TOBB yönetiminde 9 yeni isim

Odalar Birliği Genel Kurulu dün yapıldı. 4. kez başkan seçilen Rifat Hisarcıklıoğlu, bu görev süresini tamamladığında 16 yıl başkanlık yapmış olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

Mehmet KAYA

Handan Sema CEYLAN

Türkiye  Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanlığına Rifat Hisarcıklıoğlu yeniden seçildi. Ertelenen başkanlık seçimi Ankara'da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde yapıldı. Seçimler, NACE sınıflama kodlarının kullanılarak komitelerin yeniden belirleme çalışmalarının uzaması, iki dönem seçilme sınırlamasına karşı Anayasa Mahkemesi'nde açılan dava süreci gibi nedenlerle normal seçim takvimi uygulanmamıştı. Yalnızca, TOBB Başkanı, yönetim organları ve konseylerin seçimi gündemiyle toplanan 69. TOBB Genel Kurulu'nun ilk aşaması tamamlandı.

Yapılan seçimlerde TOBB Başkanlık seçimine tek aday olarak katılan Rifat Hisarcıklıoğlu yeniden seçildi. 14 kişilik TOBB yönetim kurulunda ise mayıs ayından bu yana geçici olarak görev yapan 4 üye ile eski 5 üye olmak üzere toplam 9 kişi yeni listeye giremedi. Eski yönetimden, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, İMEAK Meclis Üyesi Halim Mete ile Antalya TSO Başkanı Çetin Osman Budak yerlerini korudular.

Hisarcıklıoğlu'nun görev süresi 16 yıla ulaşacak

Yeni sınıflama ve dava süreçleriyle uzun süredir gündemde olan TOBB seçimlerinin en önemli aşaması tamamlandı. İki dönem üst üste başkanlık yapanların, bir dönem ara vermeden tekrar aday olamayacağına ilişkin TOBB Kanunu hükmünün Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından Hisarcıklıoğlu'na yeniden adaylık yolu açılmıştı. 69. TOBB Genel Kurulu'nda da Hisarcıklıoğlu tek aday olarak gösterildi. 2000 yılında yönetim kurulu üyesi olduğu TOBB'da, 2001 yılında yönetim kurulunun kendi içinde yaptığı görev dağılımı ile başkanlığa getirilen Hisarcıklıoğlu, ilk seçimi olan 2002 yılından bu yana 4. kez girdiği seçimlerde de başarı sağlamış oldu. Hisarcıklıoğlu, 2017'ye kadar TOBB Başkanlığı'nı sürdürecek. Başka bir ifade ile son 12 yıldır TOBB Başkanlığını yürüten Hisarcıklıoğlu, 4 yıllık sürecin tamamında başkan olarak kalırsa, toplam görev süresi 16 yıla ulaşmış olacak.

Tek gündemli genel kurul

Divan Başkanı Osman Yıldırım tarafından açılan Genel Kurul’da tek gündem maddesi başkan ve yönetim organları ile konseylerin seçimi gündem maddesi olarak yer aldı. Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu,  bin 740 delegenin bin 734’ü tarafından başkan adayı gösterilmesinin ardından kısa bir konuşma yaparak Genel Kurul’u selamladı. Hisarcıklıoğlu konuşmasında, uzun bir seçim döneminin sonuçlandığını vurgulayarak, "Sizlerin başkanı olmaktan, omuz omuza çalışmaktan gurur duydum. Bin 734 delegemizin ortak talebiyle beni TOBB Başkanlığına yeniden aday gösterdiniz. Her zaman desteğinizi söylüyorsunuz, Ben de iş yaparken bu güveni hep hissettim, konuşurken gücünüzü desteğinizi hissettim. İşte bu sayede sesiniz gür çıktı, bu sayede başarı hikayesi yazdık" diye konuştu.

Bin 584 oy aldı

Delegelerin tamamının desteğini almanın kendisi için en büyük mutluluk olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Her şeyi bir yana bırakıyorum benim için mutluluk budur. Sizin desteğinizi kazanabildiysem ne mutlu bana. Herkese nasip olmaz, benim en büyük şansım böyle bir aileye sahip olmak" diye konuştu. Yönetim kurulu ve konseylere aday olan çok sayıda isim bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, teamül yoklamaları ve istişarelerle yönetim kurulunun oluşturulduğunu belirtti.

Genel Kurul'da açılış konuşmasının hemen ardından, doğrudan seçim maddesine geçildi. Hisarcıklıoğlu, tek aday olduğu için teknik olarak geçerli oyların tamamını aldı. Kullanılan oy sayısı ve geçerli oy sayısı ilan edilmedi. Ancak DÜNYA'nın edindiği bilgiye göre başkanlık seçimi için toplam bin 652 delefe oy kullandı. Hisarcıklıoğlu bu delegelerin bin 584'ünün oyunu aldı. 68 oy ise geçersiz sayıldı.
Başkan seçimlerinin ardından ise yönetim kurulu seçiminde de tek liste yer aldı. Başkan dışında 14 üyesi olan TOBB Yönetim Kurulu'nda 4'ü, geçici süreyle yönetim kuruluna yedek listeden girenler olmak üzere 9 isim değişti.

Yeni yönetim kurulu 4 yıl süreyle görev yapacak

69. TOBB Genel Kurulu'nda yapılan seçimler sonrasında, Bülent Koşmaz, Murat Yalçıntaş, Mustafa Boydak, Mehmet Kuseyri, Arif Parmaksız yerlerini yeni üyelere bıraktı. Mayıs ayındaki oda genel kurullarında seçilemeyerek üyeliği düşenler yerine görev yapan, Bülent Karakuş, Mehmet Kaya, Uğur Kaleli, Savaş Özaydemir'e de yeni listede yer verilmedi.

TOBB Genel Kurulu'nda dün yapılan seçimlerin kesin sonuçları bugün açıklanacak. Ayrıca TOBB'un 4 başkan yardımcısı ile konsey başkanları ve yardımcıları yanı sıra Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri de bugün yapılacak seçimlerde belli olacak.
69. Genel Kurul sonrasında  TOBB Yönetim Kurulu üyeleri şu isimlerden oluştu:

YÖNETİM KURULU

Başkan: M. Rifat Hisarcıklıoğlu
İbrahim Çağlar-İstanbul Ticaret Odası
Harun Karacan-Eskişehir Ticaret Odası
Necdet Özer-Denizli Ticaret Odası
Ender Yorgancılar-Ege Bölgesi Sanayi Odası
Memiş Kütükçü-Konya Sanayi Odası
Çetin Osman Budak -Antalya Ticaret ve Sanayi Odası
İbrahim Burkay-Bursa Ticaret ve Sanayi Odası
Salih Zeki Murzioğlu-Samsun Ticaret ve Sanayi Odası
Cengiz Günay-Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası
Çamur Ali Kopuz-İstanbul Ticaret Borsası Başkanı
Şahin Bilgiç-Adana Ticaret Borsası (Meclis Başkanı)
Ebubekir Bal-Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası
Halim Mete-İMEAK Meclis Üyesi
Faik Yavuz-Ankara Ticaret Borsası

TOBB Yönetim Kurulu YEDEK ÜYELER

Ayhan Zeytinoğlu
Zeki Kıvanç
Mahmut Hiçyılmaz
Selçuk Öztürk
Hakan Ülken
Nuh Tandoğan
Bülent Karakuş
Hacı Osman Yıldırım
Mustafa Uslu
Metin Kalkavan
Yahya Toplu
Mehmet Kaya
Muhammet Uğur Kaleli
Şükrü Güngör Köleoğlu

İZLENİMLER

- 69. TOBB Genel Kurulu'nda Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu'nun seçimler sonrasında tek bir konuşma yapması bekleniyordu ancak aday gösterilmesinin ardından genel kurula hitap etti.
- Siyasetçiler ve diğer konukların olmadığı Genel Kurul'da TOBB'un daha önce hazırlattığı filmler gösterildi.
- Genel Kurul sahne düzeninde renk ve düzenlemesiyle "TOBB'un altın yıllarını" vurgulayan bir dekor kullanıldı.
- Yönetim kurulu ve konseyler için yoğun kulisler son ana kadar devam etti.
- Özellikle konseyler konusunda son ana kadar yoğun kulis yaşandı. Daha önceki seçimlerde, her oda türüne ilişkin kendi içinde ağırlıklı olarak sonuca ulaşan konseylerde bu kez anlaşmazlıklar yaşandı ve başta Hisarcıklıoğlu olmak üzere TOBB'un deneyimli isimlerinin de sürece dahil olması gerekti. Özellikle sanayi odaları konseyinde yoğun görüş ayrılıkları yaşandı.
- TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi spor salonu ve toplantı salonunda yapılan genel kurulda, havanın da çok sıcak olması nedeniyle büyük şemsiyeler kuruldu ve şemsiyelerin içine serinletme amaçlı soğuk hava ve su püskürten sistem konuldu. Bazı delegeler cep telefonları ve fotoğraf makineleriyle sistemin nasıl çalıştığını görüntülediler.
- Genel Kurul Ramazan ayına denk geldiği için, geçmiş yıllara kıyasla çok daha az sayıda içecek-yiyecek alanı kullanıldı. Herhangi bir yemek organizasyonu yapılmazken, isteyenler için sandviç, meyve suyu, ayran elma, kek ve kayısıdan oluşan kumanya verildi.
- TOBB seçimlerinin olağan görüntüsü haline gelen, oda ve borsaların illerine has ürünleri sergiledikleri standlar, bu seçimde açılmadı.
- TOBB Genel Kurulu'nun geleneksel hale gelen bir gün önceki resepsiyonu bu kez iftar organizasyonu şeklinde gerçekleştirildi.
- Önceki gün Birlik merkezinin bahçesine kurulan 300 masada 3 bin kişilik iftar verildi.
- İftarın catering hizmetlerini Dedeman Ankara, yaklaşık 100 kişilik personelle verdi.
- TOBB'un iftar yemeği öncesinde delegelere hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üyelerin büyük çoğunluğunda alkış aldı.
- Başbakan Erdoğan ile birlikte TOBB'a gelen çok sayıda Bakan ise herhangi bir konuşma yapmadan iftarın ardından Birlik merkezinden ayrıldılar.
- İftar öncesi ve sonrasında çok sayıda oda ve borsa başkanı, yönetime girecek ve girmesi gereken isimler üzerine kulis yaptılar. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illeri temsil eden başkanlar, bölgenin yönetimde daha çok temsil edilmesi gerektiğini ifade ettiler.