Tokat'ın tarımsal hedefleri
Yaşar KAVAK / Tokat İl Tarım Müdürü İçinde bulunduğumuz yüzyılda tarım sektörünün önemi daha çok anlaşılmaya başladı.
Küresel ısınma ve bunun getirdiği kuraklığa bağlı ürün arzında sorunlar yaşandı. Petrol fiyatlarındaki artışların üretim girdileri ve nakliye gibi maliyet unsurları üzerinde olumsuz etkileri oldu. Biyoyakıtların üretiminin desteklenmesine bağlı olarak bazı ülkelerin dünya piyasalarında yarattığı gıda dışı ürün talebi, gelişmekte olan ülkelerde refah artışından kaynaklı et , süt ve buna bağlı yem bitkileri talebin artması gibi nedenler de bir araya gelince gıda fiyatlarında ciddi artışlar oldu.
İşte bu olumsuzlukları gidermenin tek yolu orta ve uzun vadede tarım sektöründe istikrarlı ve rekabet gücü yüksek bir yapının oluşturulması , bunun için gerekli altyapı çalışmalarının hızlandırılmasıdır.
Bu kapsamda Tokat tarımında; işletme ölçeklerinin optimum seviyeye çıkartılması, arazi toplulaştırılması çalışmalarının hızlandırılmasını amaçlıyoruz. Damla ve basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, iyi tarım uygulamalarının etkinleştirilmesi, hayvan ve bitki sağlığının titiz bir şekilde takibi, sertifikalı tohumluk kullanımının tabana yayılması da hedeflerimiz arasında. Tarımsal üretimde kalite ve verimliliği sağlayıcı tedbirlerin alınmasını, katmadeğer yaratacak projelere ağırlık verilerek çiftçi gelirlerinin yükseltilmesini, tarıma dayalı sanayi işletmelerinin sayısının artırılmasını planlıyoruz.
Organik tarımın geliştirilmesi için çalışmalar yapılması, enerji tarımının geliştirilmesi, tarımsal ürünlerin depolama, paketleme, ambalajlama ve standardizasyonuna yönelik sanayi tesislerinin kurulması gerekiyor.
Tokat'ta yetiştirilen tarla bitkileri, sebze ve meyvelerin 2007 yılı fiyatları ile 1,5 milyar YTL olan pazar değerini bu yıl sonu itibariyle 2,5 milyar YTL' ye çıkartılarak milli hasıladan destek alan iller arasından milli hasılaya destek veren iller grubuna dahil olmasını sağlamayı hedefliyoruz. Böylece kişi başına düşen milli gelir miktarını da artırmış olacağız.
Bu süreçte pazarlama imkânlarını geliştirmek, tüketici zevk ve tercihlerine uygun iç ve dış pazar şartlarını dikkate alan ürün üretilmesi ve bunun da istikrarlı bir şekilde devam ettirilmesi bir zorunluluktur. Tokat'ta bu hedeflere yönelik çalışmalar sistemli, planlı ve kararlı bir şekilde sürüyor. Amacımız; Tokat tarım sektörünün modernizasyonu ve girdi maliyetlerinin düşürülerek sektörün yaratacağı katma değerin artırılmasına yönelik teknolojik yeniliklerin yaygınlaştırılmasıdır.
DATE:29-10-08