Tıbbi cihazlarda ödeme sorunu çözülüyor

Sosyal Güvenlik Kurumu "doğrudan şirkete ödeme" için taraflarla görüşmelere başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan bir değişiklikle bazı tıbbi cihaz ve malzemelerde fiyatların indirilmesiyle birlikte başlayan tartışmada, SGK ‘doğrudan şirketlere ödeme’ seçeneğini tarafl ara sundu. Fiyat indirimlerinin ardından hastaneler tıbbi cihaz ve malzemelere ulaşamadıklarını ileri sürmüştü. 

DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, taraflarla önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ardından da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri görüşme başlattı. İlk etapta, bazı cihaz ve malzemelerin fiyatlarının artırılmasına yönelik tebliğ değişikliği gerçekleştirildi. Sorunun kalıcı çözümü için de SGK, tarafl ara ‘doğrudan ödeme seçeneği’ sundu. Buna göre, hastaneler kullandıkları cihaz ve malzemelerin bedelini SGK’dan fatura ile tahsil etmeyecek. Kullanılan malzemeler MEDULA sistemi üzerinde yapılacak uyarlamalarla SGK tarafından izlenebilir hale getirilecek ve SGK bu sistemi kullanarak cihaz ve malzemelerin bedellerini doğrudan şirketlere ödeyecek. Tıbbi cihaz firmalarının büyük kısmının bu sisteme itiraz etmediği kaydedildi. Bazı hastanelerin ise stok ve ivedilikle erişimin sağlanması açısından sıkıntılar doğabileceğini vurguladıkları öğrenildi. SGK’nın sistemin işleyişinin tasarımı konusunda çalıştığı ve bir alım-ödeme modeli geliştirmede son aşamada olduğu öğrenildi. 

Cihaz ve malzeme fiyat düşüşlerine yönelik başlayan tartışmada, bazı hastanelerin cihaz satıcılarından ek indirimler aldığı ve böylece SGK fiyatlarının da altında bir fiyat oluştuğu bunun da sağlık kurumlarına ek gelir sağladığı ileri sürülmüştü.