu. KHK ile düzenlenen bu yetki; Anayasa'daki kişi hürriyeti ve güvenliği; gizliliği ve güvenliği; temel hak ve hürriyetin korunması ilkesi ile Tıbbi Deontoloji Tüzüğünün 4. Maddesine ve insan haklarını düzenleyen uluslararası hukuk kurallarıyla da çelişiyordu ve hasta fişlemeye yönelikti."
İlk günden itibaren hükümeti ve kamuoyunu uyardığını söyleyen Çıray, "Anayasaya aykırı olduğunu ifade etmiştim. Mahkeme aldığı bu iptal kararıyla doğabilecek çok vahim sonuçların önüne geçti" şeklinde konuştu. Anayasa'nın 20 maddesine göre özel yaşamın gizliliği ilkesi bulunduğunu hatırlatan CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu üyesi Aytun Çıray bu bilgilerin mahkeme kararı ya da kişinin kendi rızası olmadan hiçbir şekilde paylaşılamayacağını kaydetti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Mahkemesinin kararlarına göre tıbbi bilgi ve işlemlerin de özel yaşam statüsünde olduğunu ifade eden Çıray, Sağlık Bakanlığı'nın hukuksuz bir fişleme projesi başlattığını ancak bunun önüne geçildiğini söyledi.
Hastaların özel bilgilerinin tek elde toplanmasının ve gerektiğinde paylaşılacak olmasının bio-ajanlığın da yolunu açabileceğini ifade eden Çıray bu bilgilerin ilaç firmaları; sigorta şirketleri hatta organ mafyaları için hazine ile eş değer olduğunu kaydetti. Çıray, "Bu tür bir fişleme insanlarımızı şantaja açık hale getirirdi. CHP Anayasa Mahkemesine giderek korkunç sonuçlar doğurabilecek bir uygulamayı sonlandırmıştır" dedi.
Söz konusu uygulamanın tıbbi bir wikileaks skandalını ortaya çıkarabileceğini kaydeden Çıray, "Halkımızın en mahrem sağlık bilgileri istihbarat ve güvenlik birimlerinin kontrolüne açıldı. Oysa bu uygulama özel yaşamın gizliliği ilkesine aykırıydı. Özel bilgiler yargı kararı ya da kişinin rızası olmadan kullanılamazdı. Dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı sağlık sektörünü çok iyi bilen biri olarak uyardım ancak kibirli AKP iktidarı yine bildiğini okudu" şeklinde konuştu.