TOBB, Portekiz ile iş fırsatlarını masaya yatırdı

TOBB 'Türkiye-Portekiz İş Fırsatları' konulu toplantıda, iki ülkenin önde gelen iş adamları ile karşılıklı fikir alışverişinde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, iki ülke iş adamları olarak hedeflerinin, çok geniş bir yelpazeyi kapsayan işbirliği alanlarını, somut projelerle ortak kazançlara dönüştürmek olması gerektiğini belirtti. 

Yavuz, TOBB tarafından Sheraton Oteli'nde düzenlenen "Türkiye-Portekiz İş Fırsatları " konulu toplantıda, iki ülkenin önde gelen iş adamlarının karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Zengin iş imkanlarına sahip olan Portekiz'i hedef pazarlardan biri olarak gördüklerini ifade eden Yavuz, iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine önem verdiklerini belirtti.

Portekiz ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin, gerek yatırım, gerek karşılıklı ticaret açısından istedikleri seviyede olmadığını anlatan Yavuz, bunun en önemli sebeplerinden birinin iki ülke iş adamlarının birbirlerini yeterince tanımaması ve pazar özelliklerini bilmemeleri olduğunu kaydetti.

Yavuz, karşılıklı ziyaretlerin bu eksikliği gidereceğini ve ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını bildirdi.

İki ülkenin işbirliği yapacağı bir çok alanın mevcut olduğunu belirten Yavuz, bu alanları, enerji, inşaat, ilaç sanayi, turizm, telekomünikasyon olarak sıraladı.

Portekiz'in Latin Amerika'ya açılmak isteyen Türk girişimcileri için, Türkiye'nin de Orta Asya ve Orta Doğu'ya açılmak isteyen Portekiz iş adamları için en uygun pazar olduğunu ifade eden Yavuz, "İki ülke iş adamları olarak hedefimiz, çok geniş bir yelpazeyi kapsayan işbirliği alanlarını, somut projelerle ortak kazançlara dönüştürmek olmalıdır. Benzer üretim haritaları olan iki ülkeyiz; birbirimize rakip değil tamamlayıcı olmalıyız" dedi.

Alt yapı yatırımlarına öncelik veren Portekiz'in 2013 yılına kadar büyük yatırım projeleri gerçekleştirmeyi hedeflediğini anlatan Yavuz, bunun Türk müteahhitlik firmaları için yeni fırsatlar doğuracağını söyledi.

Dünya nüfusunun ve ekonomisinin dörtte birine sadece 4 saatlik uçuşla ulaşım imkanı sağlayan Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için cazip bir ülke olduğunu belirten Yavuz, şöyle konuştu:

"Ülkemizde 20 bin yabancı şirket faaliyet göstermekte iken sadece 18 Portekiz sermayeli şirket Türkiye'de faaliyet gösteriyor. bu vesileyle Protekizli şirketleri ülkemizde daha çok yatırım yapmaya davet ediyoruz. Yılda 20 milyondan fazla turist ağırlayan Türkiye dünyanın en çok tercih edilir 10 turizm destinasyonundan biridir. Portekiz'den de ülkemize daha fazla turist bekliyoruz."

AICEP Portekiz Global Yönetim Kurulu Başkanı Basilio Horta

AICEP Portekiz Global Yönetim Kurulu Başkanı Basilio Horta da Portekiz ekonomisi hakkında bilgi verdiği konuşmada, Portekiz'in açık bir ekonomisi bulunduğunu, AB'ye ve euro bölgesine entegre olmuş bir ülke olduğunu belirterek, Portekiz'in de küresel finansal krizden etkilendiğini ancak finansal kurumların krizin toksik etkilerine diğer ülkeler kadar maruz kalmadığını anlattı.

Portekiz'in çalıştığı pazarları çeşitlendirerek, krizin etkilerini en aza indirgediğini ifade eden Horta, ilk çeyrekte Portekiz'in ihracatın 30 milyon euro arttırdığını söyledi.

Türkiye'nin önemli bir pazar olmasının yanı sıra, bölge açısından da önemli bir ülke olduğunu kaydeden Horta, Türkiye ile ilişkileri artırmak istediklerini kaydetti.

Horta, Portekiz'in ihracatında makine, otomotiv, yüksek ve orta düzey teknoloji ürünlerinin yer aldığını, dünyanın en iyi üniversiteleri ile yakın ilişkileri bulunduğunu ifade ederek, Portekiz hükümetinin inovasyonu destekleme, ar-geyi artırmak ve teknoloji çalışmalarını artırmayı amaçladığını söyledi.

"Karşınızda sizlerle iş yapmak isteyen bir ülke var" diyen Horta, Türkiye ile Portekiz'in 3. pazarlarda da birlikte iş yapabileceğini kaydetti.

Gerçekleştirilen resmi ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerde çok önemli bir dönüm noktası olacağını belirten Horta, petrokimya, inşaat, bilişim, sağlık, bioteknoloji alanında işbirliği yapılabileceğini bildirdi.

Horta, şu anda dünyada küresel krizin yaşandığını hatırlatarak, "Dost kötü günde belli olur. Kötü günlerde sağlanacak ilişkilerle, derin ticari ilişkileri kurarız" dedi.