TİM Başkanı: Dünya ticaretindeki liberalleşme hızlanmalı

Büyükekşi "2023 yılında 500 milyar doları ihracat olmak üzere 1 trilyon dolar dış ticarete gidecek yol buradan geçecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü" organizasyonunun çok büyük bir potansiyeli harekete geçireceğini belirterek, "2023 yılında 500 milyar doları ihracat olmak üzere 1 trilyon dolar dış ticarete gidecek yol buradan geçecek" dedi.

Büyükekşi, program kapsamındaki "İstanbul Ticaret Bakanları Zirvesi" öncesinde düzenlenen basın toplantısında, zirve dolayısıyla Türkiye'yi ziyaret eden 22'si bakan, 12'si bakan yardımcısı olmak üzere 40 ülkenin temsilcilerini ağırladıklarını, 40 ülkenin resmi temsilcilerinin yanı sıra 136 ülkeden bin 300 firma ve Türkiye'den de 2 bin 200 firmanın Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü programına katıldığını belirtti.

TİM olarak, Türkiye'nin ihracatının artması, ihracatçıların dış pazarlarda tutunması, ülkenin tanıtımı ve imajının yükselmesi için çalıştıklarını dile getiren Büyükekşi, "Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü, hem katılan yerli ve yabancı firmalara iş imkanları sağlayacak, hem de orta vadede karşılıklı yatırımlara vesile olacak" dedi.

Büyükekşi, bu büyük buluşmanın iki ayağı bulunduğunu, bugün İstanbul Ticaret Bakanlar Zirvesi yapılacağını anımsattı.

Mehmet Büyükekşi, 2008 yılında başlayan küresel krizde en büyük korkularının korumacılığın, dünya ticaretini 1929 bunalımı sonrasında olduğu gibi uzun süreli geriletmesi olduğunu ifade ederek, bazı ülkelerde çeşitli korumacılık uygulamaları görüldüyse de genel olarak dünya ticaretinde kalıcı bir hasar oluşmadan krizin aşıldığını söyledi.

İhracatçılar olarak, zirveye katılan tüm bakanlar ve resmi temsilcilerden çeşitli talepleri bulunduğunu anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:

"En başta dış ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Dünya Ticaret Örgütünün Doha gündemi çerçevesinde yürüttüğü müzakerelere destek vermelerini bekliyoruz. Dünya ticaretindeki liberalleşme hızlanmalıdır. Tarım dışı alanlarda pazara girişin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Gelişmekte olan ülkeler de ekonomilerini ne kadar erken küresel sisteme entegre ederlerse rekabet güçleri o kadar erken gelişecektir. Gümrük vergileri ve kotalar hızla aşağı indirilmelidir. Bunu talep ederken kendi deneyimimizi de paylaşmak istiyorum. Türkiye sanayisi, Türkiye ekonomisi, gerçek anlamda rekabet gücünü Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğine girdikten sonra ispatladı."

Büyükekşi, ihracatçılar olarak ticaret refahın, istihdamın ve yatırımın motoru olduğuna inandıklarını vurgulayarak, "Ne kadar çok ticaret yaparsak insanlarımıza o kadar refah artışı sağlarız, krizleri o kadar engellemiş oluruz" dedi.

Zirvenin ikinci ayağının çarşamba ve perşembe günleri yapılacağını dile getiren Büyükekşi, katılımcı firmalar arasında ikili görüşmeler yapılacağını ve üretim tesislerinin ziyaret edileceğini belirtti.

TİM olarak yurt içinde ve yurt dışında Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın liderliğinde ticaret heyetleri ve iş forumları organize ettiklerini belirten Büyükekşi, ticaret heyetleri ve iş forumlarının ciddi bağlantılara ve yatırımlara dönüşmesinin şahidi olduklarını ifade etti.

Büyükekşi, "Bu devasa buluşmanın da çok büyük bir potansiyeli harekete geçireceğine inanıyoruz. Dış ticaretimizdeki dinamizm buradan gelecek. 2023 yılında 500 milyar doları ihracat olmak üzere 1 trilyon dolar dış ticarete gidecek yol buradan geçecek" diye konuştu.