Tıbbi cihazlar 'Ürün Takip Sistemi' ile izlenecek

Sağlık Bakanlığı, tıbbi cihaz ve tek kullanımlık sağlık cihaz ve ürünlerin kontrol edileceği Ürün Takip Sistemi'ni 2017'de hayata geçirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA- Sağlık Bakanlığı tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan ve uygulamaya geçişi geciken Ürün Takip Sistemi 2017’de hayata geçirilecek. Sistemle, tıbbi cihaz ve tek kullanımlık birçok sağlık cihaz ve ürünü tam kontrol edilecek. Böylece ilk kez bir endüstriyel ürün yapısı elektronik kontrol altına alınmış olacak. Türkiye’nin başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye göre daha esnek bir tıbbi cihaz sistemi olması nedeniyle, kalitesiz ürünlerin kullanıldığına yönelik eleştiriler sıklıkla yapılıyordu.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Ürün Takip Sistemini (ÜTS) tamamladı. Sistem, deneme amaçlı olarak
uygulamaya girdi. Böylece, İlaç Takip Sistemi’nden sonra, sağlık alanında kullanılan diğer önemli bir bileşen elektronik ortamda tam kontrole ulaşmış oldu. Bu aynı zamanda, nitelik, menşe vb. unsurlar nedeniyle, endüstriyel bir ürünün üretim yada ithalatından kullanımına, büyük sistemler için ise ömür devirleri ve performansına kadar geniş bir yelpazede bilgi sağlayan sistemin kullanılması anlamına geliyor.

DÜNYA’ya bilgi veren TİTCK yetkileri, İstanbul’da yapılan bir çalıştayla sistemin sektöre tanıtıldığını belirttiler. ÜTS sistemi üzerinde uzun süredir tartışılıyordu ve daha önce açıklanan hedeflere göre programın hayata geçişi gecikti. TİTCK yetkilileri, 2017 itibariyle sistemin bütün bileşenleriyle kullanılır hale geleceğini kaydettiler. 

Proje kapsamında daha fazla veri yerleştirilebilen karekodlarla, her bir tıbbi cihaz-sarf malzemesi ile kozmetik ürünler her aşamada kontrol edilecek. Görüntüleme cihazları, diğer test vb. büyük sistem cihazlar da her aşamada kayıtları sayısal veri olarak tutulduğu için izlenebilecek. Sistemlerin bakım ve onarımlarına yönelik ya da ömür sürelerinin bitmesine yönelik olarak uzaktan belirleme yapılabilecek. Ülkenin bu türden sistem varlıkları ya da diğer tıbbi cihazların, sarf malzemelerin kullanımına yönelik kapsamlı analizler gerçekleştirilebilecek, istatistik olarak kullanılabilecek bilgiler daha kısa sürelerde üretilebilecek. TİTCK ile TÜBİTAK’ın birlikte yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde ÜTS test ekranları endüstriye açıldı. Sistemde, kozmetikler dahil her ürünün bir kimliği olacak. Bu kimliklere erişimi sağlayacak olan karebarkodlar da ürün ya da cihazın üzerinde bulunacak. Barkod okutulduğunda bilgilere erişim sağlanacak. Sistem merkezi olarak online veri de verebilecek.