Ticaret sicil işlemleri elektronik ortamda yapılacak

Vakıflar ve dernekler ile yerel olarak tutulan ticaret kayıtları ve ticaret sicili işlemleri, merkezi bir veri tabanında elektronik ortamda tutulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Vakıflar ve dernekler ile yerel olarak tutulan ticaret kayıtları bundan sonra merkezi bir veri tabanında elektronik ortamda tutulacak, ticaret sicili işlemleri de bu ortamda yapılacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının "Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sisteminin Ticaret Sicili Memurluklarında Uygulanması Hakkında Tebliği", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile Bilgi Toplumu Strateji Belgesi ve Eylem Planında yer alan "Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sisteminin Oluşturulması" ve "Çevrimiçi Şirket İşlemleri" eylemleri kapsamında oluşturulan bilgi sistemi üzerinden Ticaret Sicili Memurluklarınca yapılan tescil, tadil, terkin işlemlerine ilişkin kayıtların elektronik ortamda merkezi bir sistemde tutulmasına ve sicil işlemlerinin çevrimiçi (online) yapılmasına ilişkin uygulama esasları belirlendi.

Tebliğe göre Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemine (MTK) kayıtlı bütün tüzel kişilikler, ticaret sicili işlemlerinde MTK numarasını kullanacak. Gerçek kişi tacirler ise TC Kimlik numaralı ile de işlem yapabilecekleri gibi, sistemden aldıkları MTK numarasını da kullanabilecekler.

Ticaret sicili işlemlerine ilişkin kayıtların, MTK'da tutulmasına bu yıl içinde başlanacak. Bu çerçevede uygulamaya ilk olarak 19 Nisan 2010 tarihinden itibaren Mersin Ticaret Sicili Memurluğunda başlanılacak, diğer ticaret sicili memurlukları da kademeli olarak sisteme dahil edilecek.

Diğer ticaret sicil memurluklarındaki uygulamaya geçiş tarihleri "www.sanayi.gov.tr, www.icticaret.gov.tr ve www.tobb.org.tr" adreslerinde ilan edilecek.

Sistem üzerinde, tüm şirketlerin ana sözleşmeleri hazırlanabilecek, unvan sorgulaması ve rezervasyonu yapılabilecek. Müracaat başvurusuna ilişkin bilgiler 15 gün süre ile sistemde saklanacak, 15 gün içerisinde sistemden alınacak numara ile ana sözleşmenin noter onayının gerçekleştirilmemesi halinde sistemdeki başvuru kaydı silinecek.

Sistem ticaret sicili işlemlerinin online olarak yapılabilmesine imkan verirken, online işlemler güvenli elektronik imza yerine geçen nitelikli elektronik sertifika ile yapılacak.

Uygulama çerçevesinde bütün ticaret sicili memurluklarından, belli bilgileri içeren ticaret sicili kayıtları alınarak merkezi bir veri tabanı oluşturuldu ve veri tabanında yer alan her bir firmaya MTK numarası verildi. Tebliğde, ticaret siciline kayıtlı tüm gerçek ve tüzel kişilerin, sistem üzerinden kendilerine ait olan kayıtları kontrol etmesi, varsa eksiklik ve yanlışlıkların giderilmesi amacıyla ticaret sicili memurluklarına başvurması gerektiği bildirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir