TL üzerindeki baskı sürüyor

Beklentilerin üzerindeki enflasyon ve Moody's'in yarınki not değerlendirme açıklaması kuru 3 liranın üzerine taşıdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hafta boyunca 3 civarında sakin bir seyir izleyen dolar/TL, Moody's'in yarınki kredi notu değerlendirmesi, küresel riskten kaçış ve beklentinin üzerinde gelen Temmuz ayı enflasyon verileri ile baskı altında kalmayı sürdürüyor.

Dün akşam itibarıyla 3.0150 civarında işlem gören dolar/TL, bu sabah itibarıyla 3.0140/3.0153 seviyesinde başladı.

Dün akşam saatlerinde 3.19 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1860/3.1876, 3.3670 civarında olan euro/TL ise 3.3576/3.3596 seviyesinde bulunuyor.

Bugün iç piyasada TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporu, reel efektif döviz kuru endeksi İngiltere'nin faiz kararı ve ABD'de açıklanacak haftalık işsizlik maaş başvuruları ile ISM hizmetler endeksi verileri izlenecek.

İngiltere'de merkez bankasının faizleri bugün açıklanacak kararla rekor düşük seviyeye indirmesi bekleniyor.

Global piyasaların bugün takip edeceği önemli gelişmeler arasında Japonya'nın ekonomi yetkililerinden mali destek ve para politikası konusunda gelecek herhangi bir açıklama ve özellikle dünün ADP istihdam raporunun ardından Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan'ın TSİ 13:15'te yapacağı konuşma da yer alacak.

Enflasyon baskısı ve Moody's

Darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için izlemeye alan Moody's'in yarınki kredi notu olası gözden geçirmesi ve ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verileri haftanın iki yön belirleyici gelişmesi olacak.

Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede kredi notuyla değerlendiren iki kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan Moody's'in notu bu seviyenin altına çekmesi, Türkiye'den sert portföy çıkışlarına neden olabilir.

Öte yandan Temmuz'da gıda ve tütün fiyatlarındaki sert yükseliş öncülüğünde beklentilerin üzerinde yüzde 1.16 artış gösteren TÜFE, yıllık enflasyonu da yüzde 7.64'ten yüzde 8.79'a çekti.

Bankacılara göre, Temmuz enflasyon verileri TCMB'nin yılbaşından beri faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği 200 baz puanlık indirimi haklı çıkarmıyor.

Dolar/TL, darbe girişimi sonrası 3.0970 ile tarihi zirveyi görürken, 15 Temmuz Cuma günü darbe girişimi öncesi kapanış seviyesine göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.7'ye ulaşmıştı. Şu anda ise bu kayıp yüzde 4'ün hemen üzerinde seyrediyor.