Ticaret köprüsünden 300 milyon dolarlık ihracat geçecek

TUSKON Başkanı Meral, Ticaret Köprüsü Etkinliği ile 300 milyon dolar ihracat gerçekleşeceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, 11.'si düzenlenen Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü etkinliği ile ilk etapta 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) desteğiyle İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü etkinliğine ilişkin basın toplantısında konuşan Meral, 85 ülkeden 732 iş adamının neredeyse tamamının mal almak üzere, uzak mesafelerden kendi masraflarını karşılayarak geldiğini anlattı.

Meral, bu sene Güney Amerika'ya ağırlık verildiğini ifade ederek, "Geçmişteki ticaret köprüsü etkinlikleriyle Afrika Türkiye'nin, Türkiye de Afrika'nın gündemine girdi. Afrika artık bilinmeyen kapsamından çıktı. Şimdi Güney Amerika'yı da bilinenler hanesine geçirmek için çalışıyoruz" dedi.

Gerçekleştirilen franchising anlaşmalarına dikkati çeken Meral, çevre ülkelerden başlamak üzere çeşitli ülkelerden iş adamlarının, Türkiye'deki markaları kendi ülkelerine taşımaya çalıştıklarını kaydetti.

Meral, ziyaretçi iş adamlarının bir süre daha İstanbul'da ve Anadolu'da ikili görüşmeler gerçekleştireceklerini ve toplam görüşme sayısının 25 bini bulacağını belirterek, "İlk etapta en azından 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleşir. Yalnız şunu iyi bilmek lazım. Bu iş bir anda olmuyor" dedi.

Etkinliğin turizme katkısında da değinen Meral, yaptıkları hesaplamalara göre gelenlerin konaklama, alışveriş masraflarının 10 milyon doların üzerinde gerçekleştiğini kaydetti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, ticaret köprüsü etkinliklerinde sektörel odaklanmaya yönelinmesinin, sektörler bazında örgütlenen TİM'in yapısı ve hedeflerine de uygun olduğuna işaret ederek, bu yılın sektörü olarak belirlenen gıda ve tarım ürünleri ihracatında Türkiye'nin birçok üründe ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Mehmet Büyükekşi, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ilişkin revizyon çalışmaları bulunduğunu, yakın zamanda bu çalışmaları tamamlayarak devlet yetkilileriyle paylaşacaklarını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir