TL, kayıpları telafi ediyor

Uçak krizi sonrasında dolar karşısında yüzde 3 değer kaybeden TL, hafta başından bu yana kayıplarının neredeyse yarısını telafi etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesi ardından geçen hafta yönünü yukarı çeviren dolar/TL'de hafta başından beri Türkiye'nin AB'ye yeniden yakınlaşması ve kâr realizasyonları ile başlayan iyimser seyir devam ediyor.

Geçen hafta iki ülke arasında artan gerilim nedeniyle dolar karşısında yüzde 3 değer kaybeden TL hafta başından bu yana kayıplarının neredeyse yarısını telafi etti.

Cuma günü 2.93'ü aşan, ardından dün bir ara 2.88'in de altına gerileyen dolar/TL, Bayrambaşa'da yaşanan patlamanın ardından ise 2.89 civarında günü tamamladı. Kur bu sabah ise 2.8902/2.8925 seviyesinden işlem gördü ve düne göre anlamlı bir değişim göstermedi. Dün akşam 2.98 civarındaki sepet bazında TL aynı saatte 2.9781/2.9807 ve 3.07 civarındaki euro/TL ise 3.0658/3.0688 seviyesinde.

Küresel piyasalarda ise dolar endeksinin son 12 yılın zirvesinin hemen altında seyri devam ediyor. Doların diğer büyük altı para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi yüzde 0.1 yükselerek 99.894 seviyesine yükselirken, Pazartesi günü gördüğü son sekiz buçuk ayın en yüksek seviyesi olan 100.310 seviyesinin altında seyrine devam etti. Son 12 yılın en yüksek seviyesi ise 100.390.

Moody's'in Cuma günü açıklanacak Türkiye kredi notu gözden geçirmesi öncesi hafta içinde Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) olası bir gevşeme adımı ve Cuma açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi analistler tarafından piyasalara yön verebilecek gelişmeler olarak gösteriliyor.

Yatırımcılar yarın gerçekleştirilecek olan ECB toplantısına yoğunlaşırken, parasal genişleme önlemlerinin artırılmasının beklendiği bu toplantıda 20 baz puanlık faiz indirimi yapılabileceği de belirtiliyor.

Bankacılar geçen hafta TL'de yaşanan sert değer kaybının ardından kâr realizasyonu, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin yeniden hız kazanma olasılığı ve ECB'den olası bir gevşeme adımı ihtimalinin TL'deki iyimser seyirde etkili olduğunu belirttiler.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "NATO'nun Türkiye'ye askeri sevkiyat yapacağını açıklaması, ABD Başkanı Obama'nın Türkiye lehine algılanabilecek konuşmaları Suriye sorununda batıdan destek alacağımız anlamına geliyor" dedi ve ekledi: "AB süreci, Kıbrıs konusunda anlaşma ihtimalini artıran adımlar sanki Türkiye'nin yeniden yüzünü batıya çevirdiği izlenimi yaratıyor. Dışarıda ise gelişmekte olan ülkeler için pozitif bir süreç anlamına gelen yarın ECB'den yeni bir gevşeme olasılığı süreci var. Tüm bunlar piyasalardaki iyimserliğin ana nedenleri. Aşağıda 2.87 seviyesi yukarıda ise 2.90'nın üzeri ilk etapta takip edilmesi gereken seviyeler."