Ticaret ve hizmette cirolar arttı

Üçüncü çeyrekte, ticaret ve hizmette ciro endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21, bir önceki döneme göre de yüzde 1,5 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'de, bu yılın üçüncü çeyreğinde (Temmuz-Ağustos-Eylül) ticaret ve hizmette ciro endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21, bir önceki döneme (Nisan-Mayıs-Haziran) göre de yüzde 1,5 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ticaret ve Hizmet Endeksleri 2011 yılı III. Dönem sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, ticaret ve hizmette ciro, istihdam, çalışılan saat ve brüt ücret-maaş endekslerinin tümü hem aylık hem de yıllık bazda artış gösterdi.

Ticaret-Hizmette ciro, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21, yılın ikinci çeyreğine oranla da yüzde 1,5 arttı.

Ticaret-Hizmette istihdam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6, bir önceki döneme göre yüzde 2,7 arttı. Ticaret ve hizmette çalışılan saat endeksi de yıllık olarak yüzde 5,8, bir önceki döneme göre de yüzde 2,5 artış gösterdi.

Brüt Ücret-Maaş Endeksi ise söz konusu dönemde, 2010'un aynı dönemine kıyasla yüzde 17,3, bir önceki döneme göre de yüzde 5,7 yükseldi.

Alt sektörler

Alt sektörler itibariyle bakıldığında, ciro endeksi yüzde 27,9 ile en çok idari ve destek hizmet faaliyetlerinde arttı. Söz konusu dönemde mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler sektöründe ise ciro endeksi yüzde 1,8 azaldı.

İstihdam endekslerinde bilgi ve iletişim ile idari ve destek hizmetleri faaliyetleri dışındaki tüm alt sektörlerde hem yıllık hem de aylık olarak artış kaydedildi.

İstihdam endeksleri bilgi ve iletişimde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1, idari ve destek hizmet faaliyetlerinde de yüzde 3,3 geriledi.

İstihdam endekslerinin en çok arttığı sektör ise ulaştırma ve depolama sektörü oldu. Bu sektörde istihdam endeksleri geçen yılın üçüncü çeyreğine kıyasla yüzde 16,8 artış gösterdi.

Çalışılan saat endekslerinde de aynı şekilde bilgi ve iletişim sektörü ile idari ve destek hizmet faaliyeti alt sektörleri dışında tüm alt sektörlerde yıllık ve aylık olarak artış kaydedildi.

Çalışılan saat endeksi bilgi ve iletişim sektöründe yıllık yüzde 0,1, idari ve destek hizmet faaliyetlerinde ise yıllık bazda yüzde 4,5, geriledi, ulaştırma ve depolamada ise yüzde 15,9 arttı.

Brüt ücret-maaş endeksleri de tüm alt sektörlerde artış gösterdi.

Brüt ücret-maaş endekslerinin en fazla arttığı sektör de yine ulaştırma ve depolama sektörü oldu. Endeksler, ulaştırma ve depolamada geçen yılın aynı dönemine yüzde 21,2 bir önceki döneme göre de yüzde 6,5 arttı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir