TİSK: İşsizliği azaltıcı politikaların etkinliği azaldı

Raporda; Merkez Bankasının fiyat istikrarını koruma konusundaki çabasına destek verilmesi gerektiği işaret edilirken, bunun sadece enflasyon hedeflemesi ile mi sağlanacağı konusunun tartışmaya açık olduğuna vurgu yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye'de işsizliği azaltmaya yönelik para ve maliye politikalarının uzun dönemli etkinliğinin azaldığını savundu.

TİSK'in ocak ayına ilişkin "Aylık Ekonomi Bülteni" yayımlandı. Bültende, küresel krizin atlatılmasına yönelik somut bir gelişmenin olmadığı, IMF'nin, Türkiye ekonomisinin 2012 büyüme tahmininin, Türkiye ekonomisi için yapılan en kötümser büyüme oranı olduğu belirtildi.

Sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 8,4 artarken, aylık bazda yüzde 8,6 azaldığı belirtilen raporda, aylık bazda imalat sanayi üretim endeksinin de yüzde 10 küçüldüğü, sanayi ciro endeksi, sanayi sipariş endeksi ve kapasite kullanım oranları yıllık bazda artarken, aylık bazda gerilediğine dikkat çekildi. Raporda, bütün bu göstergelerin sanayi sektörünün 2012 yılında büyüme oranının düşeceğini gösterdiği ifade edildi.

Merkez Bankasının 2006 yılından bu yana uyguladığı açık enflasyon hedeflemesi gereği, 2010 yılının son aylarına kadar sadece fiyat istikrarına bağlı kalmaya çalıştığı kaydedilen raporda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Bu politika, enflasyon oranı ile işsizlik oranı arasındaki ilişkiye, yani Philips eğrisine de yansımıştır. Bu durum, Türkiye'de işsizlik oranını azaltmaya yönelik para ve maliye politikalarının uzun dönem etkinliğinin azaldığını ifade etmektedir. Bu nedenle, Merkez Bankasının fiyat istikrarını koruma konusundaki çabasına destek verilmesi gerekli olmakla birlikte, bunun sadece enflasyon hedeflemesi ile mi sağlanacağı konusu tartışmaya açıktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir