TİKA 5 ülkede açılışlar yapacak

Türkiye Koordinasyon ve İşbirliği Ajansı'nca Filistin, Makedonya, Somali, Tunus ve Gürcistan'da yapımı tamamlanan projeler yarın eş zamanlı olarak açılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Türkiye Koordinasyon ve İşbirliği Ajansınca (TİKA), Filistin, Makedonya, Somali, Tunus ve Gürcistan'da yapımı tamamlanan projeler yarın eş zamanlı açılacak. 

Kurumdan yapılan yazılı açıklamaya göre, yarın Ankara Ticaret Odasında yapılacak törenle, Makedonya'da Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi Anı Evi, Filistin'de El- Bireh Türk Okulu, Somali'de Mogadişu Dostluk Yolu, Tunus'ta Tarımsal Kalkınma, Gürcistan'da AİSİ Engelli Merkezinin açılması bekleniyor. 

Atatürk'ün baba ocağı 

Türkiye ve Makedonya Kültür Bakanlıkları işbirliği ve TİKA'nın destekleriyle Ali Rıza Efendi'nin Makedonya'daki evinin, 2011 yılında başlayan aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesi tamamlandı.  

Kocacık köyündeki ev, Atatürk ve ailesinin hayatını anlatacak biçimde tasarlandı. Bu kapsamda, Ali Rıza Efendi'nin babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi ile annesi Ayşe Hanım, çocuk yaştaki Mustafa ve Makbule Hanım, Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanım anı odaları, genç Mustafa Kemal'in Balkan günlerini yansıtan canlandırma köşelerine yer verildi. 

Diğer projeler 

Batı Şeria'nın Ramallah şehrine bağlı El-Bireh Belediyesinde 4 katlı, 14 sınıflık kız ortaokulu inşa eden TİKA, 450 öğrencinin eğitim alabileceği bu okul ile bölgedeki en gelişmiş okulu hayata geçirdi.  

Somali'de, çift yönlü 23 kilometre uzunluğunda, 736 aydınlatma direği ile sosyal tesislerin yapımını kapsayan Mogadişu Dostluk Yolu yapıldı. 

Tunus'ta Tarımsal Kalkınma Projesi kapsamında, Tunus Tarım Bakanlığına 13 kazıyıcı yükleyici iş makinesi, 70 traktör ve beraberindeki tarım ekipmanları sevk edildi.  

Gürcistan'da "Eşitliğe Giden Yol" adı altına gerçekleştirilen AİSİ Engelli Merkezi ile engelli çocukların kamu okullarında özel eğitim alabilmeleri için hazırlanması, gençlerin meslek eğitimi görmelerine yönelik gerekli teknik donanımla alt yapısının oluşturulması, engelli istihdamlarının sağlanması için uygulamalı mesleki eğitimi görmelerini de hedefliyor.