Tıbbi cihazlar sektörü için Samsun'da buluşuyoruz
Kadir GÜRKAN / Makine Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı
Ülkemizin 2008 yılı tıbbi cihaz ithalatı 1.7 milyar doları aşmış. İhracatımız ise 180 milyon dolar düzeyinde kalmış. Dünya genelinde ise 2008 yılında tıbbi cihaz sektörü toplam dünya ithalatı 175 milyar doları bulmuş. Ülkemizde sektöre yönelik 2007 yılında makine mühendisleri odası tarafından yapılan İmalatçı Firma Envanter Çalışması'na göre yaklaşık 150 firma üretimini sürdürüyor. Bu firmaların 40'a yakını Samsun'da. Ağırlıklı olarak cerrahi el aletleri konusunda Samsun'da kümelenen sektör Samsun'u Almanya-Tutlingen ve Pakistan-Sailkot'tan sonra dünyanın üçüncü cerrahi el aletleri kümelenme merkezi konumuna getirdi. Eski silah ustalarımızın bu başarıdaki payı gerçekten çok büyük. Zira cerrahi el aletleri ustalık, sabır ve istikrar gerektiren emek yoğun bir sektör.
Kendi kendine, destek almaksızın bugünlere gelebilen bu sektör artık ülkemizden, politikacılarından, bürokratlarından ve halkından gereken desteği görmek istiyor. Onların yanlarında olmasını bekliyor.
Ülke içinde sektörün tek alıcısı konumunda bulunan kamunun alım ihalelerinde yabancı firmaların tercih edilmesine, adrese teslim teknik şartnamelere, 2008 yılından beri teslim edilmesine rağmen yapılamayan tahsilâtlara inat, sektör direnmeye, üretmeye ve ülkemize katma değer yaratmaya çalışıyor.
Seksene yakın ülkeye ihracat yapan firmalarımız "Yurtdışına ihracat yapmak, ülkemizde ürün satmaktan daha kolay" söylemini hep bir ağızdan dile getirirken bir yandan da Hindistan ve Çin'in soğuk nefesini ensesinde hissediyorlar.
İnovasyonun ve Ar-Ge çalışmalarının yoğun olduğu sektöre destek olmak, onlara fırsat yaratabilmek ülkemizin teknolojik gelişimine, istihdamına ve uluslararası arenadaki rekabet gücüne ciddi bir katkı sağlayacak. Samsun'da üretildiği halde yabancı firmaların etiketlerini taşıyan ürünleri satın alan ve kullananlara soruyorum, yabancı hayranlığınız ve teslimiyetiniz bizleri bu hallere getirmedi mi?..
Bu yaptıklarımızı unutup firmalara yönelik markalaşmalısınız, kaliteli olmalısınız gibi söylemlerle yol göstermeye çalışmaz mıyız?..
Gelişmiş ülkelerin firmalarını incelediğimizde 500-800 hatta 900 yıllık firmaların var olduğunu ve küreselleşmeye ayak uydurarak üretimlerini devam ettirdiğini görürüz. Elbette bu devamlılıkta planlamanın, inovasyonun, teknolojik kabiliyetlerin ve finansman yönetiminin önemli payı var. Ancak bu firmalara ve ürettiği ürünlere o ülkelerin tanıdığı fırsatların ve sağladığı desteklerin yarattığı katkı unutulmamalı…
İşte bu bağlamda yarın Samsun'da Makine Mühendisleri Odası tarafından Üçüncü Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalat Sanayi Kongre ve Sergisi düzenleniyor. 7 Kasım'da sona erecek etkinlikte
amaç sektörün sorunlarının tartışıldığı, çözüm önerilerinin oluşturulduğu demokratik platformlar yaratarak sürece katkı koymak. Sektör, sektörle etkileşim halinde bulunan kurum ve kuruluşların temsilcilerini, karar vericileri ve sektör ürünlerinin kullanıcılarını kongreye bekliyor.
Benden hatırlatması! Bizler orada olacağız, ya sizler? Özlemimiz kendi üreticisi ve ürünlerine en az yabancılara tanıdığı kadar fırsat yaratabilen, onları destekleyerek ülkemizin teknolojik gelişimine, istihdamına ve uluslararası arenadaki rekabet gücüne katkı koyabilen bilince erişebilmiş bir Samsun ve Türkiye.