Tofaş'tan işçilere çağrı: İşbaşı yapın

Tofaş CEO'su Eroldu, işçilere fabrikaya girmemeleri durumunda işçilerin iş akdinin feshedileceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bursa'da, Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları AŞ'de, üretime başlanmasına rağmen eylemlerini sürdüren işçilere "işbaşı yapın" çağrısında bulunuldu.

Tofaş'taki işçi temsilcilerinden İbrahim Gürkan, önce fabrika içinde ardından da fabrika dışında eylem yapan işçilere hitaben açıklama yaptı. Eylemin devam edip etmemesi konusunda herkesin hür iradesiyle karar vermesi gerektiğini dile getiren Gürkan, çıkan kararı üst yönetime bildireceklerini söyledi.

Üst yönetimin toplantı halinde olduğunu belirten Gürkan, kendilerine son bir öneride bulunulduğunu ve bununla ilgili yanıt beklendiğini anlattı.

"Artık yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik" diyen Gürkan, bir daha geri dönmeksizin bir karar vereceklerini, "tamam" ya da "devam" diyeceklerini kaydetti.

Gürkan, çalışanlar olarak hep bir beklenti içinde olduklarına değinerek, şöyle konuştu: 

"(Acaba bir maddede yumuşama olur mu biz bir adım atsak onlar bir adım atsa?) diye düşündük ama olmadı. Dün söyledikleri geçerli. Şimdi bana kağıtları teker teker tebliğ etmem söylendi. 16.30'a kadar bütün arkadaşlara fabrikayı boşaltmayan ve eyleme katılan bütün arkadaşlarımın iş akdine son verileceği söylendi fakat şöyle de bir şey var; ben bunu dile getirmedim ama yolda aklıma geldi bunu da söyleyeceğim, tazminatsız olarak sizi işten çıkaracaklarını söylediler. 16.30'a kadar kendisi istifa etmek isteyip de tazminatını almak isteyen arkadaşım varsa bunlara da kolaylık sağlayabilirler mi?"

Sendika konusunda değişen bir tutum bulunmadığına işaret eden Gürkan, üst yönetimin ücretlerde bir ay sonra iyileştirme yapılacağı sözünü tekrarladığını dile getirdi. 

Gürkan, bu yola çıkarken kimsenin etkisi altında kalmadığını, kendi düşüncesinin eyleme devam etme yönünde olduğunu bildirerek, "Herkes önce kendi hakkını düşünmek zorunda. Ahmet'in, Mehmet'in, Hüseyin'in, Veli'nin değil... Herkes önce kendine bakacak. Şu aramızda çok iyi durumda olan insanlar var, gerçekten zor durumda olan insanlar da var. İyi düşünün. Toplu karar verelim" ifadesini kullandı.

Tofaş CEO'su Eroldu'nun çağrısı

İşçi temsilcisi Gürkan, konuşmasının ardından, Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Cengiz Eroldu imzasıyla fabrika yönetimi tarafından verilen açıklamayı eylemdeki işçilere dağıttı. Eroldu'nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Yaklaşık bir haftalık aranın ardından, Türkiye'nin gururu Tofaş ailesine ve işinize sahip çıkarak, iş barışını tesis etmeniz ve yeniden üretime başlamanız bizleri son derece mutlu etti. Bu sağduyulu yaklaşımınızla hem kendinizi ve ailelerinizi hem sektörümüz hem de ülkemizi önemli kayıpların eşiğinden döndürmüş oldunuz. 15 Mayıs 2015'te saat 16.30'da vardiyasında üretimi durdurup, sonra da 1 numaralı kapı önünde yasal olmayan eylem yapmaya başlayan arkadaşlarımızla gerek 18 Mayıs'ta yaptığımız konuşmada, gerekse 19 Mayıs'ta gönderdiğim yazılı mesajda bu eylemlere son vermelerini, üretmeden kazanmanın mümkün olmadığını çeşitli vesilelerle ifade etmiştim. Aynı görüşmelerde, maddi koşullarda iyileştirme için çalışma yapmak üzere kendilerinden bir ay süre istedim. Bu çerçevede, halen sözümüzün arkasında olduğumu ve çalışmanın bir ay zarfı içinde tamamlanacağını tekrar belirtmek isterim."

Eroldu, net olarak açıklamak istediği bir diğer konunun ise sendika üyeliği olduğunu belirtti.

Etik ilkeleri ve yasal mevzuat gereği çalışanlarının kendilerini temsil edecek sendikayı seçmekte özgür olduğunu belirten Eroldu, açıklamasında şunları kaydetti:

"Hiçbir çalışanımızın bu konudaki tercihi nedeniyle işini kaybetme korkusu yaşamaması gerektiğini ve bu nedenle iş akdi feshinin sözkonusu olmayacağını açıkça ifade etmek isterim. Fabrika içinde yasal olmayan eylem yapan çalışanlarımızla en son 21 Mayıs'ta yaptığımız görüşmede 22 Mayıs'tan itibaren üretime devam etme kararı aldığımızı, yasal olmayan eylemlerine son vermeleri ve 22 Mayıs tarihinde 06.45-16.30 vardiyasında işbaşı yapmaları halinde kendileri hakkında hiçbir yasal işleme başvurmayacağımızı da taahhüt etmiş ve işlerine dönme çağrısını yapmıştık. Bugün üretime devam etme çağrımıza cevap vererek sabah vardiyasında işinin başına dönen arkadaşlarımız dışında, eyleme katılan ve işe dönmek isteyip de yukarıda bahsettiğim konuları net olarak anlamadığı için işe başlamadığını, fırsat verilirse gelip başlamak istediğini bize ileten arkadaşlarımız için dönüş kapısının bugün 16.30'a kadar açık olduğunu bilmenizi isterim.

Tüm bunlara rağmen halen işe dönmemeyi ve yasa dışı eylemde ısrar eden çalışma arkadaşlarımız için ise daha önce de vurguladığım üzere maalesef yollarımızı ayırmak dışında bir seçeneğimiz kalmamıştır. Bu vesileyle, bugün işine sahip çıkıp işbaşı yapan, hepimizin ekmek kapısı olan Tofaş'a sabırlı ve sağduyulu davranışıyla bağlılığını gösteren tüm çalışma arkadaşlarıma tekrar ayrı ayrı teşekkür ederim. Birlikte çalışıp üreterek, daha nice başarılara imza atacak ve huzurlu, güzel günlerde daha uzun yıllar bu markayı yüceltmeye ve Türkiye'nin gururu olmaya devam edeceğiz."

Bu arada, bazı işçilerin, dağıtılan kağıtları yırtıp attığı görüldü.

Bu konularda ilginizi çekebilir