TL varlıklarda baskı sürebilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Volkan ONAT / Finansinvest

Suriye sınırında yaşanan gelişmelerin ardından jeopolitik tansiyon artarken TL varlıkların da baskı altında kaldığını görüyoruz. Rusya ile Türkiye arasında siyasi gerilimin devam etmesi ile konunun ekonomik yansımalarının nasıl olacağı ise piyasaların odak konusu durumunda. Bu anlamda her iki taraftan gelecek açıklamalar piyasalarımız üzerinde volatilitenin devamına neden olabileceğinden bu dönemde temkinli olunmalı.

Öte yandan gelişmekte olan ülke varlıklarında risk alma iştahının da zaman zaman toparlanmaya çalışsa da zayıf kalmaya devam ettiği görülüyor. Buna ek olarak, Mayıs 2013’ten bu yana TL ve TL varlıklar içeride siyasi ve jeopolitik riskler nedeniyle gelişmekte olan ülkelere görece de olumsuz bir performans sergilemiş durumda. Her ne kadar Rusya ile olan gerginlik şu an için baskı yaratsa da içeride tek parti hükümetinin kurulması ve yeni ekonomik reform paketlerinin uygulamaya sokulması ile beraber piyasalarımızın ileriki dönemde yeniden gelişmekte olan ülke piyasalarına bağlı bir görüntü çizdiğini görebiliriz. Ancak mevcut riskler net bir şekilde ortadan kalkmadan trade amaçlı yeni pozisyon almak adına aceleci davranılmamalı.

Önümüzdeki haftaya baktığımızda Moody’s tarafından yapılacak Türkiye değerlendirmesi, Rusya ve Türkiye tarafından gelebilecek açıklamalar ile MSCI Endekslerinde 1 Aralık itibari ile Çin şirketlerinin ağırlının artacak olması gibi gündem başlıkları TL varlıkların yukarı yönlü ataklarının önümüzdeki bir kaç gün daha sadece tepki niteliğinde kalmasına neden olabilir. Global piyasalarda volatilitenin devam etmesini beklemekle beraber Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve sonrasında Başkan Draghi’nin yapacağı açıklamalarda yeni haftaya damga vuracaktır.