TL'de negatif ayrışma sürüyor

Jeopolitik endişeler ve Merkez Bankası politikaları endişeleriyle baskı altındaki kurda yükseliş devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin Güneydoğusu ve komşu ülkelerinde yaşanan jeopolitik gelişmeler ve Merkez Bankası'nın bazı para politikası adımlarını atmaktan siyasi nedenler ile kaçınmak zorunda kalabileceği endişeleri ile TL'de satış baskısı devam ediyor.

TL, jeopolitik endişeler ve TCMB'nin piyasanın gerekli olduğunu düşündüğü bazı adımları siyasi çekincelerle atamayabileceğine ilişkin devam eden endişelerle bu hafta genelinde gelişmekte olan ülke para birimlerinden bir miktar negatif ayrışarak işlem görüyor.

Dün akşam saatlerinde 3.03 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah 3.0324/0340 seviyesinde işlem güne başladı. Dün akşam saatlerinde 3.1660 civarında işlem gören sepet bazında TL ise aynı saatte 3.1667/3.1687; 3.30 civarındaki euro/TL ise 3.3006/3.3030 seviyesinde işlem görüyor.

Geçen hafta başından bugüne kadar Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginliğin giderek tırmanmasının bölgede siyasi istikrarın kısa vadede sağlanamayacağını göstermesi ve Çin'de yönetimin ekonomi üzerindeki kontrolünü kaybediyor olabileceği endişeleri gelişmekte olan ülke para birimlerinin baskı altında kalmasının ana nedeni olmuştu.

Çin ve Ortadoğu'da artan jeopolitik risklerin global risk iştahını olumsuz etkilemesinin yanı sıra analistler, yüksek enflasyon verilerinin de ardından yakın dönemde gerekmesi halinde TCMB'nin sert para politikası adımları atacağı konusundaki endişelerin TL'nin dış şoklara karşı kırılganlığını artırdığını belirtiyor.

Bugün iç piyasada TÜİK tarafından açıklanacak ekim dönemine ilişkin işgücü istatistikleri ve aralık ayına ilişkin bütçe gerçekleşmeleri takip edilecek. Her iki verinin de piyasada etkili olması beklenmiyor. Dış piyasada ise TSİ 15:30'da ocak ayına ilişkin ABD NewYork Fed imalat endeksi Aralk ayı ÜFE, çekirdek ÜFE, perakende ve çekirdek perakende satışlar, saat 16:15'te aralık ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı 1655'te ise Aralık ayı ABD Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek. ABD verilerin küresel risk iştahı üzerinde belirleyici olması bekleniyor.